Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 03.12.2019


Hrvatski borci složni: Suđenje na svjetskom prvenstvu bilo je katastrofa. Bilo je baš teških krađa i čudesnih mijenjanja odluka

Hrvatska kickboxing reprezentacija na posljednjem svjetskom prvenstvu ponovno je ostvarila dobre rezultate.

Iako se rezultati ne mogu mjeriti s fantastičnim ostvarenjima s prvenstva u Sarajevu u listopadu gdje je Hrvatska bila treća u ukupnom poretku, na WAKO prvenstvu u Antaliji u disciplinama full contact, kick light, point fighting i glazbenim formama hrvatski borci osvojili su 8 medalja i zauzeli ukupno 14. mjesto u ukupnom poretku. 

Luka Žuljević na svjetskom prvenstvu u Sarajevu u listopadu je osvojio srebrnu medalju u low kicku, a u Turskoj je postao svjetski prvak u kick lightu.


Unatoč ponovljenim dobrim rezultatima hrvatski borci mahom su se iz Turske vratili nesretni i to zbog u najmanju ruku dvojbenih sudačkih odluka.

Niz hrvatskih boraca poražen je podijeljenim sudačkim odlukama, a veliki broj bodova su gubili u posljednjim trenucima borbe.

Kontaktirali smo europsku prvakinju u full contactu Mariju Malenicu i Dinu Beloševića, a sličnu priču imaju i Lucija Bilobrk, Antonio Krajinović i još neki borci.

Malenica je u prvom kolu svjetskog prvenstva kategorije do 60 kilograma u full contactu prvo pobijedila Luciju Cmarovu. Proglašena je pobjednicom u ringu da bi nakon toga u neviđenom slijedu događaja Slovakinja bila proglašena pobjednicom. Naime, odbila je izaći iz ringa dok se rezultat ne promijeni i na kraju je tako i bilo.



Po pravilima full contacta borac po rundi mora uputiti minimalno 6 udaraca nogom, odnosno 18 do kraja borbe. Ako to ne učini bit će mu oduzet bod ili bodovi.


„A ja stvarno ne znam što se desilo. Mene proglase pobjednicom, dignu mi ruku pa nakon 45 minuta konstantnog upiranja i nabijanja pritiska od strane kuta Cmarove i njenog odbijana izlaska iz ringa oni odluče da je meni navodno falio udarac nogom i oduzmu mi tri boda i nju proglase pobjednicom. Noge mi nisu falile, ali i da jesu to je njihova greška. Ali još gora je teška krađa protiv Dina Beloševicć koji je deklasirao Kazahstanca, a oni daju njemu pobjedu. Bilo je baš teških krađa i ‘čudesnih’ mijenjanja odluka u zadnjim sekundama meča” izjavila je Malenica za Cro Ring.


Kontaktirali smo i Dinu Beloševića. Pit Bullov borac sjajno je otvorio prvenstvu u full contactu u kategoriji iznad 91 kilograma nokautom protiv Iranca Javada Garfamija. Bio je na putu do finala, ali tu su ga zaustavili suci jer je dojam da je hrvatski borac u polufinalu trebao pobijediti Kazahstanca Fazleddina Safarova.





„Loše sudačke prakse su počele davno prije mog meča. I pronijele su se kroz cijelo prvenstvo. Što se same moje borbe tiče nekoliko je spornih situacija. Vođenje centralnog suca je bilo loše. Nekoliko puta me upozoravao i zaustavljao borbu kad bih bio u situacijama da lomim prorivnika."


"Grljenje nije sankcionirao niti jednom iako je bilo evidentno kako protivnik isto radi namjerno sa željom da uguši borbu. Nakon nekoliko jačih izmjena na snimci se jasno može vidjeti da u klinču protivnik pljuca gumu na pod tražeći predah koji je i dobio bez sankcije opet (po pravilu se vodi kao brojanje i minus poeni). E sad, za šlag na kraju (koji su mi posvjedočili kolege i treneri jer sam ja bio u borbi pa to nisam vidio) pri mom vodstvu kod jednog bodovnog suca zadnjih 30 sekundi isti u jednom napadu natipka 5-6 bodova za protivnika?! To je stvar koja može biti samo greška sustava ili namjerni poklon. Neke borbe završe s manje od 6 bodova u cijelom meču, a ne u jednoj izmjeni. Tu se meč bodovno prebacuje u zadnjim sekundama kod jedne izmjene u kojoj ja imam incijativu na drugu stranu i protivnik pobjeđuje 2-1. Žal ostaje veći jer je isti poslije postao prvak svijeta. Ne znam je li do loše kvalitete sudaca ili je namjera, ali suđenje je bilo katastrofa” rekao je Belošević.


Borba Belošević-Safarov počinje na 2:44:20.


1544
Kategorije: Kick & Thai Boxing
Tagovi: HKBS, Marija Malenica, Dino Belošević
Najpopularnije
Najnovije