Autor: mi
Datum objave: 16.01.2018


Barnett: Ne namjeravam surađivati s USADA-om, to je lov na vještice iz osobnih razloga

Josh Barnett neće prihvatiti nikakvu nagodbu s Američkom antidopinškom agencijom.

40-godišnji MMA velikan u prosincu 2016. drugi je put bio pozitivan na doping testu.


'Warmaster' već 13 mjeseci čeka rasplet situacije, a očekuje da mu USADA izrekne najtežu kaznu - 4-godišnju suspenziju, koja bi praktično završila njegovu karijeru u Americi.


"Bez obzira na sve na kraju ovisim o milosti USADA-e. A da budem iskren, ne vjerujem im ni u kojem slučaju. Nisam zainteresiran za suradnju s njima niti planiram biti dijelom njihovog programa."


"U ovom trenutku bio bih voljan učiniti bilo što drugo osim suradnje s USADA-om. Što napraviti kada nekome ne možete vjerovati? Davati im novu šansu da iskoriste tvoje povjerenje? Ne čine mi se dovoljno odgovornima da bi nadgledali moju karijeru."


Barnett je bio pozitivan na ostarin, a nekoliko UFC-ovih boraca dobilo je skraćene kazne nakon što su dokazali da ostarin potječe iz suplemenata koje su legalno kupili.


Barnett negira korištenje bilo kakvih nedozvoljenih sredstava u vezi doping testa u prosincu 2016. Kaže da je rezultat bio pozitivan zbog korištenja Babinog zuba (Tribulus terrestris), biljke koja navodno prirodnim putem podiže razinu testosterona.


USADA mu je ponudila skraćenu kaznu od 18 mjeseci, ali on ne želi biti dijelom programa koji stavlja kzanu iznad zdravlja i dobrobiti boraca.


"Nisam protiv ideje USADA-e ili bilo kojeg drugog nezavisnog programa testiranja. Nemam problem s nijedom od tih stvari i iako sam uzeo kontaminirani suplement, nije mi problem proći kroz proces testiranja suplemenata. To je u redu."


"Ono čemu se protivim je da nakon što se otkrilo da sam nevin, umjesto da mogu nastaviti i da se uzme u obzir vrijeme potrošeno na traženje podataka i istraživanje i žalbeni proces, oni ulažu dodatni napor kako bi krenuli za mnom. Tu povlačim crtu."

Barnett je 2009. bio pozitivan na doping testu uoči borbe s Fedorom Emelianenkom na Afflictionovoj priredbi. Neodržavanje borbe ubrzalo je propast promocije. 

No, u ovom slučaju kaže da čak i kad se dokazalo da nije kriv, USADA inzistira na kazni. Očekivao je kratku kaznu ili samo upozorenje ako pristane educirati druge borce o problemu kontaminiranih suplemenata. 

Umjesto toga predložena je dvogodišnja suspenzija, a nakon njegovog protesta kazna je smanjena na 18 mjeseci retroaktivno, što bi značila da bi već sredinom 2018. mogao natrag u kavez.

"Oni zaista inzistiraju na izricanju kazne. Unatoč svemu što smo učinili u jednom su trenutku postali strogi, oštri, nefleksibilni i više nisu bili voljni nastaviti putem koji su sami inicirali. Čini mi se da žele postaviti lomaču i spaliti me na njoj."


Može odvesti slučaj na arbitražu, ali kaže da je preskupo boriti se s USADA-om, a slučaj već unaprijed može biti odlučen.

"Mislim da sam ja prvi borac koji je prošao potpuni, nezavisni, nasumični olimpijski sustav testiranja za borbu s Travisom Browneom i uopće nisam imao problem s tim. Ali, s USADA-om uopće nije bilo tako lako surađivati."

"To je vrlo frustrirajuće jer razumijem namjeru programa. Ali, ovo nema veze s tom namjerom. Ovo podsjeća na nešto drugo, a to je nevolja. Osjećam da se tu ne radi o sigurnosti boraca ili čistoći sporta. Ovo je više korištenje lova na vještice iz osobnih razloga. Možda kažnjavanje boraca daje dojam učinkovitosti, umjesto da se brine o sigurnosti boraca i pronalaženju rješenja za kontaminirane suplemente."

Barnett se nije borio od rujna 2016. kada je u Hamburgu pobijedio Andreja Arlovskog stražnjim gušenjem. Još ne namjerava završiti karijeru.

"Nisam završio s borbama. I dalje bih se volio natjecati. Ali, želim trenirati i natjecati se uz razuman proces kroz koji moram proći da bih to napravio."





Foto: Axel Heimken

690
Kategorije: MMA
Tagovi: Josh Barnett, doping
Najpopularnije
Najnovije