Autor: A.B.
Datum objave: 22.12.2013
Komentari:


ČUVAJTE SVOJE ZDRAVLJE

Sezona gripe i prehlade

Sezona prehlade i gripe je počela. Imamo nekoliko savjeta za vas da ove godine izbjegnete prehladu i gripu. Sada je krajnje vrijeme da dodatno ojačate svoj organizam kako ne biste bili jedni od mnogih koji će zatražiti bolovanje.


Prije svega probajte spavati što više jer premorenom tijelu prvome pada imunitet. Ukoliko ste poradili na tome onda obavezno u prehranu unesite više voća. Iako svi znamo da je voće zdravo te da ga treba konzumirati u što većim količinama prisjetimo se koje kvalitete ima voće koje najviše konzumiramo.


JABUKA- jedna jabuka u sebi sadrži 1500mg C vitamina, koji je najjači zaštitni, prirodni antioksidant. Osim toga, jabuke sadrže i flavonoide koji čuvaju zdravlje našeg srca i krvnih sudova, te sprječavaju nastanak tumorskih bolesti.


BANANE- su izuzetno bogate vitaminom B6, koji pomaže kod smanjenja umora, stresa, depresije, kao i problema sa nesanicom. Sadrže i minerale magnezij i kalcij koji su zaduženi za jačanje naših kostiju i mišića, kao i za prevenciju povišenog krvnog pritiska. Kombinacija pektina i škroba koju nalazimo u bananama, zbog velike količine složenih ugljikohidrata, osigurava dugotrajnu energiju i osjećaj sitosti.


GREJP - neka se što češće nađe na vašem jelovniku ovih dana. Ovo voće obiluje vitaminom C, kao i limonoidima, prirodnim supstancama koje smanjuju razinu štetnog kolesterola u našoj krvi. Grejp sadrži veoma malo kalorija, ali je bogat mineralom kalijem i enzimima koji potiču zdravu razgradnju masnoća u našem organizmu.



2452
Kategorije: Prehrana
Tagovi: , Zdravlje
Nek se čuje i Vaš glas

Morate se logirati ili registrirati da bi mogli napisati komentar
Najpopularnije
Najnovije