Autor: Admin
Datum objave: 08.07.2013
Komentari:
3,00


AEROBNE AKTIVNOSTI

Počnite polako, slabim tempom

Odredite tempo pri kojem osjećate napor, ali ga možete izdržati duže vrijeme, počnite polako i ne krećite odmah s jakim tempom....

 

American College of Sports Medicine definira aerobni trening kao bilo koji oblik tjelesne aktivnosti koja se izvodi aktiviranjem velikih mišićnih grupa, relativno dugog trajanja (preko 20 minuta), koja je u osnovi cikličkog karaktera, a intenzitet vježbanja bi se trebao kretati od 60-80% maksimalne frekvencije srca izračunate za svakog pojedinca.

 

Aerobne aktivnosti znače da se za vrijeme njihovog trajanja troše izvori energije za koje je potreban kisik, za razliku od anaerobnog što znači bez utroška kisika. Aerobne aktivnosti, kao što su pješačenje i plivanje, ubrzavaju rad srca i disanje. Anaerobne pak, kao što je dizanje utega, jačaju pojedine grupe mišića. Kada izvodite aerobne vježbe, trebali biste biti u mogućnosti održavati kratku konverzaciju bez uzdisanja i puhanja. Ukoliko to niste u stanju, te ako vam nedostaje zraka, znači da vašem tijelu nedostaje kisika za sagorijevanje masti, pa se oslanja na sagorijevanje šećera za proizvodnju energije.

 

 

Zatim, zapamtite da aerobna aktivnost ne treba biti dugotrajna, skupa i neugodna. Preporučujemo kraća razdoblja različitih vrsta takvih aktivnost – brojni ljudi tvrde da upravo ta raznolikost pridonosi dužem interesu za vježbanje.

 

Počnite polako i ne krećite odmah s jakim tempom. Umjesto toga, postupno produžujte aerobnu aktivnost nekoliko minuta tjedno. Aerobne aktivnosti (obično se izvode umjerenim intenzitetom, iako je dokazano da intenzivni aerobni rad troši više kalorija) tvore bilo koji oblik vježbe koji je repetitivan, dug i dovoljno izazovan  srcu i plućima, koji će upotrebom kisika kao izvorom goriva opskrbljivati tijelo kroz duži period vremena, 20 minuta ili duže.

2135
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije