Autor: Admin
Datum objave: 11.06.2013
Komentari:
3,00


ANABOLIČKI STEROIDI I UČINCI NA TIJELO

Dvije osnovne vrste steroida

Postoje dvije osnovne vrste steroida: anabolički steroidi i kortikosteroidi, kortikosteroidi se koriste u terapijske svrhe kod većeg broja bolesnih stanja, uključujući artritis i upale nastale kao posljedica ozljeda.

 

Za razliku od anaboličkih steroida, oni se ne koriste u svrhu postizanja povećanog razvoja mišića. Anabolički steroidi su umjetno proizvedene supstance koji imaju djelovanje kao muški spolni hormon testosteron. Testosteron je glavni predstavnik hormona s androgenim djelovanjem, tj. utječe na razvoj muških spolnih i tjelesnih karakteristika. Pored androgenog, testosteron ima i anabolički učinak, što znači da potiče izgradnju tkiva, osobito mišića. Anabolički steroidi su nastali kao rezultat nastojanja da se razdvoji androgeni od anaboličnog učinka testosterona, te da se stvori tvar koja će imati samo anabolički učinak.

 

I anabolički steroidi se koriste u medicini u svrhu liječenja određenih bolesti. No, osobe koje anaboličke steroide uzimaju u nemedicinske svrhe, tj. s ciljem pojačane izgradnje mišićne mase i povećanja snage, pored toga što koriste te tvari u situaciji kad to nije medicinski indicirano, često uzimaju i količine koje su mnogo više (čak i 10 do 20 puta) od količina koje se koriste u legitimne, medicinski opravdane svrhe.

 

Često se uzima kombinacija raznih steroida, u dozama znatno većim od 100 miligrama dnevno, tjednima i mjesecima bez prestanka.Navedeno medicinski nepotrebno i prekomjerno uzimanje testosterona dovodi u organizmu do stvaranja takvog nivoa testosterona koji daleko prelazi normalne vrijednosti tog hormona u zdravog, odraslog muškarca. To može dovesti do cijelog niza vrlo ozbiljnih nuspojava i prouzročiti narušenje zdravlja.

 

Jedna od najozbiljnijih posljedica svakako je oštećenje jetre, do kojeg može doći uzimanjem steroida oralnim putem, koji se u tom slučaju dolaze i u jetru. Druga ozbiljna narušenja zdravlja do kojih može dovesti korištenje steroida jesu mogući srčani udari do kojih može doći uslijed povećanog nakupljanja kolesterola, spolne promjene.

 

Spolne promjene te oštećenja spolnih funkcija, koje su posljedica androgenih svojstava steroida, su često iznenadne. Muškarci mogu dobiti neka ženska obilježja kao što su povišenje glasa i rast grudi, te mogu pretrpjeti smanjenje testisa, odnosno gubitak njihove funkcije. Žene pak mogu poprimiti neka muška obilježja kao što su dubok glas, smanjenje tkiva u grudima te rast brade.

 

Naročito velika opasnost prijeti adolescentima u slučaju uzimanja anaboličkih steroida, budući da tada može doći do smanjenja, pa čak i prestanka rasta.

 

Pored navedenih fi zičkih posljedica, uzimanje anaboličkih steroida, osobito ako je riječ o velikim dozama te ako uzimanje traje dulje vrijeme, može dovesti do određenih psihičkih posljedica ili poremećaja. Opsežna studija o psihičkim učincima uporabe steroida pokazala je da 12.2 % osoba koje koriste steroide može pokazivati psihotične simptome, a 25 % može pokazivati manične simptome kao što su nepromišljena neustrašivost i osjećaj nepobjedivosti. Najčešća psihička promjena, koja ponekad prelazi u poremećaj, jest veliki porast agresivnosti.

 

Posljedice uzimanja steroida su zbog utjecaja na prirodnu ravnotežu hormona u tijelu trajne i ne prestaju prestankom uzimanja steroida.

 

Matko Pajčić, Lucija Sokanović

51899
Kategorije: Fitness, Drugo Mišljenje
Tagovi: Drugo Mišljenje, Zdravlje
Komentari
# 32 Dana 29.07.2018 - 18:18 Dany ... je rekao/la:
Komentar uklonjen zbog uvredljivog sadrzaja.
 
# 31 Dana 30.05.2016 - 09:18 Andrej ... je rekao/la:
Ja bi tio dobit kila i mase, mrtav sam 175 visok, 61kilo. Želim se bolje osjećati i dobit masu, malo misija, dobit samo pouzdanje. Ako ima neko da mi pomogne s savjetom bio bi zahvalan
 
# 30 Dana 12.04.2016 - 23:18 Pedja milosevic body... je rekao/la:
Momci sprestanite sa vredjanjem ko hoce neka izvoli ko nece nemora bavimse sportom 35 godin uzimam redevno kao profesionalac billder imam4 dece zdravi i ja takodje
 
# 29 Dana 14.02.2016 - 11:45 Rix ... je rekao/la:
Kakvi steroidi,kakvi ste vi jadnici.samo hrana bogata bjelancevinama,puno mesa i eventualno neki protein shakeovi i naravno redoviti trening i eto rezultata i zdravog tijela
 
# 28 Dana 13.02.2016 - 05:09 XxX ... je rekao/la:
Ima li tko iskustva s probolanom 50?
 
# 27 Dana 02.01.2016 - 22:58 XTC ... je rekao/la:
zasto jednostavno ne uzet ekstazi, mdma i uzivat haha, a moze i steroide haha
 
# 26 Dana 01.11.2015 - 22:53 V6587 ... je rekao/la:
di mogu nabavit steroide
 
# 25 Dana 14.09.2014 - 19:42 dr mrak ... je rekao/la:
ako mi netko može pomoći neka mi se javi na bajumbajum2@net.hr
 
# 24 Dana 14.09.2014 - 19:41 dr mrak ... je rekao/la:
večer ja bih htio pitati koje steroide se mogu nabaviti kod nas za pospiješivanje mišićne mase... probao bih možda neke u tabletama,nebih igle jer se nemogu bosti...to ne dolazi u obzir...
 
# 23 Dana 31.08.2014 - 23:30 dragonfather ... je rekao/la:
dragonfather@Safe-mail.net - Shipping from EU - NO MINIMUM on any order - Advices and cycle management - Wide range of genuine top quality anabolic steroids and performance enhancers - Great prices -Fast and reliable shipping in small packages and 24/7 online service and contact - Discounts for long term customers and bulk buyers Your reliable anabolic steroids supplier! Contact us now at dragonfather@Safe-mail.net
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije