Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 22.02.2018


Intervju Agron Smakići: Nažalost napustio sam Hrvatsku jer se naš rad i trud ne cijeni

Agron Smakici (11-0, 10 KO) u tišini gradi profesionalnu boksačku karijeru od 2011.

Još uvijek relativno nepoznat u svojoj domovini, 27-godišnji Zagrepčanin krajem ožujka boksat će svoj prvi meč na sjevernoameričkom kontinentu.


198 centimetara visoki teškaš živi i trenira u Hamburgu. Promotor mu je Erol Ceylan i njegov EC Boxing čiji su članovi i izazivač za naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji Igor Mikhalkin koji se 3. ožujka u New Yorku bori s WBO prvakom Sergejom Kovalevom, te Christian Hammer, Adrian Granat, Ali Eren Demirezen i Nuri Seferi.

Od 11 profesionalnih borbi 10 je završio prekidom. Prvih šest mečeva boksao je u Austriji, a sljedećih pet u Njemačkoj. U posljednjoj borbi u prosincu u Hamburgu je u prvoj rundi nokautirao Ukrajinca Oleksiya Mazikina.





- 24. ožujka imate zakazanu borbu u Torontu. To Vam je prvi meč u Sjevernoj Americi. Možete li nam reći tko Vam je protivnik i nešto više o tome kako ste došli do Kanade?

"Da, to će mi biti prvi meč u Sjevernoj Americi, protivnik će mi biti Amerikanac, ali još mu ne znam ime. Do Kanade smo došli tako što su kanadski promotori tražili dobrog teškaša i moj promotor je predložio mene" rekao je 27-godišnji ljevak u intervjuu za Cro Ring.

- Iako ste neporaženi sa skorom 11-0, relativno ste nepoznati u Hrvatskoj. Možete li nam ispričati svoju priču - gdje ste rođeni, kako ste ušli u boks, trenirali ste i druge borilačke sportove?

"U Austriju sam se preselio 2011.godine  i tamo sam započeo borilačku karijeru. Pošto već dugo živim vani Hrvatska javnost me ne zna... Rođen sam u Zagrebu, prvi trening boksa sam odradio u BK Lokomotiva sa 16 godina i za Lokomotivu  sam i nastupao neko vrijeme u amaterskom boksu. Tamo su moj otac i stariji brat isto trenirali, pa sam se i ja zainteresirao i tako sam počeo."


- Zašto ste se odlučili na odlazak iz Hrvatske?

"Trbuhom za kruhom kao i većina omladine i sportaša u Hrvatskoj. Nažalost odlučio sam napustiti Hrvatsku jer se ne cijeni naš rad i trud."


- U 2017. ostvarili ste pobjede prekidom u sva tri meča. Kakva je bila godina za Vas i zašto niste boksali u 2016.?


" U 2016. sam živio u Austriji i boks nije bio tako aktivan u Austriji, pa sam radio druge borilačke vještine, ali sam uvijek bio u boksačkom treningu"

- Imali ste i jednu MMA borbu u Austriji koju ste izgubili diskvalifikacijom. Kakav je Vaš stav o MMA-u i postoje li možda planovi za povratak u MMA ili je fokus isključivo na boksu?

"Imao sam MMA borbu u kojoj sam bio puno bolji od protivnika, ali slučajnim potezom prstom u oko protivnik nije mogao nastaviti borbu, pa su me diskvalificirali... Trenutno je fokus isključivo na boksu iako se u slobodno vrijeme bavim i drugim borilačkim vještinama."




-  Izjavili ste da želite borbu s Alexanderom Dimitrenkom. Ima li kakvih planova u vezi te borbe?

"Želio bih se izjasniti da nisam izjavio da želim boksati s Dimitrenkom nego je bilo pitanje bih li  boksao s njim kada bih imao priliku i ja sam rekao da normalno da bih."

- S kim trenirate u Njemačkoj? Kako ste došli do promotora i tko su Vam boksački uzori?

"Treniram u EC Boxingu i živim u Hamburgu.  Promotor mi je Erol Ceylan. Do promotora sam došao tako da sam tražio sparinge i došao u Hamburg i tu su prepoznali moj talent. Ima puno boksača kojima se divim tako da ne mogu izdvojiti samo jedno ime. Trener mi je Jurgen Blin koji je boksao protiv Muhammada Alija i on mi je jedan od uzora."



- Koji su planovi i želje za razvoj Vaše karijere?


"Plan je da ostanem zdrav i da i dalje pobjeđujem u svojim mečevima."




2473
Kategorije: Boks, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Agron Smakici
Najpopularnije
Najnovije