Autor: mi
Datum objave: 01.02.2020


HBS izborio pobjedu: Na kvalifikacije idu svi planirani boksači plus Ivana Habazin

Hrvatski boksački savez uspio je izboriti pobjedu u sukobu s Hrvatskim olimpijskim odborom.

Prije nekoliko dana objavili smo da je krovno tijelo za hrvatski sport odlučilo smanjiti broj hrvatskih boksača na olimpijskim kvalifikacijama koje se sredinom ožujka održavaju u Londonu.

Boksački savez na kraju je uspio u svojoj namjeri i HOO je uz malo pritiska pristao potpisati širu listu putnika.


Posljednji dodatak popisu je profesionalka Ivana Habazin, bivša IBF-ova prvakinja u velteru i aktualna IBO prvakinja u srednjoj kategoriji, koja je u siječnju u Atlantic Cityju boksala s dvostrukom olimpijskom pobjednicom Claressom Shields u meču za WBC i WBO naslove u supervelteru.

“Održali smo sastanak u HOO-u i oni su rekli da možemo poslati samo boksače koji su u prvoj ili drugoj kategoriji. Po kategorizaciji su neki prvaci Hrvatske u trećoj kategoriji. Rekli su nam da su kategorije promijenjene u prosincu 2019., ali o tome nitko nije obaviješten. Ako će nam HOO određivati tko će putovati na kvalifikacije što će nam izbornik. Uz sve rezultate boksa mi smo 22. savez po financiranju u Hrvatskoj, je li to normalno?” izjavio je predsjednik HBS-a Bono Bošnjak za Cro Ring.


“Mi smo već platili polovicu iznosa potrebnog za vrlo skupe kvalifikacije u Londonu. Ostalih 50% ćemo pokušati pronaći preko lokalne uprave, a i sami boksači će se snaći. HOO-u je uz to proračun povećan za 26 milijuna kuna. Uza sve to nema novca za sportaše, ali su zato zaposlili u HOO-u 6-7 novih ljudi.”

“Ovo je bila zadnja kap. HOO već tri godine od našeg saveza radi slučaj. Od toga da oni određuju kome će ići nagrada za trenera, te pokušavaju oduzeti polovicu plaće Leonardu Pijetraju i dati je Hrgovićevom treneru. Pa, sve do Filipa Hrgovića. Mateša kaže da je Hrgović jedini evidentni kandidat. Čujte, Hrgović je mogao ići na kvalifikacije u ožujku da je htio, ali to njemu ne odgovara. Ima profesionalni meč i čovjek gleda da zaradi. Boks i hrvanje su najteži borilački sportovi, a čini se ako nemaš svog čovjeka u HOO-u da ne možeš dobiti financiranje. Nenormalno je da se ništa ne može postići bez pritiska.”

“Ali, ovime smo izborili i pobjedu za druge sportove jer nakon ovoga svi savezi mogu slati sportaše po svom izboru, a ne da im olimpijski odbor određuje koga će slati.”

HOO je između ostalog odbio financirati odlazak Luke Plantića, koji osim što je višestruki seniorski prvak Hrvatske, nedavno je osvojio naslov prvaka Balkana, a od niza uspjeha u mlađim kategorijama izdvaja se naslov juniorskog prvaka Europe.

Također je bilo problema i s Marijom Malenicom koji ima kategorizaciju iz kick boksa.

Na kraju, izbornik Dorijan Čalić trebao bi u ponedjeljak poslati sljedeći popis za europske kvalifikacije u Londonu. Boksači će imati drugu priliku izboriti nastup u Tokiju na svjetskim kvalifikacijama u svibnju u Parizu.



Boksači:

-63kg: Erik Pijetraj (iako je njegov odlazak upitan jer je navodno ozlijeđen)
-69 kg: Marko Zeljko
-75 kg: Mladen Sobjeslavski
-81 kg: Luka Plantić
-91 kg: Toni Filipi
+91 kg: Marko Milun

Boksačice:
-57 kg: Nikolina Ćaćić
-60 kg: Marija Malenica
-69 kg: Ivana Habazin




Foto: Showtime

1949
Kategorije: Boks
Tagovi: Hrvatski boksački savez, Ivana Habazin
Najpopularnije
Najnovije