Autor: mi
Datum objave: 21.12.2015


Alkohol za Božić: 5 učinaka na borce

Alkohol i blagdanske proslave idu ruku pod ruku.

Nutricionist Robert Seaborne piše koji su učinci redovne konzumacije alkohola na borce i kako on utječe na trening, sastav tijela i oporavak.


1. KALORIJE

Alkoholna pića sadrže kalorije. Primjerice, šest piva od pola litre sadrži jednako kalorija kao tri ili četiri velika hamburgera, odnosno oko 1 080 kcal. Te dodatne kalorije mogu se nakupljati kao masnoća koja može narušiti sastav tijela. Kao borac želite najveći mogući udio mušićne mase i najmanji mogući udio tjelesne masnoće, jer to stvara najveći stupanj snage udarca, dok istovremeno održava težinu. Alkohol može uništiti sav naporan rad.


2. IZGARANJE MASNOĆE


Dodatni negativni učinci alkohola na tijelo su da on ima negativan utjecaj na sposobnost tijela da sagorijeva masnoće. Bitna stavka za postizanje težine kod boraca je smanjenje tjelesne masnoće. Stoga, konzumacija alkohola uoči borbe i vaganja može negativno utjecati na izgaranje masnoće i samim time postizanje tražene težine.


3. IZGRADNJA I ODRŽAVANJE MIŠIĆA

Uz dodatne kalorije, konzumacija alkohola usporava oporavak mišića i njihovu izgradnju nakon treninga. U usporedbi s dobrim izvorima proteina, dokazano je da alkohol smanjuje rast mišića nakon treninga. Zanimljivo, čak i kad se alkohol konzumira uz proteine i dalje postoji veliko smanjenje. Jednostavno, alkohol usporava razvoj mišićne mase, što je ključno za borce.


4. OPORAVAK

Alkohol ne utječe samo na oporavak mišića. Samo tri čašice vina mogu smanjiti snagu toga dana. U sportu u kojem je snaga i stvaranje sile  ključ uspjeha, kako u treningu tako i natjecanju, alkohol nije najbolji izbor.


5. TRENING

Dokazano je i da male količine alkohola usporavaju vrijeme reakcije i utječu na sposobnost mozga da brzo obrađuje informacije. Stoga u 24 sata nakon konzumacije, alkohol će utjecati na trening i izvedbu. Ako želite maksimalno iskoristiti period treninga alkohol neće pomoći.

Naravno uživanje u ovom periodu je razumljivo, kao i konzumacija alkohola. Birajte trenutke za slavlje kako bi pronašlli sredinu između treninga i trenutaka opuštanja.



Izvor: Boxingscene


2012
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness,
Najpopularnije
Najnovije