Autor: mi
Datum objave: 23.04.2015


10 najboljih MMA dvorana svijeta (1. dio)

U suvremenom MMA-u odabir prave dvorane može imati značajan utjecaj na karijeru borca.

Iako je ovo individualni sport, borci ipak ne nastaju sami i s vremenom su veliki MMA timovi postali kralježnica MMA-a- Treneri i trening partneri daju svoj obol kroz sate vježbi snage, sparinga, rada na fokuserima i rada u parteru.

Rijetki su borci poput Mirka Filipovića koji su se zadržali na najvišoj razini natjecanja bez odlaska u neki od velikih trening kampova.

Neke od dvorana funkcioniraju po strogim organizacijskim osnovama, dok druge djeluju kroz ne toliko striktno vezanu suradnju. 

Portal Sherdog odabrao je 10 najboljih MMA dvorana svijeta.


10. ALLIANCE MMA

Popis najvećih otvaramo domom bivšeg UFC-ovog prvaka u bantamu Dominicka Cruza, bivšeg Bellatorovog prvaka u lakoj kategoriji Michaela Chandlera i boraca poput Phila Davisa i Kelvina Gasteluma - Alliance MMA-om u San Diegu.

Alliance je osnovao bivši UFC-ov borac Brandon Vera i trener Eric Del Fierro. Alliance je privukao veliki broj vrhunskih boraca poput Alexandera Gustafssona. Iako Vera nikad nije dosegnuo svoj puni potencijal, dvorana je postala jedna od najvećih, a da Cruzova karijera nije osakaćena ozljedama o njoj bi se čulo i više. Borci poput Rossa Perasona i Mylesa Juryja ušli su u Top 15 za vrijeme treniranja u ovom kampu, dok je Davis od početnika stigao do najboljih poluteškaša svijeta s novim unosnim ugovorom s Bellatorom.

Alliance se ističe po radu na svim aspektima MMA-a s naglaskom na snažna rušenja i kretanje, odnosno održavanje distance u stand upu.

Manjak boraca poniklih u dvorani je razlog plasmanu na desetom mjestu. Dvorana iz San Diega uglavnom je mjesto na koje borci dolaze kako bi unaprijedili karijeru, a ne započeli ju.






9. SERRA-LONGO FIGHT TEAM



Bivši UFC-ov prvak u velteru Matt Serra i njegov dugogodišnji trener za udaračke discipline Ray Longo osnivači Serra-Longo Fight Teama.

Njih dvojica prometnuli su se u ponajblje MMA trenere stvarajući niz mladih boraca iz svoje utvrde na njujorškom Long Islandu.


Serra i Longo inzistiraju na kvaliteti umjesto na kvantiteti i ne treniraju veliki broj boraca poput American Top Teama, Jackson-Winkeljohna ili Alliancea, već se fokusiraju na tijesno vezanu skupinu učenika.

UFC-ov prvak u srednjoj kategoriji Chris Weidman okosnica je te skupine, a njegovim stopama kroče  Al Iaquinta i Aljamain Sterling. pobjednik 19. sezone Ultimate Fightera Eddie Gordon također je član ove dvorane.


Bliskost boraca je velika prednost. Serra i Longo ih vrlo dobro poznaju jer su ih u principu vodili od početaka karijere. Znaju na čemu raditi između borbi i razumiju njihovu psihu i sukladno tome pripremaju taktiku. Zato vidimo jasan napredak njihovih boraca iz meča u meč.

Uz toliko mladih i nadarenih boraca i iskustvo vodećeg dvojca možemo očekivati još bolji plasman ove dvorane u budućnosti. 








8. BLACKZILIANS

Kad su se Blackziliansi oformili 2011. poslije odlaska Rashada Evansa

od Grega Jacksona očekivanja su bila visoka. Tim je imao niz vrhunskih boraca uključujući i prebjege iz American Top Teama, a vrlo brzo je doveo i vrhunske trenere poput Marija Sperryja.

Početni rezultati nisu bili ohrabrujući. Evans je izgubio od Jona Jonesa, Alistair Overeem brutalno je nokautiran od Antonija Silve, a potom je Evans još jednom izgubio, ovog puta od Antonija Rogerija Nogueire.

Nakon početnih turbulencija kockice su se počela slagati. Priključili su se cijenjeni nizozemski kick boks trener Henri Hooft i olimpijski pobjednik u hrvanju Kenny Monday.

Nedavno umirovljeni UFC-ov i Strikeforceov borac, te Sengoku prvak Jorge Santiago

postao je jedan od trenera. Anthony Johnson eksplodirao je u poluteškoj kategoriji od dolaska u Blackzilianse, a kad mu se pridodaju Vitor Belfort, Tyrone Spong i Michael Johnson onda je jasno zašto pripadaju među najbolje kampove svijeta.

Dvorana iz Boca Ratona na Floridi postala je i domom nadarenim mladim borcima poput Phila Hawesa i Kamarudeena Usmana. Nova sezona Ultimate Fightera donosi duel između Blackziliansa i American Top Teama.







1460
Kategorije: MMA
Tagovi: MMA, Vitor Belfort, Brandon Vera, Chris Weidman, Phil Davis, MMA dvorana
Najpopularnije
Najnovije