Autor: mi
Datum objave: 24.02.2020


Bivši trener: Težina koju je Fury imao na vagi je izmišljena kako bi se dodatno poigrao s Wilderom, a on je majstor u tome

Tyson Fury proteklog je vikenda drugi put iznenadio boksački svijet.

Prvi je put to učinio u studenom 2015. kada je na gostujućem terenu u Dusseldorfu jendoglasnom odlukom sudaca pobijedio Vladimira Klička i osvojio WBA, WBO, IBF i IBO naslove u teškoj kategoriji.


I dok su bivši prvaci i stručnjaci prognozirali da Fury jedinu šansu ima iz bliske borbe, ‘Kralj Cigana’ je protiv Ukrajinca boksao s distance, bio lagan na nogama skoro svih 36 minuta i zasluženo odnio pobjedu.


Drugo iznenađenje je priredio u revanšu s WBC-ovim prvakom Deontayom Wilderom. Nakon što je u prvoj borbi 14 mjeseci ranije nadboksao Amerikanca, ali i dva puta završavao na podu u borbi koja je završila bez pobjednika, Fury je ze revanš najavljivao nokaut i to da će nabaciti još koji kilogram kako bi dodatno dobio na snazi.

Većina stručnjaka se ponovno složila da ako će pobijediti to će učiniti na bodove. Britanac je u ringu ispunio obećanje i od prve runde krenuo na Wildera. Rušio ga je u trećoj rundi desnim krošeom koji je odsjeo na uhu i već tu prelomio meč. 'Bronze Bomber' je završio na podu i u petoj nakon udarca u tijelo, prije nego je njegov kut odlučio prekinuti borbu u sedmoj rundi u trenucima dok je njihov borac bio zatvoren u kut i primao udarce.


Fury je osvojio WBC-ov pojas i tako se drugi put popeo na tron teške kategorije. Pri tome je osvojio pojaseve svih velikih federacija.




Agresivni pristup pomalo je iznenadio i Furyjevog donedavnog trenera Bena Davisona, kojeg je Fury prošlog mjeseca zamijenio SugarHillom Stewardom iz Kronk Gyma.

„Iz rada s Tysonom znam da je on svestran borac, ali me zaista iznenadila takva svestranost. Nisam mislio da će borba završiti prekidom ili tako uvjerljivo. Iskreno, kompletno me šokiralo, a siguran sam da je šokiralo i Tysona” izjavio je Davison.

„Puno ljudi je odigralo ulogu u njegovom povratku, pomoglo mu na putu povratka tamo gdje treba biti. Ja uvijek kažem da zasluge moraju pripasti borcu. Sada će zauvijek ostati zapamćen kao jedan od najvećih teškaša svih vremena.”


„Ovo je najbolja priča u boksačkoj povijesti. Izvan sebe sam od sreće. To se nije moglo dogoditi boljem čovjeku. Želio sam vidjeti kako će to ostvariti. Zbog toga što nisam bio tamo i nisam bio s njim bio sam jako nervozan. Tyson mi je znatno olakšao boreći se na način na koji se borio.”

Fury i Davison su suradnju završili u prijateljskim odnosima, a borac kaže da je motiv da angažira Stewarda bila želja da pobjedi nokautom.

Fury je u prvoj borbi završavao na leđima u 9. i 12. rundi. Posebno je spektakularno bilo dizanje s poda u zadnjoj rundi kada je izgledalo da je gotov. No, Fury se oporavio na takav način da je do kraja te runde bio bolji od Wildera.


"Druga borba je izgledala kao da počinje 13. runda. Wilder je izgledao kao da mu nedostaje samopouzdanja, a Tyson mi je već davno rekao da planira početi jako. Početi jako i povratiti sve te stvari u Wilderovu glavu i to je apsolutno radilo jer kad je Tyson primio Wilderov udarac desnicom povjerovao je da može podnijeti Wilderovu snagu."

"Primio je udarac desnom u prvoj rundi i poletio na Wildera. Mislim da je to samo produbilo sumnje u Wilderu koje su počele u 12. rundi prve borbe i od tog krenutka su stvari za njega krenule nadolje."

Davison vjeruje da je i Fury odigrao mentalnu igru s Wilderom na vaganju. Sumnja u njegovu težinu od 124 kilograma i vaganje u potkošulji kako ne bi pokazao tijelo.

Vjeruje da je imao odjeću na sebi, pio puno vode, a možda i stavio nešto u hlače kako bi dodatno izigrao Wildera.

"Osobno mislim da je to na vagi bila lažna težina. Ne vjerujem da je bio tako težak. Vjerujem da je to bio dio igre. Znam Tysona, poznajem njegovo tijelo i ne vjerujem da je bio tako težak, zapravo znam da nije bio tako težak. Vjerujem da je njegova jutarnja težina bila oko 118 kilograma. Logično, kako jede i pije tijekom dana povećava se i težina, ali mislim da je težina koju je imao na vagi izmišljena kako bi se dodatno poigrao s Wilderom, a on je majstor u tome."





Foto: Top Rank
1732
Kategorije: Boks
Tagovi: Tyson Fury, Deontay Wilder
Najpopularnije
Najnovije