Autor: mi
Datum objave: 27.10.2014


Čokoladno mlijeko – idealno piće nakon treninga

Nekoliko istraživanja dokazalo je da čokoladno mlijeko ostvaruje iste ili bolje rezultate od sportskih pića

Ovaj tekst kompilacija je nekoliko radova, a najviše se oslanja na članke Alana Aragona i Vesne Mijat (Nacionalna unija mljekara i stočara).

Nekoliko istraživanja dokazalo je da čokoladno mlijeko ostvaruje iste ili bolje rezultate od sportskih pića.

Predstavnik proizvođača napitka za oporavak nakon treninga Surge tvrdio je da je izvor ugljikohidrata u čokoladnom mlijeku (saharoza) inferioran izvoru ugljikohidrata  u Surgeu (dekstroza) i da je saharoza nezdravija. 
Istraživanje je dokazalo da je u različitim segmentima ispitivanja čokoladno mlijeko bolje ili isto.

Sastojci čokoladnog mlijeka malo variraju ovisno o prozvođaču: mlijeko, šećer ili kukuruzni sirup, kakao prah, prirodne i umjetne arome, sol,  zgušnjivač E 407 karagenan, vitamin A palmitat, vitamin D3.

S druge strane Surge Recovery sadrži: dekstrozu, whey protein hidrolizat, maltodekstrin, prirodne i umjetne arome, sukralozu, L-leucine i DL-fenilalanin.

Surge i čokoladno mlijeko imaju isti udio zasićenih masti, ali čokoladno mlijeko se pokazalo hranjivijim.

Čokoladno mlijeko do sada je imalo odlične rezultate na ispitivanjima u vezi ostvarivanja sportskih rezultata. Jednako dobro je ocijenjeno i kod rehidracije i resinteze glikogena u usporedbi sa sportskim pićima bogatim ugljikohidratima i pićima baziranim na soji.

Dobar primjer je studija koja je uspoređivala čokoladno mlijeko, Gatorade i Endurox R4. Čokoladno mlijeko bilo je jednako učinkovito kao Gatorade, a oba su bila učinkovitija od Enduroxa. Istraživači smatraju da je korištenje maltodekstrina umjesto sukroze kao glavnog izvora ugljikohidrata bila Ahilova peta Enduroxa R4.


Tjelovježba uzrokuje gubitak tekućine koji treba brzo nadoknaditi. Također, nadoknada tekućine djeluje i na brzinu oporavka mišića. Mlijeko ima usporediv sastav elektrolita kao i naše tijelo (izotonik), te sličan udio ugljikohidrata kao i komercijalni energetski napitci. Studije pokazuju da je mlijeko efikasnije za rehidraciju od vode i ugljikohidratnih sportskih pića. Mlijeko je bogato natrijem i kalijem koji zadržavaju tekućinu, a također je bogato i proteinima i mastima koje usporavaju probavu. Dodatno, ljudsko tijelo će tako trebati manje vremena da razgradi monosaharide i disaharide iz mlijeka nego da razgradi složene šećere iz npr. sportskih napitaka (maltodekstrin). 

Karp i sur. (2006) su analizirali uspješnost rehidracije biciklista pomoću niskomasnog čokoladnog mlijeka i energetskog pića Gatorade. Ispitanici su klonuli kasnije za 40 minuta pijući u pauzi između dviju vožnji čokoladno mlijeko nego pijući Gatorade (za 27 minutaa). 

Ako je potrošač prisiljen birati između dva proizvoda odluka će se svesti na cijenu, kvalitetu ili prikladnost. Istraživanja su pokazala da su veća kvaliteta, niža cijena i znanstveni dokazi na strani čokoladnog mlijeka.

2695
Kategorije: Prehrana
Najpopularnije
Najnovije