Autor: Korina Haler
Datum objave: 02.01.2014
Komentari:


GIRJE

Sve više se koriste u treninzima

Tako jednostavne a opet tako korisne. Na žalost primjenu u Hrvatskoj počele su nalaziti tek nedavno. Kada neko kaže kettebells ili girja zasigurno se svi odmah sijete našeg poznatog sportaša i Guinnessovog rekordera Maria Mlinarića – čovjeka koji je „doveo“ girje na Hrvatsko tlo.

Prije njegovog sudjelovanja u reality show-u gdje je trenirao upravo sa girjama, rijetki su za njih u Hrvatskoj čuli.

Ne preporučuje se rad neiskusnima sa girjama bez da se prije dobro ne informiraju o načinu treniranja te mogućim ozljedama ukoliko će neispravno izvoditi vježbe. Bilo bi dobro da za početak potražite stručne savijete. Može vam poslužiti i YouTube na kojemu ima mnogo savjeta za rukovanje girjama.

U svakom slučaju probajte pa procijenite sami. Mi ih toplo preporučujemo jer su zabavnije od običnih utega. Ako ne vjerujete isprobajte sami.
Što se samih girja tiče one su rekviziti napravljeni od lijevanog željeza koji izgleda poput kugle sa drškom. Neki ih nazivaju zvonastim utegom.

Sport dizanja girja spada u dio nacionalne Ruske kulture. Hrvači i natjecatelji u sportovima snage su u prošlosti pripisivali svoj uspjeh korištenju girja u svojim treninzima.
Danas ih također koriste sportaši iz gotovo svih grana sporta a ponajviše iz borilačkih sportova.

Prilikom rada sa girjama podlaktice su više opterećene zbog načina i oblika drške, dodatno se uključuju stabilizatori zbog toga što se mora održavati kontrola, dobar utjecaj na poboljšanje koordinacije zbog kompleksnosti kretnja koje se izvode, mogućnost poboljšanja eksplozivne snage, te izdržljivosti. Izuzetno su  zanimljive za vježbače.

U našoj ponudi u CRORING web shopu-u imamo i girje!

  

3289
Kategorije: Fitness
Tagovi: Zanimljivosti, Fitness
Nek se čuje i Vaš glas

Morate se logirati ili registrirati da bi mogli napisati komentar
Najpopularnije
Najnovije