Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 10.03.2020


Ilunga za Cro Ring: Glory ne poštuje borce. Ja sam jedan od njihovih najstarijih boraca i tako su se ponijeli prema meni

Danyo Ilunga stigao je u Rijeku na sparinge kod Mladena Kujundžića.



Nakon što je ‘Dynamite’ u rujnu prošle godine putovao u Munchen kako bi Kongoancu pomogao na pripremama za borbu s Brianom Douwesom koju je dobio, 33-godišnji ‘Dibuba’ doputovao je u Hrvatsku pomoći Kujundžiću sa sparinzima za nastup na FEA turniru četvorice 28. ožujka u Kišinjevu.

30-godišnji Riječanin u polufinalu ide na Rusa Mikhaila Tyutereva. U drugom polufinalu Pavel Zhuravlev, koji je i privremeni FEA prvak u teškoj kategoriji bori se protiv Moribe Kosiaha. 

“Mladen je sjajn borac i dobar tip, jako se dobro razumijemo. Vrlo je fokusiran na sparinzima i volim raditi s njim jer možemo sparirati jako, a da se ne ozlijedimo. U Rijeci ostajem tri dana” izjavio je Ilunga za Cro Ring.

Kongoanac je već godinama jedan od najboljih boraca svijeta na težini do 95 kilograma. Bivši je It’s Showtimeov prvak i pobjeđivao je Michaela Duuta, Nenada Pagonisa, Freda Sikkinga, Ondreja Hutnika, Andreja Stoicu, Mourada Bouzidija, Stephanea Susperreguija, Alija Cenika, Wendella Rochea i Filipa Verlindena. 





Tijekom karijere 15 puta je nastupio za Glory, a njihov razlaz kao i s mnogim drugim velikim borcima bio je ružan.

Ilunga je u kolovozu 2018. u Coloradu možemo otvoreno reći pokraden u meču za naslov prvaka u poluteškoj kategoriji. Nakon pet rundi suci su jednoglasno pobjedu dali branitelju naslova Rusu Artemu Vakhitovu.



Četiri mjeseca poslije nastupio je na Mix Fight Championship priredbi u Frankfurtu. Glory nema ekskluzivne ugovore i borci mogu nastupati na priredbama drugih organizatora uz odobrenje Gloryja. Ilunga je u Njemačkoj izgubio nokautom u trećoj rundi od Jamesa McSweeneya, a Glory je to naveo kao razlog za otkaz.

“Glory je to iskoristio protiv mene jer je znao da se neću više boriti za njih. Nakon borbe s Vakhitovom u kojoj sam očigledno pokraden rekao sam im da više neću za njih nastupati ako mi ne daju novu borbu s njim i ne plate novac koji sam trebao dobiti za pobjedu. Rekli su mi da uložim žalbu tamošnjoj sportskoj komisiji što sam i učinio, ali bezuspešno. Svi znaju, Glory zna da sam pobijedio. Na istoj priredbi na kojoj su mene pokrali protiv Vakhitova oštećena je i Francuskinja Anissa Meksen, ali ona je odmah dobila revanš. Bio sam ljut i rekao sam im da se više neću boriti za njih.”

„Onda je stigla ponuda Mix Fight Chamionshipa za borbu s McSweeneyem. Prihvatio sam je i poslao mail Gloryju u kojem ih obavještavam o tome. Nitko mi nije ništa odgovorio, a kad sam počeo promovirati priredbu zvali su me i rekli da moram platiti kaznu jer promoviram druge promocije. Poslije su mi javili da je ipak sve OK i poslali mi ugovor na još jednu godinu. Kad sam izgubio od McSweeneya nisu me ni nazvali, već su samo rekli mom menadžeru da sam dobio otkaz.”


- Situaciju identičnu Vašoj imao je i Nenad Pagonis. On je u studenom 2013. u New Yorku u ringu bio bolji od Vakhitova, ali su suci pobjedu dali Rusu. Rekao mi je da su ga ponovno zvali u Glory, a da im je on odgovorio da je jedini način da prihvati da dobije revanš protiv Vakhitova i javna isprika. Nikad više nije nastupio za Glory.

„Znam Pagonisov meč s Vakhitovom i znam da je trebao pobijediti. Nakon što su me pokrali saznao sam da je jedan od glavnih investitora u Glory jedan Kanađanin ruskog podrijetla, koji puno ulaže i uz to sponzorira Vakhitova i ne žele da izgubi.”




Ilunga je za Glory nastupio čak 15 puta, prvi put na njihovoj drugoj priredbi u Bruxellesu 2012.

„Ja sam jedan od najstarijih Gloryjevih boraca i tako su se ponijeli prema meni. Oni ne znaju kako se odnositi prema borcima i pokazati im poštovanje. Glory ima ime, ali ne zna se odnositi prema svojim borcima. Isto su mi to napravili i protiv Tyronea Sponga.”

Ilunga se sa Surinamcem borio u finalu turnira u New Yorku 2013. Nakon što je eliminirao Mourada Bouzidija i Dustina Jacobyja sudac je finale prekinuo za nevjerojatnih 13 sekundi u jednoj od najgorih odluka ringovnih sudaca u povijesti ovog sporta.



S Gloryjem su se neprijateljski rastali i Peter Aerts, Daniel Ghita i Gokhan Saki, a s brojnim drugima poput Mladena Brestovca suradnja je prekinuta bez ikakvog objašnjenja. 

- Prije nekoliko godina hrvatska promocija FFC je objavila da je potpisala ugovor s Vama. Kako to da se nikad niste borili za njih?

„Ja nisam ni pričao s njima, kontaktirali su mog menadžera, ali nismo se dogovorili u vezi novca i tu je bio kraj. Ne znam ništa o tome, iskreno, dok mi Vi niste rekli nisam ni čuo za to. Ja imam ime, želim dobre protivnike i neću se boriti za kikiriki.”


- Tijekom karijere ste imali puno spektakularnih mečeva. Jedan od njih je i borba s Pagonisom za It's Showtimeov naslov u Varšavi. Koji Vam je najdraži?

„Borba s Pagonisom je bila sjajna, ali ne bih rekao da mi je to najdraža. Najdraža borba mi je druga pobjeda protiv Michaela Duuta. Imali smo borbu godine na Collisionu, a zatim sam ga drugi put nokautirao. To nije bila tehnički najbolja borba, već najzabavnija borba u kojoj sam uživao boreći se.”




-  S kim sada trenirate?

„Asmir Burgić mi je trener u Wolfsbruilu, a radim i s braćom Šteko, Pavlicom i Mladenom”.

- Jedno vrijeme trener Vam je bio Remy Bonjasky. Surađujete li još s trostrukim pobjednikom K-1 Grand Prixa.

„Remy je moj jako dobar prijatelj i svaki put kad sam u Nizozemskoj treniram u njegovoj dvorani. Možete imati dva trenera. Ali tri je već previše.”

- Posljednje dvije borbe odradili ste na Šteko Fight Nightu. U lipnju i listopadu prošle godine pobijedili ste iskusne nizozemske borce – Freda Sikkinga nokautom i Briana Douwesa jednoglasnom odlukom.

„Nastavit ću se boriti za njih. Sljedeći meč imat ću u svibnju na Šteko Fight Nightu. Njihove priredbe su na televiziji i zadovoljan sam uvjetima. Nakon ovoga s Gloryjem ONE Championship mi je poslao ponudu, ali je nisam prihvatio. Zbog cijele te situacije sam razmišljao i da ponovno prekinem karijeru. Borim se već 12 godina i više se neću boriti za kikiriki, mislim da sam to zaslužio. Ako netko plati borit ću se. Postajem stariji, imam obitelj za koju se moram brinuti i osvajanje pojaseva više nije primarni motiv, borim se za novac.”




1707
Kategorije: Kick & Thai Boxing, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Mladen Kujundžić, Glory
Najpopularnije
Najnovije