Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 22.11.2018


Intervju Artan Verbica: Matchmaker napravi priredbu velikom ili upropasti priredbu

Menadžer i matchmaker Artan Verbica surađuje s hrvatskim boksačima Markom Čalićem i Agronom Smakićijem.

U intervjuu govori kako boks funkcionira iznutra, kako hrvatski boksači napreduju u profesionalnoj karijeri i što su sve do sada morali proći.


Rado je odvojio vrijeme da bi čitatelje Cro Ringa upoznao s nekim stvarima koje se odvijaju iza boksačke pozornice.

Možete li nam se predstaviti? 


"Prvo, moram se zahvaliti što vas zanima moje znanje  i mišljenje o boksu. Ja sam rođen u Prištini i živim u Prištini. Ali, često putujem svijetom i gdje su velike boksačke priredbe tu sam i ja. Mnogi si ne mogu zamisliti da netko s Balkana ima toliko obaveza oko boksa, ali s voljom stižem svugdje. Također puno vremena provodim sa svojom ženom i tri kćeri i one su najveće blago za mene. Moram pohvaliti i moju ženu što me do sada podržavala i pokazala razumijevanje. Moram reći da bez nje ne bih bio tu gdje sam danas."




Kako ste ušli u svijet boksa i koji je Vaš posao?

"Ni sam nisam zamišljao da bi moglo ovako ispasti. Oduvijek sam volio boks. Imao sam sreću da živim pored sportske dvorane i stadona u Prištini koji su bili korak od moga stana. U to vrijeme Priština je bila u prvoj jugoslavenskoj ligi i bila je veoma jaka, a isto tako je i Priština u boksu bila sila, pet puta prvak bivše Jugoslavije, šest puta druga i triput treća. Priština je uvijek bila u vrh. Ja sam već kao dijete s 5-6 godina počeo ići na boks. Sjećam se kao dijete u to vrijeme čekali smo zvijezde poput Aziza Salihua, Nysreta Ređepija, Fatmira Makollija, Afrima Majancija, Abedina Liku, sve reprezentativce Jugoslavije, da završe trening i da ih pozdravimo. Oni su bili ljubazni i uvijek nosili sa sobom čokolade i bombone za nas. To je učinilo da volim boks još od detinjstva. A kako sam počeo? Zanimljivo, iako sam volio boks nikad se nisam bavio njime, od mlađih kategorija pa do seniora ja sam bio nogometaš Prištine, ali sam morao prestati zbog ozljede. Ono što nisam postigao u nogometu postigao sam u boksu, samo na drugačiji način. Poslije rata na Kosovu počeo sam pisati za dva engleska internetska magazina  - eastsideboxing.com i boxingbanter.com. Tu sam radio od 2001 do 2007. Poslije sam s jednim prijateljem 2007. otvorio prvu albansku internetsku stranicu posvećenu boksu - albanianboxing.com. Nije nam išlo dobro pa sam nastavio sam i 2009. otvorio Kosovaboxing.org, koji i dan-danas postoji, dakle 10 godina. Poslije 2012. pokrenuo sam prvi časopis po ugledu na svjetski poznate Ring Magazine i Sports Illustrated, nazvavši ga Kosova Boxing Magazine. Do sada smo izdali 11 brojeva. U 2019. vratit ćemo se tu gde smo ostali i to na tri jezika, albanski, engleski i njemački. Ako ima interesa radili bi i na hrvatskom, zašto ne?"

- Kako ste se postali menadžer i matchmaker?


"Uvijek sam volio raditi još nešto. Kad nešto radiš uvijek voliš učiti i saznavati još nešto više. S matchmakingom sam počeo 2011. za jednu galu u Prištini, pa iste godine još jednu u Švicarskoj. Tu sam vidio da imam šlifa za to i da mogu to raditi. Moram spomenuti i dvije priredbe koje sam radio s vašim hrvatskim stručnjakom Jozom Gabrićem iz Splita, veliki profesionalac. S Jozom sam i dalje veliki prijatelj. Poslije sam polako korak po korak dobivao sve više prilika, a iskreno nisam ni imao i zbora jer moram reći da bih bez matchmaking prestao, ne bih mogao držati ni stranicu ni magazin ni ništa. To mi je donijelo financije da mogu nastaviti."




- Surađujete s hrvatskim boksačima Agronom Smakićijem i Markom Čalićem. Čaliću ste pomogli da prijeđe kod švedskog promotora. Kakav je Vaš odnos s njima i kako ste dogovorili Čalićev 'transfer' u Švedsku?

"Agrona pratim od amaterskog boksa. On je moj vrlo dobar prijatelj. U to vrijeme sam čuo da ima jedan dobar teškaš. Agron je i kao amater bio dobar, ali u to vrijeme konkurencija u Hrvatskoj je bila vrlo velika. Sjećam se bio je Dino Mansur, a i Filip Hrgović. Bila je jaka konkurencija. U to vrijeme preporučio sam kosovskoj reprezentaciji da uzme Agrona jer nisu imali teškaša, ali s kosovske strane nije bilo volje. Poslije je Agron prešao u profesionalce i da vam kažem istinu, uvijek sam vjerovao u njega i eto danas je neporažen i ide prema svjetskom vrhu. Daj Bože da ima malo sreće i bit će u vrhu. Mogu slobodno reći da kao i Filip Hrgović i on može mnogo toga ostvariti. To i očekujem. Mnogo protivnika za Smakićija sam radio i ja. Sa njegovim promotorom Erolom Ceylanom sam veoma blizak. Već drugu godinu radim borbe s EC Boxingom koji je prva ekipa u Njemačkoj. To je potvrdio i njemački savez - BDB je dao tu ocjenu za 2016, 2017, a nadam se i u 2018, zato jer stvarno imaju moćnu promociju. "




"Za Marka Čalića sam znao, ali da vam kažem istinu nisam ga pratio mnogo. To je malo i zbog propagande hrvatskih medija, uvijek se pričalo o Hrgoviću, Sepu i drugima. Za njega mi je rekao moj dobar prijatelj Andrej Martinčević i pitao mogu li mu pomoći. Rekao sam mu da ćemo vidjeti. Pričali smo s njim i vidio sam da je vrlo dobar dečko, ostavio je vrlo dobar dojam. To je kod mene prvo - da bude iskren i da vidim što želi, pa poslije dolazi kvaliteta, jer ako nema ove dvije stvari onda nema ništa od njega. Za Čalića sam pitao mnoge, ali nitko mi nije dao zeleno svjetlo. Rekao sam mu da mora biti strpljiv i čekati i vjerovati u mene. Sve je bilo ok, bio je, kao što sam i mislio, iskren. U to vrijeme Marko je odradio četiri borbe. Jednu u Sloveniji, dvije u Njemačkoj i jednu u Češkoj. Bio je član SES Boxinga, ali SES Boxing mu nije pridavao veliku pažnju, htjeli su pogurati neke svoje Nijemce i tako je došao do mene. Poslije toga moj najbolji suradnik i prijatelj u boksu, Kamran Kabinejad, tražio je od mene da nađem sparing partnera za Švedsku. Rekao sam: Marko, ovo je tvoja šansa da se pokažes. Marko je otišao tamo i pokazao se, ali ne samo u ringu, on je kao diplomat uzeo Šveđanima srce. Od tada on je tamo zvijezda, svi ga vole. Marko je stvarno izvanredan u svim okolnistima. I ja i Kamran očekujemo mnogo od njega. Kao Smakići i Čalić je svjetska klasa. Danas je (8-0, 4 KO) i rangiran 160. na svijetu. Njegovo vrijeme dolazi, on će postići puno toga, to očekujemo, samo da je zdrav i živ."


- Smakićija čeka veliki meč u Poljskoj s Mariuszom Wachom.

 

"Još se ne zna sto posto hoće li biti ove borbe. Wach ima nekih problema s bivšim menadžerom Andrewom Wasilewskim. Ali daj Bože da dođe do ovog meča. Šanse da do njega dođe su 80 posto. To je jaka borba i dobar test za Smakićija. Zna se Wachova kvaliteta (33 pobjede, 17 KO i 4 poraza). Znamo da ima iskusto i borio se i protiv Vladimira Klička i to je odradio sve runde, pa poslije izgubio od Alexandera Povetkina nokautom u zadnjoj 12. rundi. Pobijedio je Erkana Tepera, Tyea Fieldsa, dobre bokače. Znači radi se o jednom veoma jakom protviniku koji je jako visok i udara jako. Mislim da će to biti otvorena borba jer Smakići tjera svakog protivnika da se otvara, a Smakići udara isto jako, isto kao i Wach. Bit će prekid, nadam se pobjeda za Agrona. Vrijeme je da Agron ostvari najveću pobjedu u karijeri. Za njega nema više slabih protivnika, on mora pokazati da je svjetska klasa." 

- Vi ste matchmaker, možete li nam objasniti kako taj posao funkcionira? Tko zapošljava matchmakera, s kojim ciljem i kako izgleda proces odabira protivnika? 


"To je jako težak posao. Ljude misle: Evo Artana, provodi se svugdje po svijetu, ali zapravo je teško. S boksačima nije lako. Prvo pristanu, potpišu, pa onda imate takve situacije da možda nekoliko dana prije borbe kažu imam ovaj ili onaj problem, razbolio sam se, ozlijedio sam se i tada nije lako naći povoljnu zamjenu. Sve ide preko nas, a promotora to ne zanima i ima situacija kada vam neće ni povjerovati da govorite istinu, na što i ima pravo jer zato plaća. Do zadnjeg trenutka smo pd pritiskom, vjeruj mi. U zadnja četiri mjeseca imao sam tri velika problema."


"Radio sam borbu za naslov WBO europskog prvaka između Turčina Alija Erena Demirzena i Poljaka Sergieja Werwejka. Sve je bilo ok, do borbe. Prije borbe nam dolazi i govori da on ima ugovor s dva menadžera. Jedan kaže da je njegov i traži novac, a drugi kaže da su nas predali na sud. Da smo to znali ni ja ni promotor Erol Ceylan ne bi to radili. Nakon toga promotor je prema propisima platio onom sa papirima i drugom to što je ostalo za platiti. Bilo je jako teško, ali Erol je saznao da sam ja odradio svoje kako treba i nije bila moja greška. Ta dvojica menadžera poljskog boksača suda su na sudu i ostaje da sud odluči tko će imati pravo zastupati boksača. Poslije toga, jedan boksač iz Grčke, Tasos Berdisis, trebao je raditi borbu na osam rundi u Poljskoj. Zadnji dan zove me i kaže: Ne mogu doći jer imam gripu. Ok, to se događa, ali ja mu kažem: Drugar moraš doći da oni vide da si bolestan, nitko te neće silom staviti u ring, i nije došao. Zato je od grčke federacije dobio zabranu boksanja na 6 mjeseci. Istina je da je bio bolestan, ali ipak je trebao tamo otići, takva su pravila. Poslije sam jedva za dva dana našao zemjenu. A zamislite promotora koji  je platio dodatnih 1400 euraza  još tri karte, a koliko je još trebao platiti drugog protivnika koji je tražio duplo više da dođe boksati u zadnji čas. I treće,  jedan Afrikanac kojem nisu dali vizu, a do zadnjeg trenutka nam nisu rekli da je neće dobiti. Znači, za sve imam opciju B, ali iskreno nije lako. Matchmaker napravi priredbu velikom ili matchmaker upropasti priredbu. Taj promotor koji hoće raditi sve sam taj će brzo propasti. Do sada sam radio s dobrim i profesionalnim ljudima i razumijemo se. Sve iskreno. "





- Kad neka promocija potpiše ugovor s boksačem, na koji se način razvija njegova karijera? Koliko novaca, vremena i putovanja treba uložiti da bi boksač počeo vraćati uloženo u njega? 


"Kao sto sam rekao za Čalića, nije lako. Svi uključeni moraju imati strpljenja. I da imaš mnogo love nije sve u tome. Mora polako doći do svega. Počinješ s 4 runde i nastaviš sa 6 rundi, moraš održati to, pa poslije 8 rundi, moras održati to, pa dalje do 10. Sramota je ako boksaš 8 ili 10 rundi pa se vratiš na 4. To se može dogoditi samo ako si imao neku ozljedu. Ali zato moraš poznavati boks. Vjerujte mi da se neki bave boksom, a ne znaju što je boks."
  
"Dobivam pozive od mnogih promocija, ali neću raditi sa svakim. Jedino menadžeriranje radim kod Fight-Lifea iz Orebra kod Kamrana Kabinejada. Kod Kamrana imam povjerenje i slobodne ruke, a on zna što sam ja u mugoćnosti raditi. Evo, Čalica smo zajedno doveli od 1033 boksača na poziciju 160 i to samo u osam borbi. I druge ostale. U Fight-Lifeu ne radim samo matchmaking, radim još koordinaciju, menadžeriranje, planove, nađem sparinge, sve da budemo spremni. Bit će zanimljivo u 2019. jer sada dolaze velike borbe." 


- Za koliko ste promocija do sada radili matchmaking i znate li koliko mečeva ste dogovorili? 


"Do sada imam 52 sluzbena eventa kao matchmaker. Za neke gale neću staviti svoje ime jer ne vrijede. Radio sam i četiri meča za različite titule: 

10. 11. 2018 – Patricia Berghult vs. Yamila Belen Abellandea 
(Royal Boxing Organisation – velter) – Orebro, Švedska
29.9.  2018 – Ali Eren Demirzen vs. Sergij Werwejko 
(WBO Europe – teška kategorija) – Hamburg, Njemačka
19. 5. 2018 – Huseyin Cinkara vs. Yury Bykhhautsou 
(German International – cruiserweight ) – Trabzon, Turska
19.5. 2018 – Fatih Keles vs. Maxim Churbanov 
(WBO Europe – superlaka kategorija) – Trabzon, Turska 


Trenutno radim s Fight-Lifeom iz Švedske i s njemačkim EC Boxingom. S njima sam više najpovezan, a ima mnogo drugih kojima radim stalno i povezani smo jer trebamo jedni druge.


Do sada sam ove godine radio 14 priredbi. Neću spominjati one što sam radio po jedan, dva ili tri meča. Radio sam priredbe u Češkoj, Mađarskoj, Bosni, Turskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Latviji i Švedskoj. Svi koje žele mogu to vidjeti na ovom mom linku
http://boxrec.com/en/matchmaker/567391 

- Poznato je da se u boksu puno stvari odvija iza pozornice i nevidljivo je ljudima koji nisu duboko uključeni u boks. Možete li nam otkriti neke stvari iz svog iskustva koje se odvijaju iza pozornice, a koje na određeni način mogu dati prednost jednom boksaču u odnosu na protivnika? 

"Taj koji ima pare ima i moć. Ali nije svaki put tako. Kad zaradiš velike novce u boksu možeš napraviti monopol. Bili smo svjesni kako su Kličkovi upravljali boksom što je dovelo do dosadnog boksa u idućih desetak godina. Ne kažem da oni nisu bili dobri, ali su jako manipulirali i zato boks nije bio interesantan. Oni su našli protivnike koji su bili u krizi, koji su financijski loše stajali, poslije i one koji nisu trenirali jako. Davali su velike pare jer su već imali mnogo, zato je boks počeo gubiti vrijednost. Hvala Bogu došao je jedan Tyson Fury, pa poslije Anthony Joshua i danas je teška kategorija vrlo zanimljiva. Kada je teška kategorija na vrhu onda su i druge kategorije interesantne. "


"Da nije sve u parama možemo vidjeti na primjeru kako boksač koji nema para, ali ima volje završi na vrhu. On je Oleksander Usyk koji je razbio sve protivnike na gostujućem ringu. Usyk je dokazao da radom mošeš postati kralj ovog sporta."


- Kakvi su Vam daljnji planovi za boksače s ovih prostora? Ima li još boksača s potencijalom da razviju profesionalnu karijeru? 

"Gledam da se proširim u 2019. Ima mnogo boksača koji hoće sa mnom raditi, s naših prostora, cijelog Balkana. Imam galu sada 1. prosinca  u Rigi u Latviji, pa zadnju 15. prosinca u Hamburgu. Poslije radim planove za 2019. Imam dva tjedna da vidim koga i što.  Zaista ovaj posao nam donosi mnogo sreće, bez toga ne bi bili ovdje ove duge godine. 

Zahvaljujem Vam na svemu, za interes oko mene, za ovu priliku za razgovor. Nadam se da će biti zanimljiv i onima koji isto žele početi baviti se menadžeriranjem i matchmakingom.. Oni koji požele neka mi se jave, rado ću im pomoći."



2341
Kategorije: Boks, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Marko Čalić, Agron Smakici
Najpopularnije
Najnovije