Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 22.05.2017


Intervju Iva Radoš: U Koreji napadam zlato. Kad nema povreda nemam nikakvih problema s konkurencijom

Iva Radoš u sjajnoj formi dočekuje 23. WTF svjetsko prvenstvo u korejskom Mujuu.


Najprestižnije taekwondo natjecanje poslije Olimpijskih igara počinje 24. lipnja. U odnosu na Igre, Svjetsko prvenstvo traje duže i ima dvostruko više kategorija – po 8 u muškoj i ženskoj konkurenciji u odnosu na po 4 na Olimpijskim igrama. U Južnoj Koreji održano je i prvo WTF-ovo svjetsko prvenstvo. Seul je bio domaćin 1973. Godine.




22-godišnja članica zagrebačkog Metalca u Koreju dolazi kao dvostruka europska prvakinja i branit će broncu iz Čeljabinska.



- Ove godine osvojila si dva turnira, Belgian i Slovenia Open. U finalu u Sloveniji si pobijedila bivšu olimpijsku pobjednicu Milicu Mandić, koju si pobijedila i u finalu Europskog prvenstva. Možeš li nam reći nešto u vašem sportskom suparništvu i koji vam je međusobni skor, kao i nešto o ta dva turnira i konkurencijom s kojom si se tamo suočila?


“Suparnice na borilištu, a frendice izvan! Ja sam uspješnija u međusobnim borbama i nadam se da će tako i ostati! Kad nema povreda nemam nikakvih problema s konkurencijom. Na Slovenia Openu i Belgiji prošetala sam se! Nakon Olimpijskih igara došlo je do novih pravila koja meni još više odgovaraju pa sam se brže prilagodila istim."

- U lipnju u korejskom Muju je svjetsko prvenstvo na koje za sada ulaziš kao prva sa svjetske i 9. S olimpijske ljestvice. Kakva su očekivanja u Koreji i koliko jesvjetsko prvenstvo bitno  za Olimpijske igre u Tokiju 2020.


“Idem na svjetsko braniti broncu, a napadati srebro i zlato! Dobar rezultat na svjetskom osigurava puno bodova na olimpijskoj ljestvici koja je osnovni parametar za plasman na Olimpijske igre."


- Je li odlazak na Olimpijske igre u Japan 2020. krajnji i najvažniji cilj ili je i ovo svjetsko prvenstvo jednako bitno?


"U zadnje dvije godine osvojila sam medalje na svim službenim natjecanjima.  Moj osnovni cilj su OI u Tokiju, a do tog cilja čekaju me dva svjetska i dva europska prvenstva! Nadam se da ću radom i trudom obilježiti naredne četiri godine."


- Natječeš se u kategoriji do 73 kilograma, a na Olimpijskim igrama nema te kategorije, već se boriš u onoj iznad 67. Znamo da u profesionalnim borilačkim sportovima natjecatelji skidaju veliki broj kilograma kako bi se spustili na granicu određene kategorije. Kakav je slučaj s tobom i je li ti to ikada stvaralo zdravstvene probleme?


"Režim prehrane je jako bitan za uspješnog sportaša. Prilagođena prehrana osigurava bolji rad i brži oporavak.  Bolju mišićnu strukturu u odnosu na masti. Ali kontroliranom prehranom nemam problema s kilažom. Imam oko 72,73 kilograma i tu težinu održavam."


- WTF je unio neke promjene u pravila, kako bi se pogotovo spriječilo vođenje borbe prednjom nogom koje ubija atraktivnost. Na OI u Riju dominirale su borbe u kojima su se borci oslanjali samo na prednju nogu i zadnji direct u tijelo i cijeli olimpijski turnir bio je dosta kritiziran zbog manjka kvalitete. Kakav je tvoj stav o promjenama pravila?

"Super su promjene! Borbe su dinamičnije, gledljivije, a inteligentnim i utreniranim sportašima ne smeta. Osobno sam se brzo prilagodila i odgovaraju mi promjene."

- Članica si Metalca. Možeš li nam predstaviti svoj klub i trenere?


"Metalac je najuspješniji hrvatski taekwondo klub! Puno velikih imena je treniralo u Metalcu.
Svjetski prvak Filip Grgić, brončana olimpijka Sandra Šarić, osvajači svjetskih ieuropskih medalja Ivan Radoš, Nataša Vezmar, Mići Kuzmanović, Lana Baneli, Marina Sumić, Miet Filipović...

Taekwondo trener mi je Ivica Klajić zasigurno najuspješniji i najbolji hrvatski trener koji meni jako odgovara svojim radom, organizacijom treninga.
Kondicijski trener je Ivan Knez. Uspješni taekwondoist I dizač utega.  Duo iz snova!"


- Što voliš raditi u slobodno vrijeme?


"Malo ga imam! Spavam uglavnom ili provodim učeći obzirom da sam redovita studentica! Družim se s prijateljima!"


-  Imaš samo 22 godine. Kakve su tvoje ambicije u ovom sportu i planiraš li se zadržati u taekwondou  i nakon borilačke karijere?


"Osnovni cilj je Olimpijski turnir, a nakon toga želim se posvetiti poslovnom i obiteljskom životu s taekwondoom kao rekreacijom!"

Dolazi iz taekwondo obitelji, a osim taekwondoa, Iva je posvećena i studiju ekonomije na Vernu.


"Uz dva treninga imam predavanja tijekom dana i pokušavam maksimalno pratiti predavanja ako nisam na turnirima ili pripremama.
Dobra interakcija između profesora i studenata mi pomaže da uspješno polažem ispite, pa se nadam da ću s olimpijskim ciklusom i fakultet privesti kraju i diplomirati.
Počela sam trenirati u trećem razredu osnovne osnovne zajedno sa starijom sestrom Mijom i mlađim bratom Ivanom.  Mia je odustala od aktivnog bavljenja iako je imala vrhunske rezultate, a Ivan je ušao u repku iako ima samo 18."





Foto: SSZG


1610
Kategorije: Taekwondo, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Taekwondo, HTS, Iva Radoš
Najpopularnije
Najnovije