Autor: mi
Datum objave: 30.01.2020


Bellatorovom prvaku prijeti kraj karijere zbog bolesti mozga

Nastavak borilačke karijere Rafaela Lovata Juniora (10-0) pod velikim je upitnikom.

Bellatorov prvak u srednjoj kategoriji ima problema s oštećenjem mozga i možda će biti prisiljen uprazniti naslov i umiroviti se.


Dijagnosticirana mu je cavernoma  - benigni tumor koji se nalazi u mozgu ili kralježnici, a sastoji se od nakupine krvnih žila. Radi se o anomalijama žila u mozgu. 


36-godišnji Amerikanac kaže da se tijekom cijele karijere borio na lokacijama na kojima nije bila obvezna snimka glave.

Prije borbe s Gegardom Mousasijem prošlog lipnja u Londonu u kojoj je osvojio naslov prvaka morao je na magnetsku rezonancu mozga na zahtjev europskog regulatornog tijela Safe MMA.

“Mogao sam osjetiti da nešto ne štima. Radiolog me otvoreno pitao: Čovječe, jesi li ikada vidio svoj mozak? Ima nešto što moraš vidjeti. Uveo me u sobu i pokazao mi na ekranu snimku na kojoj su se vidjele male loptice. Izgledalo je kao da nešto nije u redu, nije izgledalo kao normalna snimka. Čak ni on nije znao o čemu se radi u tom trenutku” izjavio je na podcastu Joea Rogana.


“Vratio se i rekao mi da imam nešto što se zove cavernoma. Nisam imao pojma što je to. Gledaj: Ja ti neću potpisati ovaj papir, moraš posjetiti specijalista, ali po meni, ne bi se trebao boriti. Ne bi se trebao boriti.”

Lovato je već imao kupljenu kartu za Brazil gdje je odradio dio priprema za borbu. Otišao je u Južnu Ameriku iako još nije znao hoće li se boriti i koliko je ozbiljno njegovo stanje.

U Brazilu je obavio više pregleda i svi su mu rekli da se ne bi trebao boriti.


Lovato je u međuvremenu naučio nešto o svom stanju, koja je nasljedno i život mu nije u neposrednoj opasnosti, niti zahtijeva hitnu operaciju.

Nakon više negativnih mišljenja Lovato je rekao da je bio kod jednog od najcjenjenijih neurologa u Brazilu koji mu je dao odobrenje za borbu.


„Rekao mi je da ne postoje studije koje kažu da će udarac u glavu pogoršati stanje cavernoma ili uzrokovati dodatno krvarenje. Rekao je da bih mogao gubiti malo krvi u svakom trenutku. To bi mogao postati problem, ali ne postoji liječenje. Ništa se neće dogoditi dok ne budeš imao simptome. Ne mogu pronaći nikakve studije koje upućuju na to da će udarac u glavu pogoršati situaciju, a budući da si normalna, zdrava i funkcionalna osoba mislim da se možeš boriti. Trebao bi nastaviti dok to ne postane problem. A ako postane problem operirat ćemo te.”

Uoči borbe je ozlijedio i tetive, ali imao je potrebnu dokumentaciju i podnio je zahtjev za licenciranje Safe MMA-u. Dobio je obavijest da će komisija raspravljati o njegovom stanju i donijeti zaključak. Dva tjedna prije borbe dobio je zeleno svjetlo.

Lovato je pobijedio Mousasija većinskom odlukom sudaca i osvojio pojas, ali od tada se malo čulo o njemu.

Nekoliko tjedana nakon borbe primio je poziv od Safe MMA-u u kojem su ga obavijestili da su nakon dodatnih pregleda njegove snimke mozga zaključili da mu nisu trebali dati dozvolu za borbu i da se ubuduće neće moći natjecati u Europi. Irski liječnik mu je savjetovao da prekine karijeru.

„Odlučno je tvrdio da moram prekinuti karijeru. Kaže da je bila greška što su mi dozvolili da se borim u Londonu i da više neću dobiti dozvolu da se borim u Europi.”

Bellator je upoznat sa situacijom i pomogao mu je da ode na preglede kod još nekih specijalista. Kaže da je dobio različita i podijeljena mišljenja o onome što može i ne može raditi.


Potpisao je ugovor za revanš s Mousasijem koji se trebao održati prošlog vikenda u Los Angelesu, ali mu je Sportska komisija Kalifornije uskratila dozvolu za nastup.


Lovato uoči idućeg izlaska pred komisiju planira prikupiti dovoljno liječničke dokumentacije i pozitivnih mišljenja. Ne namjerava se umiroviti dok nije siguran da nema drugog rješenja.

„Nisam se službeno umirovio, ali sam na čekanju. Aktivno tražim druge liječnike i učim o ovom stanju. Jasno i dalje se želim boriti. I dalje se nadam da ako posjetim više liječnika i naučim više da ću moći nastaviti.”


„Ovo je rijetko stanje. Nitko ne zna puno o njemu. Neki mi govore: Ne, nema šanse da se boriš dalje. Drugi kažu: Da, u redu je, možeš. Mišljenja su podijeljena.”


Izjavio je da je Bellator strpljiv u vezi njegove situacije, ali da im je poručio da je u redu ako žele organizirati borbu za upražnjeni nalsov u srednjoj kategoriji.

Postao je svjestan da je vrlo blizu kraju MMA karijere i zato planira ostati aktivan u grapplingu. Ima zakazan jiu jitsu meč za 21. veljače.

„Ako zaista ne bude sigurno za mene da nastavim i ne dobijem odobrenje moram se pomiriti s tim i krenuti dalje sa životom. Ako odluče održati novu borbu za prvaka to je OK, ja ću učiniti sve što mogu kako bih dobio dozvolu za nastup. Ali, ne znam o kojem se vremenskom roku radi.”



700
Kategorije: MMA
Tagovi: Bellator, Zdravlje
Najpopularnije
Najnovije