Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 25.05.2015


Intervju Anto Radman: Nikad nemam taktiku za meč, radije se vodim instinktom

Anto Radman (13-5) jedno je od najzanimljivijih imena na hrvatskoj MMA sceni.

25-godišnji borac UFK-a Novi Zagreb rođen u Banjoj Luci u posljednjih godinu i pol dana dva puta je pobjeđivao  na najtežim europskim borilištima u Rusiji i to slavio impresivnim submissionima. Veliku većinu svojih pobjeda - devet, ostvario je prisiljavanjem na predaju. U intervjuu za Cro Ring potvrdio je da nikada ne sparira i da je instinkt ono što ga vodi kroz borbu.







- Prije dva tjedna na SBC-u u Vojvodini borio si se za naslov u velteru protiv Damira Mihajlovića. On je dobar grappler i već je tri godine neporažen, iako je u posljednjoj borbi slavio osporavanom sudačkom odlukomprotiv Ivice Truščeka. Kako je izgledala borba?

"Da, istina njihov meč je bio osporavan što se tiče rezultata, ali nisam još osobno pogledao meč tako da ne mogu dati mišljenje.
Moj meč je bio jako dobar i nisam uopće ljut na ishod, bio sam ravnodušan, nije me pogodilo. Naravno da bi bilo super imati još jedan pojas u sobi. Borba je bila zanimljiva i s dosta izmjena udaraca i u stojci, a i u parteru. Krenuo sam odmah u razmjenu na početku meča i onda me protivnik rušio na pod. U drugoj minuti sam na podu dobio laktom ili šakom u parteru nakon čega sam bio 20 sekundi smrznut, tj. bio sam u nokdaunu, ali sam se primio za protivnika pa nije mogao primijetiti. Zatim mi je protivnik uzeo leđa gdje je zakopčao body triangle i imao je čistih sedam  gušenja, ali sam se svaki put uspješno izvukao i ubrzo je došao kraj prve runde.


U drugoj smo rundi isto imali par izmjena u stojci, ali smo opet završili u parteru gdje sam pokušavao izvući armbar, ali i on je dobar u parteru tako da se dobro branio. U trećoj rundi sam bio najbliže završetku, imao sam dobar pokušaj za triangle, ali se protivnik opet izvukao. Protivnik mi je držao čak i full mount pred kraj 3. runde, ali sam se dobro branio od udaraca. Zatim sam se izvukao i završili smo opet u stojci, a nakon kratkog vremena opet završavamo u parteru gdje sam bio uhvatio kao Hulk, ali nas je sudac tad zaustavio, jer mi je krenula krv iz nosa kao slap od prethodnog udarca. Nakon što je liječnik zaustavio krvarenje  sudac nam je rekao da se vratimo u položaj u kojem smo bili, ali ja nisam mogao uhvatiti ponovno onaj isti hvat, jer smo se bili kretali kad sam prethodno imao hvat. Kad sam ga slično primio nastavili smo, ali protivnik je odmah izvukao nogu i oslobodio se. Pri kraju runde sam imao pokušaj armbara, ali smo bili znojni i skliski tako da nisam mogao napraviti što sam htio. I tako nakon dosta prilika i pokušaja za završetak i s moje i njegove strane otišli smo na bodove gdje je on imao bolji rezultat, jer je imao rušenja i bolje pozicije."







- U posljednjih nešto manje od godinu dana tri puta si se borio na najjačoj europskoj sceni u Rusiji. Ostvario si dvije pobjede, posljednju u travnju u Vladivostoku kada si iznenadio Gennadyja Kovaleva koji je u meč ušao s omjerom 11-3. Kakva su iskustva iz Vladivostoka?


"Iskustvo iz Vladivostoka je sjajno. Jest da od početka nije sve išlo tako, jer nam je prvo kasnio avion za Moskvu iz Zagreba. Kad smo došli u Moskvu automatski smo zakasnli na let za Vladivostok gdje smo trebali stići dan prije vage i imao bih cijeli dan za skidanje kila. Dobili smo hotel u Moskvii, imali smo na raspolaganju bazene, teretanu, saunu. Ovaj put sam pio i jeo čitav put do Vladivostoka. Kad smo stigli na dan vage u Vladivostok u 9 ujutro otišao sam na vagu da vidim kako stojim s kilama. Vaga je pokazivala 80.3. Umjesto odmaranja nakon iscrpnog puta morao sam odmah ići skidati kile. Imao sam samo jedan sat da skinem do početka press konferencije. Otišao sam u obližnju saunu i vratio se na vaganje gdje sam imao 76,4 kg.Tolerancija je za mene bila 300 grama. Što se tiče meča vidjeli ste, Kovalev je jako dobar udarač. Jedan njegov udarac da me pogodio ne bih znao gdje sam. Nisam uopće dao protivniku vremena da diše odmah sam krenuo na njega i nakon kreatke razmjene me rušio što nije uobičajeno za jednog boksača. Završili smo u gardu gdje mi je pokušao uputiti par udaraca, ali sam se obranio. Nakon toga se odmah digao i opet nakon kratke razmjene ruši me po drugi put gdje sam išao odmah na polugu na nozi, ali se nekako izvukao. Posljednji put me ruši na pod gdje sam mu primio desnu ruku koju nisam puštao više. Na podu sam se namjestio i izvukao armbar nakon minute meča. Organizacija je na svjetskom nivou. Doček, smještaj, gostoljubivost, sve je bilo vrhunski."


- U svom M-1 debiju također si vrlo brzo plugom svladao Alexandera Butenka. Zbog toga meča bio si dosta kritiziran jer si se pojavio devet kila pretežak. Priča je da je meč ipak bio dogovoren u catchweightu, možeš li nam pojasniti što se događalo i s koliko si kilograma išao skidati za meč?


"Kad sam imao meč na M-1 Challengeu istina je da sam došao 9 kilograma pretežak. Ali nitko ne zna da su mi javili za taj meč doslovno 2 tjedna prije borbe. Nisam trenirao četiri mjeseca prije tog meča uopće, bio sam na moru i tako. Kad su mi javili imao sam 90 kila. Prvi tjedan sam skinuo 11 kilograma i otišao sam u Rusiju misleći da ću moći tamo skinuti ostatak. Skidali smo i u Rusiji u sauni, u vrućoj kadi, ali znoj iz mene nije izlazio, jer sam dosta već bio izbacio. Došao sam na vaganje i kad je rekla cura koliko imam kila užas. Poslije nam je sudac rekao  da oni toleriraju 5 kilograma, ali uz penale tj. prva runda ide protivniku i dio honorara na što smo pristali. I od 14:00 do 22:00 sam skinuo u sauni na 75,00 kg i tako da sam pristupio meču. Ali sam bio iscrpljen kao nikad u životu.Hvala treneru na debelim živcima i strpljenju prilikom skidanja kila."


- Kakva su tvoja iskustva iz Rusije? Tamo se stalno održavaju jake priredbe i MMA je vrlo cijenjen kao sport.


"Da, u Rusiji se svaki vikend organiziraju MMA eventi, jer je kod njih MMA priznat kao sport. Publika cijeni i sport i sportaše, a i organizatori imaju jako dobre sponzore što im puno olakšava samu pripremu i organizaciju. Rusi svemu prilaze s visokom dozom profesionalizma, pa tako i sportu. Općenito imaju jako dobre sportaše, a u MMA-u pogotovo. Imaju dobre hrvače,boksače, judaše, sambo borce, što je jako dobra baza za MMA.U Rusiji cijene sportaše,a pogotovo još  ako pobijedite.Tada vas zapamte zauvijek, onda poslije slijedi slikanje po pola sata :)"







- Možeš li nam reći kada si se počeo baviti MMA-om i je li ti to prva borilačka vještina?

"U listopadu ove godine će biti točno pet godina kako treniram MMA.Odlučio sam se spontano, jer sam pratio MMA na TV-u i rekao sam"odo vidjeti kako je to". Bratić mi je rekao za MMA klub Novi Zagreb jer je išao tamo sparirati prije meča. I tako sam počeo trenirati. Nakon samo dva mjeseca prijavio sam se na combat grappling natjecanje koje se održavalo u Dubravi. S malo znanja u parteru što sam naučio otišao sam se boriti. To natjecanje je ujedno bilo i Prvenstvo Hrvatske u combat grapplingu. Tu sam osvojio srebrnu medalju i tako je sve krenulo. Vidio sam da se ne bojim protivnika i krenuo u svoj sportski pohod. Prije nego sam počeo trenirati MMA, trenirao sam boks i nakon dva tjedna mi je iskočio zglob na nozi. Trebao sam na operaciju, ali nisam htio. I nakon godinu dana sam ušao u MMA."

- Koja ti je najdraža tehnika?


"Moja najdraža tehnike su iz jiu-jitsua, ali ne bojim se razmjene u stojci, još da i tu imam tehniku:)"


- Treniraš u UFK Novi Zagreb. Možeš li nam predastaviti klub i trenere?


"Klub u kojem treniram zove se UFK Novi Zagreb, trener se zove Saša Zorić. Klub broji 40-ak članova među kojima su i aktivni i rekreativci. Treninzi su tri puta tjedno, a kad se pripremam za meč onda ubacujemo još pet treninga za kondiciju i snagu. Imamo četiri  borca koja se natječu u profesionalnim mečevima, a ostali dečki idu na grappling i combat grappling gdje postižu dobre rezultate. Inače u klubu imamo prvaka Hrvatske koji je sudjelovao u Hrvatskoj MMA ligi Marka Burušića do 70 kg i moja malenkost superprvak Hrvatske do 77 kg."


- Kako se pripremaš za mečeve? Glasina je da vrlo rijetko ili gotovo nikada ne spariraš.


"Da, istina je da nikad ne spariram. Također nikad ne gledam s kim se borim već protivnika vidim tek na vaganju. Za mečeve se pripremam tako što uz redovne treninge radim dodatne treninge kondicije, snage, radim dosta parter iako bih trebao boks:). Nemam nikad taktiku za meč nego se vodim instiktom."


- Tko su po tebi najbolji velteraši u Hvatskoj?


"Neki će se možda uvrijediti jer ih nisam naveo, jer često mijenjaju kategoriju pa ne znam gdje pripadaju.
Ivica Trušček, Ivan Gluhak, Matej Truhan, tu su i kvalitetni dečki Saša Drobac,Hrvoje Martić, braća Vrkić, Tadija Majić, Tonči Peruško, braća Sadiković, ali šteta što nemaju često priliku da pokažu ono što znaju, ali ima vremena."


- Kako prognoziraš ishod meča između Fabricija Werduma i Caina Velasqueza za ujedinjenje UFC-ova naslova.


"Htio bih da pobijedi Werdum, on mi je favorit u tom meču."
"Zahvaljujem se svojim sponzorima KV Logistika, Dom za starije i nemoćne osobe Tolić, Nova rent a car. Svi zainteresirani sponzori mogu se javiti na mail:anto90radman@gmail.com."


"Pozdrav svima s portala Cro Ring i svim poklonicima MMA-a!"



foto: Vl.ru

1445
Kategorije: MMA, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Anton Radman
Najpopularnije
Najnovije