Autor: mi
Datum objave: 12.01.2016


5 super (i dozvoljenih) suplemenata koji će poboljšati vašu izvedbu

Nutricionist Robert Seaborne nabraja pet najboljih suplemenata za trening za borce i objašnjava zašto su djelotvorni.

1. PROTEINI

Sve potrebne proteine možete dobiti i iz hrane. No s obzirom na lakoću unošenja, tekući proteinski suplementi su postali vrlo učinkoviti. Whey proteinski shake koji sadrži 25-30 g proteina savršena je opcija za poslije treninga. S druge strane, shake od proteina kazeina s 30g proteina je savršen pred odlazak u krevet jer se sporije apsorbira i ima sporo otpuštanje.



2. KREATIN

Široko korišten  kao gorivo za mišiće tijekom visokog intenziteta vježbanja, kreatin može dovesti i do debljanja. Povećanjem unosa kreatina povećava se fosfokreatinski sustav koji omogućava dužu proizvodnju eksplozivne snage. Doze od 4X5g dnevno po 6-7 dana napunit će vaše fosfokreatinske spremnike. Kako bi zadržali tu razinu dovoljno je dalje dozirati 2X2.5 grama dnevno.



3. KOFEIN

Kofein je najraširenija droga na svijetu. Prirodno se nalazi u kavi, čaju i kakau, a dodaje se pićima poput Coca-Cole i Red Bulla, te sportskim suplementima. Potrebno vam je oko 2.4 mg po kilogramu tjelesne mase kako bi osjećali mentalne i fizičke koristi koje će vam pomoći u održavanju visokog intenziteta izvedbe duže vremena. 



4. BETA ALANIN

Dokazano je da beta alanin pomaže kod smanjenja umora u borbi. Beta alanin  je aminokiselina koja pomaže tijelu izgradnju i popravak mišićnog  tkiva. Beta alanin u tijelo unosimo kroz karnozin koji je sastavni dio proteinima bogatim namirnicama i on sprječava preveliku kiselost u mišićima koja je povezana s vježbama visokog intenziteta. S unosom se mora početi četiri tjedna prije borbe s uzimanjem otprilike 4-6 grama dnevno.


5. UGLJIKOHIDRATI

Jednostavni šećeri koje se nalaze u tekućim ili suplementima u gelu mogu koristiti borcima. Nakon vaganja tijelo zahtijeva ugljikohidrate  koji će se pohraniti kao glikogen i osiguravati gorivo za predstojeću borbu. Jednostavni šećeri koji se nalaze u tim suplementima lako se apsorbiraju i skladište što znači da se brzo mogu koristiti. Tijekom ovog razdoblja trebali bi uzeti oko 60 grama na sat. Trebali bi prakticirati ovo 'punjenje' s hranom i suplementima koji vam odgovaraju.


Ovih pet suplemenata pruža najveću korist. Bitno je prakticirati metode suplementacije kako bi usavršili proces i identificirali brandove koji vam odgovaraju.

1945
Kategorije: Prehrana
Tagovi: Fitness,
Najpopularnije
Najnovije