Autor: Admin
Datum objave: 08.10.2011
Komentari:
0,00


BILJEŠKE UZ PUT......

Rat i mir ....... III. izbor

Pjer Bezuhov je oporukom svojega oca Kneza Bezuhova postao jedinom njegovim nasljednikom,iako se je mislilo u društvu ,da kao izvanbračni sin staroga Kneza neće biti izabran nasljednikom jednog od najvećih posjeda u Rusiji toga doba, početka XIX.stoljeća.

 

Oporučna odluka staroga Kneza Bezuhova, kojom je Pjer njegov nasljednik, najviše je iznenadila Kneza Vasilija Kuragina koji je, glede stanovitog srodstva s Knezom Bezuhovim, mislio da će sve pripasti njegovoj obitelji ,u korist kćeri, ljepotice Helene Kuraghne i sina Anatola.

 

Pjer je odjednom postao subjektom sveopće društvene pažnje i nastojanja svih da mu budu što bliže,uz spoznaju da je odjednom postao „nesagledivo imućan“ a time,mislilo se, i moćan.Pjerovi posjedi u nekoliko velikih gubernija su sadržavali oko 56 velikih sela,s ljudstvom,zemljom i svim vrijednostima koje su životom i radom na tim posjedima nastajale.

 

Pjer se isprva,nakon dolaska sa studija u Francuskoj, najbolje osjećao u kući Rostovih, u koju je dolazio kao u rodbinsku kuću,blisku i dragu obitelj.Osobito mu se dopadala vedra,razigrana,uvijek nasmijana Nataša.U kući Rostovih je stalno živjela i Sonja,njihova rodjakinja koja je rano ostala bez roditelja, a kao Natašina vršnjakinja,16 –godišnjakinja, je usvojena u obitelj Rostovih kao njihova pokćerka.Nataša i Sonja su bile najbliže medju mladima u kući Rostovih, iako je Natašina rodjena sestra Vera bila tek četiri godine starija,ali drugačijeg temperamenta, karaktera i područja zanimanja.Vera je željela djelovati starijom,odraslijom i ozbiljnijom, pa su Nataša i Sonja davale“ton“ugodjaju raspjevane mladosti u obitelji Rostovih. I Natašin brat Nikolaj je imao svoj krug mladih ljudi s kojima se družio, a u tom krugiu se osobito isticao Dolohov.Dolohov je živio s majkom koju je obožavao i sestrom o kojoj je skrbio, a bio je vješt i neustrašiv mladić.

 

Hitar,vičan sportovima,svim vrstama zabave i čak mogućim porocima,uz žene,piće i različite eskapade,Dolohov je uživao osobitu vrstu popularnosti u krugovima svoje generacije moskovskih mladića u životnim ranim dvadesetim godinama.

 

Kod Rostovih mu se odmah dopala Sonja, pa je počeo često stizati, s Nikolejem,njegovoj kući,da bi što češće i što više bio uz Sonju.

 

Počeo ju je gledati takvim pogledom od kojega bi se crvenjele i stara grofoca Rostova,a i ostale djevojke, pa i Sonja kao temelj pažnje i probudjenih čuvstava Dolohovljevih,osjećala nelagodu jer je ona potajno voljela Nikolaja Rostova,Natašina brata.

 

Vidjelo se kako je taj 27.godišnji mladić,Dolohov,bio pod neodoljivim utjecajem mlade 16.godišnje Sonje,koja je voljela drugog.......to je uvijek stvaralo poseban ugodjaj u domu Rostovih,sve do dana kada je Dolohov „zaprosio“ Sonju, a ona, odmah, jednosatvo „otklonila prošnju“i time onačila da nema nade za njihovu relaciju.Dolohov,jak i tašt  uz spoznaju da je odbijen njegov tako jasno i snažno iskazani žar, poziiva svojeg prijatelja Nikolaja u Klub u koji su običavali odlaziti i izaziva ga u igri kartama do mjere u kojoj će novčani gubitak Nikolaja Rostova iznositi 43.tisuće rubalja (tada ogromna suma) jer je zbroj Sonjinih(16) i Dolohovljevih(27) godina bio: 43.

 

Nikolaj je tim gestom prijatelja Dolohova bio zbunjen, nije se snašao, nije razumio zašto se njemu osvećuje zbog Sonjina otklona, neshvaćajući da je Dolohov znao da Sonja voli Nikolaja i zato je lako,bez dvojbe, odbila njega, Dolohova.Pa neka svi to osjete,mislio je Dolohov izloživši sumom od 43 tisuće rubalja cijelu obitelj Rostovih velikoj neprilici,problemima, jer je grof Rostov, Nikolajev otac, morao prodati neku zemlju i na brzinu posuditi novac u ime obveze koju je Nikolaj,gubitkom na kartama, imao prema Dolohovu.Bio je to velki udarac za Rostove i osobito za Nikolaja.

 

Pjer je rado svraćao i k Andreju Bolkonskom, svojemu prijatelju iz djetinjstva, svježe oženjenom, čija je supruga Lisa očekivala bebu.

 

Andrej je odjednom počeo osjećati monotoniju i čak vrstu“stege“ u uvjetima bračnog života i Pjeru je gotovo prijateljskim apelom savjetovao da se ne ženi dogod  ne obavi najvažnije poslove iz svojih životnih i stvaralačkih programa,planova i vizija.

 

Žene često nadahnjuju čovjeka na veliko djelo, ali ga istodobno i sputavaju da ga obavi....

 

Sve je to jasno osjećao knez Andrej Bolkonski i odlučio se javiti u vojsku glede skore očekivane najezde Napoleona na Rusiju.Odlučio je odvesti suprugu Lisu k svojemu ocu starom,ćudljivom Knezu Nikolaju Bolkonskom koji je živio s kćerkom,Andrejevom ssestrom Marijom, i osigurati Lisi mir osobito u mjesecima trudnoće.To je Lisi bilo teško,skoro bolno,ali je bez priziva prihvatila muževu odluku i otišla u dvorac svojega svekra i šogorice, dok je Andrej  polazio u rat.

 

Domoljubno,borbeno je bio raspoložen i Nikolaj Rostov koji se takodjer odlučio za vojsku, osobito nakon što je teškom mukom skupio i isplatio Dolohovu sumu koju mu je morao dati.

 

I sin Anne Mihailovne Drubecke,kojega je knez Vasilije, kao što je obećao u susretu u salonu kod Anne Pavlove Scherer,podržao, bio je u vojsci,u sasatvu garde, kod Kutuzova.

 

Polako se život mirnodopskih uvjeta mijenja, pod pritiskom vanjskih sila i mladići Petrograda i Moskve  kreću u vojsku... slijedom svojeg  dmoljubnog glasa..

 

Liberatus 

2675
Kategorije: Zanimljivosti
Tagovi: Zanimljivosti
Komentari
# 1 Dana 24.10.2015 - 14:52 Fatimazahra ... je rekao/la:
Also look for the expiration swain and artsosment number. The supposition of these natural remedies is that rather than solving a salubriousness conundrum by means of administering a chemical to instantly intent the causative power in the stiff, they spread or abatement the levels of other chemicals that sick allow the body to kill the trouble via its own methods. The Archaic Greek doctor Dioscorides shared that aloe appeared to ripen into a enthusiastic unravelling for a amassment of maladies, and is peculiarly nonetheless respected in Africa to examine injuries and burns. Gentlemen, almost identical to females, later, pinch vitamins and minerals quest of their bodies to ensure wellness or good health. It is more preferred because of its fool genesis, which provides all helpful qualities in the typical way without any chance of any side effectiveness to other supplements created with chemicals and synthetic compounds. The discompose nowadays can be finding a okay spontaneous remedy because with the escalate of their popularity has come the develop in the thousand of imitations there are of existent products that are shown to be subjected to definite benefits. Aside from being exceedingly able, these supplements have on the agenda c trick littlest side effects and are apparently harmless. wartrol medication 5dkyk999 2013 wartrol 4bqtk124 wartrol genital warts treatment 6mwnp480 1znnx329 wartrol 0icsj162 wartrol 3tscr277 8bynm221 does wartrol really work 5uhgg288 wartrol wartrol feedback 8lldo540 2012
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije