Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 20.10.2015


Intervju Boran Berak: Imam realne ambicije koje temeljim na svojim ulaganjima i odricanjima

Nakon što je postao europski prvak u konkurenciji mlađih seniora u veljači na prvenstvu u Švicarskoj, Boran Berak pokušat će se popeti na najviše postolje na i svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Jakarti.

Prije odlaska u Indoneziju razgovarali smo s nadarenim 19-godišnjakom iz riječkoga TAD-a.

- Nakon Croatia Opena u Rijeci putovao si na turnir u Poljskoj. Kako si prošao? 


"Poljska je iza nas,  a ovu ovu 'poljsku avanturu' pamtit ću po  prvom mjestu u seniorima."

- Čeka te odlazak u Jakartu gdje 8. studenog počinje svjetsko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore. Kakva su očekivanja u Indoneziji i koliko turnira još planiraš odraditi do odlaska? 


"Svaki put kad sam nešto očekivao nisam dobro prošao, neću puno o očekivanjima, radije bih istaknuo da imam priliku, ali sve ovisi o danu. Pripreme smo odradili duge i temeljite, formu tempiramo za dan. Nadam se da će se sve isplatiti, a ako se i ne isplati u Indoneziji, ne brinem odmah poslije svjetskog čekaju nas novi izazovi."



- Na nedavnom Europskom prvenstvu u Turskoj okušao si se u seniorskoj konkurenciji. Osvojio si ukupno 7. mjesto. Kakvo je bilo iskustvo velikog natjecanja u seniorskoj konkurenciji?


"Trenutno gradim karijeru na dva kolosijeka, u U21 uzrastu i u seniorima. Taj nastup u Istanbulu pamtit ću po neiskorištenoj prilici. Spremali smo se dugo za to prvenstvo koje je jedno bilo i kvalifikacijski turnir za Europske Igre. Nažalost ostao sam korak prekratak, dvije pobjede i dva poraza na kraju su mi donijela 7. mjesto koje nije bilo dovoljno za plasman na Igre."


- Počeo si polako nastupati u seniorskoj konkurenciji, kako ti se generalno čini prijelaz? 


"Kao što rekoh, karijeru gradim i u seniorskoj konkurenicji. Već sam odradio cijelu jednu sezonu, sad smo na početku druge seniorske sezone (moje druge). Velika je razlika između mlađih uzrasta i seniora, u seniorima puno su češća iznenađenja, puno više igra ulogu psihička izdržljivost. Cijelu svoju dosadašnju karijeru pripremali smo se samo za ulazak u seniorske „igre“ tako da ne brinem, kad tad doći će rezultat i u u ovoj konkurenciji."


- Kako gledaš na mogućnost da se karate uvrsti na Olimpijske igre u Tokiju 2020?


"Ne znam jeste li dovoljno upućeni, karate je krajem prošlog mjeseca na prijedlog japanske vlade i organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Tokiju 2020 predložen za ulazak na igre. Još nam je ostao samo jedan korak, koliko sam ja upućen, ulazimo u Igre 2020. Nadanja su velika, ali sretan sam što ću, ukoliko već u Tokiju budemo imali priliku nastupati na olimpijskim doći u priliku možda da i osvojim medalju na Igrama."






- Koji ti je najdraži turnir na kojem si se borio?


"Nemam najdraži tunir na kojem sam se borio, ali imam najdraže trenutke karijere. Definitivno jedan od najdražih trenutaka dosadašnje karijere bio je osvajanje europskog prvenstva u Konyi (prva velika medalja). Taj trenutak ću pamtiti zauvijek vjerojatno. Pomiješanost emocija s adrenalinom koji me nosio čitavo finale uvijek će me tjerati da se borim za još koju medalju."

 

"Osim tog trenutka, jedan od najdražih trenutaka mi je sigurno i povratak na vrh Europe. Ove godine sam ponovno postao europski prvak, ovaj puta u konkurenciji mlađih seniora. Poslije poraza u prošlogodišnjem finalu (Lisabon, juniori) ovaj trenutak došao mi je kao jedna svojevrsna satisfakcija za izgubljeno." 






- Kakve su ti ambicije u karateu?


"Trenutno imam 19 godina, bio bih lud da nisam ambiciozan. Imam realne ambicije koje temeljim na svojim ulaganjima i odricanjima od kojih puno očekujem. Vidjet ćemo što budućnost nosi."

1469
Kategorije: Intervjui, Karate, Intervjui
Tagovi: Karate, Hrvatski karate savez, Boran Berak
Najpopularnije
Najnovije