Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 01.05.2018


Intervju Andre Mannaart: Roel je protiv Plazibata dokazao da može postati sljedeća legenda

Andre Mannaart dugu karijeru u borilačkim sportovima vodi iz svog stožera u Amsterdamu, Mejiro Gyma.

Dvorana koja je rodno mjesto nizozemskog kick boksa izbacila je novog K-1 prvaka, Andreovog sina Roela.


Mlađi Mannaart  u ožujku je u Saitami pobjedom protiv Antonija Plazibata postao K-1 prvak u teškoj kategoriji.



57-godišnji Nizozemac kao borac osvajao je WAKO, WKA, ISKA i WPKL naslove. Ima pobjedu nokautom protiv Petera Aertsa, a borio se i s Brankom Cikatićem, Ernestom Hoostom. Mauriceom Smithom i Rayom Sefom. 

Andre Mannaart vs. Peter Aerts




Uz to, jedan je od pionira slobodne borbe u Nizozemskoj. U MMA-u je debitirao 1996. na Shooto priredbi u Tokiju protiv Ensona Inouea.

No, najveće uspjehe postigao je kao trener. Kroz Mejiro su prolazili veliki borci, a mnogima je Andre bio u kutu. Peter Aerts, Rob Kaman, Rodney Glunder, Bob Schreijber samo su neki od onih koji su učinili ovu dvoranu slavnom. Mannaart je najveće uspjehe ostvario u Zemlji izlazećeg sunca s Remyjem Bonjaskym i Andyjem Souwerom. S 'Letećim Džentlmenom' dva je puta osvajao Grand Prix, a sa Souwerom K-1 MAX, u to vrijeme najbolji turnir za borce do 70 kilograma na svijetu.



Mejiro Gym u Amsterdamu je 1979. osnovao Jan Plas nakon povratka iz Tokija gdje se nalazi originalni Mejiro.

Plas je preminuo 2010., a dvorana je pod Mannartom nastavila rasti. Tako danas uz centralu, postoje tri podružnice Mejira u Nizozemskoj, te filijale u SAD-u, Rusiji i Poljskoj.

Slavni trener odvojio je vrijeme za čitatelje Cro Ringa kako bi prokomentirao borbu s Plazibatom, kvalitete svoga sina i kćeri koja se također bori, te se prisjetio starih dana.


- Nedavno ste još jednom kao trener osvojili veliki K-1 naslov, ovog puta s Vašim sinom. Kako ste vidjeli borbu između Roela i Antonija Plazibata?


"Plazibat je pobijedio Ibrahima El Bounija, od kojeg smo mi izgubili. Mnogi su zato mislili da ćemo izgubiti i od Antonija. Ali, ovog puta nije se radilo o turniru i uz to znao je što ga čeka, kao i naporni put u Tokio. Prije borbe sam i dalje vjerovao da su šanse 60% za Antonija i 40% za Roela. Radili smo iznimno puno na strategiji. Borba je prošla vrlo dobro. U prvoj rundi Roel je primio dobar udarac koljenom i neke udarce šakom u lice, Ali, bio je dobar. Zatim se odmaknuo od njega i sam počeo skupljati bodove. Druga runda je bila jako dobra za nas. Dobri udarci nogom u tijelo izbili su Antoniju zrak. Roel je ostao miran. U trećoj Antonio je znao da mu za pobjedu treba nokdaun ili nokaut, ali je Roel nastavio dobro raditi i ozlijedio je Plazibata. Naš plan je dao rezultate. Antonio je mnogo puta promašio zbog načina na koji se  Roel kretao. Na kraju Roelu su podignuli ruku i svi smo bili jako sretni."


- Koju ste taktiku pripremili za meč?


"Taktika je bila ne stajati mu blizu i ulaziti i izlaziti izvan boksačke zone. Također, želja je bila udarcima ozlijediti tijelo i napadati low kickovima. Nije bacao dovoljno low kickova."




- Kako bi opisali Roelov stil borbe i koji je njegov potencijal?


"Roelov stil ovisi o protivniku. Ali, ima nokaut udarac u rukama, nogama i koljenima. Potencijal? Mislim da može postati sljedeća legenda."


- Osvajali ste K-1 Grand Prix dvaput s Remyjem Bonjaskim i K-1 MAX s Andyjem Souwerom. Koji Vam je trenutak iz tih dana najdraži?


"Bilo je puno posebnih događaja i naravno da su ta tri spomenuta specijalna za mene. Ipak, mislim da mi je Andyjevo osvajanje K-1 MAX-a najdraže."





- Vi ste također i jedan od pinora slobodne borbe u Nizozemskoj. Kakvo je Vaše iskustvo s MMA-om?


"Jako mi se svidjelo. Pravila su bila drugačija. Tijekom karijere sam se borio u više disciplina s različitim pravilima, tako da sam uživao i u MMA-a. Nikad se nisam borio u PRIDE-u ili UFC-u, već sam bio prestar kad sam počeo."




- Koja Vam je najdraža borba iz dana dok ste bili aktivni borac?


"Moja borba s Lak Chartom, tajlandskim borcem. Također i nevjerojatni okršaji s Jeromeom Turcanom, meč s Peterom Smitom u Tokiju, Lucom Verheyom, ima ih još jako puno."



- Kako izgleda Vaša svakodnevnica? Vlasnik ste Mejira, imate li još neke druge borce na koje bi trebali obratiti pažnju?


"Vodim vrlo lijep život. Dvorana je otvorena svakog dana. Od ranog jutra do kasno navečer radi se u grupama ili se održavaju individualni treninzi. Ako nisam u dvorani putujem svijetom i držim seminare, treniram, idem  na borbe, prenosim  znanje drugim dvoranama i još učim kako bih testirao i unaprijedio stil borbe Mejiro Gyma. Obratite pažnju na nadolazeće borce B klase Quincyja Sijpenhofa u kategoriji do 95 kilograma, Bennu Tolhuijsena i na moju kći Sharon Mannart."


- Kakav je status kick boksa u Nizozemskoj trenutno? Posljednjih godina iz Nizozemske ne dolaze elitni borci kao u zlatno doba K-1 organizacije?


"Naš sport je u ovom trenutku ponovno vrlo popularan. Svaki vikend održavaju se borbe na malim i velikim priredbama. Redovno smo u najvažnijim medijima. Rico Verhoeven je trenutno jako popularan."







Foto: Goran Kovačević, Andre Mannaart, We are Kickboxers




1541
Kategorije: Kick & Thai Boxing, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Kickboxing, Antonio Plazibat
Najpopularnije
Najnovije