Autor: A.B.
Datum objave: 11.12.2013
Komentari:


ATRAKTIVNOST JUDA

Saznajte sve tajne juda

     Judo je vrlo atraktivan olimpijski sport koji svima zapne za oko bilo da borbe gledaju u živo ili na fotografijama koje zaustavljaju dah. Za to možemo zahvaliti vrlo efektnim bacanjima koja nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Judo je nastao iz želje čovjeka, imenom Jigoro Kano, da osmisli borilačku vještinu u kojoj će i sitniji protivnik biti u stanju oboriti onog krupnijeg. Judo je osmišljen da se nikoga ne eliminira u samom startu radi slabije fizičke građe.

Ovaj popularan sport nekada je bio smrtno opasan. Nerijetko se u samim počecima događalo da borci izgube život u borbi. Danas to nije slučaj no i dalje je judo jako zahtjevan sport ali bez smrtnih posljedica.

Ušao u program Olimpijskih igara na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine, i to samo za muškarce. Za žene je uveden u Barceloni 1992.

Kao i svaki sport Judo ima točno određena pravila kojih se borci moraju pridržavati prilikom nastupa na natjecanjima. Ta pravila zahvalna su što danas ishodi borbi ne završavaju sa smrtnim slučajevima kao što je to bio slučaj nekada.

Za one koji žele testirati svoje znanje Judo daje mogućnost redovitog testiranja vještine zahvaljujući održavanju velikog broja natjecanja od onih klubskih do državnih i međunarodnih. Za one najbolje, naravno, tu su i Olimpijske igre.

Konkurencija je, kao i u gotovo svim borilačkim sportovima, podijeljena na mnogo težinskih grupa kako u ženskoj tako i u muškoj konkurenciji.

U Judu, gledano prema Olimpijskim pravilima, bodove je moguće zaraditi:
1. Bacanjem - natjecateljski Judo se većinom bazira na tehnikama bacanjima (nage-waza), koje se dijele na ručne tehnike (te-waza), bacanja preko kuka (koshi-waza) i nožne tehnike (ashi-waza).
2. U parteru - držanja (osaekomi-waza), gušenja (shime-waza) i poluge na rukama (kansetsu-waza)
 
  Judo je jedinstven u svim starosnim kategorijama a njime se mogu baviti i invalidne osobe koje također svoju spremu mogu iskušati i na raznim turnirima.
U Judu granice gotovo i ne postoje. Njime se bave djeca ali i ljudi u poodmakloj dobi. Ovaj sport pristupačan je i zanimljiv pa niti ne čudi veliki interes za istim. U početku se tehnike Juda uče u prazno, potom sa partnerom u laganom sparingu.

Trenirajući Judo steći ćete samodisciplinu i samopoštovanje prema sebi i drugima. Poboljšati ćete si koncentraciju i samopouzdanje naravno i snagu, fleksibilnost ...
Još jedna prednost Juda je i činjenica da on odlično služi da samoobranu ukoliko dođe do te potrebe. A valjda spomenuti da Judo sastavni dio treninga kod suvremenih gladijatora – boraca koji treniraju MMA.

 

 

2028
Kategorije: Judo
Tagovi: Judo
Nek se čuje i Vaš glas

Morate se logirati ili registrirati da bi mogli napisati komentar
Najpopularnije
Najnovije