Autor: mi
Datum objave: 01.06.2019


Hearn: Joshui pripadne 85 posto zarade od svake priredbe

Uoči američkog debija Anthonyja Joshue njegov promotor Eddie Hearn iznio je zanimljive financijske podatke.

Čelnik Matchroom Boxinga otkrio je da svjetskom prvaku pripadne lavovski dio zarade.

"Osim toga što zarađuje milijune od sponzora koji uključuju proizvođača sportske opreme, sportskih pića i aftershavea, ne zarađuje manje od 20 milijuna po borbi" izjavio je Hearn za ESPN.


Objasnio je kako se dijeli profit od pay-per-view priredbi. Nakon što se oduzmu troškovi Joshui ide 85 posto zarade.

"Kad ste pay-per-view borac tada postoji prihod. Dogovorit ćemo se za plaću za protivnika i budžet za uvodni dio priredbe. Znamo ostale troškove: dvorana, hotel, zreakoplovne karte, pristojbe za federacije, doping kontrola itd. Do sada smo zajedno odradili nekoliko pay-per-view priredbi i znamo izračunati zaradu do posljednjeg novčića. Sav prihod, a to su ulaznice, pay-per-view, međunarodna TV prava, sponzorstva – jedina varijabla je uspjeh PPV-a. Sav neto profit pripada njemu, a mi uzimamo svoj postotak."


"Kad borba završi Joshua dobije potpuno financijsko izvješće sa svakim računom i svakim troškom. Ima pravo provesti reviziju predanog. On ima svog odvjetnika i svog računovođu i oni prolaze sve brojke. On zna s obzirom da je već nekoliko puta radio po ovome modelu koliku zaradu može očekivati."

Ovi podaci i način rada su zanimljivi za usporedbu s najvećom MMA promocijom svijeta koja ostvaruje jednake ili veće prihode od najvećih boksačkih promocija. Od kad su ga preuzela braća Fertitta i Dana White UFC je svoj rast gradio i na suparništvu s boksom. Ultimate Fighting Championship vrlo je uspješno upregnuo svoju propagandu u smjeru da je UFC najbolje što se može dogoditi borcima i da su stari dani kada su se varali boksači stvar prošlosti.

No, s vremenom su stvari postale jasne i prodaja kompanije Zuffa novim vlasnicima za više od 4 milijarde dolara mogla se dogoditi samo zbog modela poslovanja koji je MMA borcima ostavljao mali dio profita.

Primjerice, sudski dokumenti su pokazali da je Canelu Alvarezu pripalo 80% zarade za borbu s Amirom Khanom, a nepoznato je kako dijeli zaradu nakon što je potpisao 365 milijuna dolara vrijedan ugovor s DAZN-om.

Joshua također boksa na DAZN-u, ali on potpisuje ugovor poslije svake borbe. Njegv meč s Andyjem Ruizom u Britaniji će se prodavati preko PPV-a.


Poznati boksački promotor Lou DiBella objasnio je da kada se radi pay-per-view priredba pola zarade pripada televizijskoj kući, streaming servisu ili kabelskoj kompaniji koja je organizirala PPV.

"Nakon što kabelske kompanije uzmu svojih 50% ogromna većina preostalog novca ide borcima. Točan iznos ovisi o promotoru. Mali postotak koji ide promotoru zapravo je ogroman novac."

Čak ni najveće UFC-ove zvijezde poput Conora McGregora i Jona Jonesa ne mogu računati na takvu podjelu, stoga će biti zanimljivo kako će izgledati najavljeni ulazak Zuffa Boxinga na boksačko tržište.
978
Kategorije: Boks
Tagovi: UFC, Anthony Joshua
Najpopularnije
Najnovije