Autor: HJS
Datum objave: 28.07.2019


Grand Prix Zagreb završio medaljom Karle Prodan

Završnog dana judaškog Grand Prixa u Zagrebu u prvi plan je iskočila 20-godišnja Karla Prodan (do 78 kg).

Svjetska kadetska prvakinja iz 2015. godine imala je odličan dan i stigla do brončane medalje na tatamiju Doma sportova.

Kakav dan za 20-godišnju Karlu Prodan na zagrebačkom Grand Prixu! Osvojila je prvu Grand Prix medalju u karijeri, umalo slavila protiv aktualne europske prvakinje i slavila u četiri borbe uz veliku podršku tribina Doma sportova. 

Mlada Splićanka je u 1. kolu dominirala protiv Kineskinje Ma, nastavila u istom ritmu protiv Talijanke Ferrari i zatim u četvrtfinalu išla na aktualnu europsku prvakinju, Slovenku Karlu Apotekar. Nije to preplašilo Prodan, koja je od Apotekar izgubila na istom mjestu prošle godine, te je skoro osam minuta prijetila. 

U dvije situacije je bila 20-ak centimetara udaljena od slavljeničkog wazarija, tribine Doma sportova su je nosile navijanjem, ali je Apotekar, u situaciji kada su obje judašice imale po dvije kazne izvukla vrhunski napad i ipponom prošla u polufinale.


Nije to pokolebalo studenticu prve godine Pomorskog fakulteta, koja je u repasažu dominirala i protiv Južnokorejke Lee te ipponom izborila borbu za broncu. Tamo ju je čekala Poljakinja Pacut, koja je na početku dana svladala povratnicu Brigitu Ljubu. Iako je Pacut puno iskusnija, osvajačica četiri medalje na IJF Touru, hrvatska judašica je ušla odlučnije i izgledala je spremno i agresivno. Sve se to isplatilo ipponom u drugoj minuti borbe.

- Iznenadio me cijeli dan, ali sam presretna. Nakon uspjeha u mlađim kategorijama (op.a. svjetska kadetska prvakinja 2015., svjetska juniorska doprvakinja 2018. i europska juniorska bronca 2018.), znala sam da pripadam i na seniorski IJF Tour. Hvala svima na podršci, presretna sam ishodom, iako sam i u četvrtfinalu protiv europske prvakinje Apotekar osjetila da mogu slaviti. Idući puta možda – uz veliki osmjeh je rekla Karla Prodan primajući čestitke od kolegica iz reprezentacije i drugih prisutnih.

Trener Vladimir Preradović je vrlo emotivno doživio ovu medalju.

- Presretan sam zbog Karle. Radi naporno, a vjerujem da će joj ova bronca dokazati da može biti na svjetskoj seniorskoj razini. Pokazala je da hrvatski judo ima širinu i da imamo svjetlu budućnost. Sad je važno da nastavi trenirati i truditi se, a već na Svjetskom prvenstvu u Tokiju (op.a. krajem kolovoza) ima priliku pokazati da može i više.

Prije početka natjecanja najveće šanse za medalju u nedjelju se davalo imenima poput Zlatka Kumrića (do 100 kg) ili Ivane Šutalo (preko 78 kg). Dok je Šutalo zaustavljena odmah na početku od Mongolke Erdenebileg, Kumrić je imao nešto više uspjeha.

Veteranskog Alžirca Bouyacouba je rutinski pobijedio natjeravši ga na tri kazne, a zatim je u borbi za četvrtfinale išao na nešto neiskusnijeg Nizozemca Catharinu.

- Zlatko je u dobroj formi, čak bih rekao da mu je najveći izazov što je presiguran u sebe i mogućnost da baci protivnike, pa ne pripremi do kraja gard i onda mu se dogodi, poput Catharine, da ga iskontriraju – analizirao je Kumrićev trener Tomislav Marijanović. I tako se nažalost i dogodilo. Dva puta je Kumrić išao u napad i dva puta je Nizozemac to iskoristio za wazarije te prolaz do četvrtfinala. 

Osim Ljube, u 1. kolu iste kategorije zaustavljena je i Petrunjela Pavić od kineske predstavnice Chen. Sve tri hrvatske predstavnice u kategoriji preko 78 kilograma (Ivana Šutalo, Zrinka Miočić i Tina Radić) nisu uspjele proći u drugo kolo. 

Šutalo je izgubila od Mongolke Erdenebileg, Radić od ruske predstavnice Guščine, a Miočić od prve nositeljice turnira Larise Čerić iz BIH. Ivan Čović (do 100 kg) i Mario Hitzthaler (do 90kg) također nisu prošli u drugi krug natjecanja. Čovića je zaustavio Talijan D’arco, a Hitzthalera Kanađanin Burt.


Foto: Tino Marić

491
Kategorije: Judo
Tagovi: Hrvatski judo savez
Najpopularnije
Najnovije