Autor: mi
Datum objave: 30.05.2018


Intervju Ivan Ćosić: Želja mi je kao i svakom borcu postati UFC-ov prvak, ali dalek je put do tamo

Ivan Ćosić u ovom je trenutku njaperspektivniji hrvatski MMA borac.

20-godišnji srednjaš neporažen je u pet mečeva ostvarivši pritom značajne pobjede za tako mladog borca.


Debitirao je na NFC-u u Zagrebu u prosincu 2015. Za samo 40 sekundi submissionom je pobijedio 8 godina starijeg Zorana Đođa. Tada 19-godišnji borac UFK-a Trešnjevka  je pogodio protvnika desnim krošeom na samom početku borbe. Đođ je potom išao na single leg rušenje, Ćosić ga je uhvatio u čvrstu giljotinu, Đođ odbija tapkati i pada u nesvijest.
Tri mjeseca poslije za 95 sekundi nokautirao je Hrvoja Martića.

Sljedeći put borio se u ljeto 2017. U prvom meču u inozemstvu jednoglasnom odlukom sudaca u Trstu je pobijedio Emanuelea Palombija. 32-godišnii Talijan se 6 mjeseci ranije borio u Bellatoru s Edom Ruthom. Četvrtu pobjedu ostvario je giljotinom u Puli protiv Rumunja Secastianua.


Novi uspjeh, praćen impresivnom izvedbom uslijedio je u osmini finala  Berkut Young Eagles turnira pred kraj travnja. Ćosić je u Čečeniji americanom nakon četiri minute na predaju prisilio prethodno neporaženog Mikhaila Pirogova.


- Imao sam priliku gledati prva dva vaša meča u karijeri na NFC-u. Od samog starta  borili ste se s puno iskusnijim protivnicima. Prvo ste giljotinom uspavali puno iskusnijeg Zorana Đođa, a potom nokautom Hrvoja Martića. Kako je došlo do odluke koja je zahtijevala hrabrost i značajan rizik da na samom startu karijere prihvatite mečeve protiv puno iskusnijih protivnika?


"Treniram od 2005. i aktivno sam se natjecao cijeli život, pa iako sam bio dosta mlađi od njih svejedno sam se osjećao kao iskusniji borac zbog sveukupnog broja treninga i natjecanja tako da nisam te borbe niti gledao kao ''značajan rizik''."

- Koliko su Vam te prve dvije borbe značile za samopouzdanje i kako te se osjećali u prvim  minutama profesionalne borbe?


"Uvijek sam vjerovao u sebe tako da nisu puno značile u tom smislu, više su mi potvrdile ono što sam već mislio. Ne znam, ne sjećam se bas svojih borbi."


- Možete li nam predstaviti svoj klub UFK Trešnjevka?


"Glavni trener je moj ujak i pionir hrvatskog MMA-a Zlatko Klarić. Trener grapplinga je Šime Morović koji također vodi treninge utorkom, četvrtkom i subotom za rekreativce u Lokomotivi (Crnatkova ul. 18). Također treniram u Spartan Gymu pod vodstvom trenera Aleksandra Pupca i Gorana Kihalića. Glavni sparing partneri su mi Šime Morović, Rok Đordić, Filip Novak, Vedran Lovinčić, Anto Širić, Ivan Letica, Andrej Kedveš i Petar Jaman."

- Vratili ste se iz Rusije gdje ste u prvom kolu ACB-ovog Youn Eagles turnira dominantnom izvedbom eliminirali Pirogova. Kako su vas primili u Rusiji, kakve je bila atmosfera na vaganju i kako je u vašim očima protekao sam meč?


"Organizacija je bila vrhunska, odlični uvjeti za skidanje kila i za odmor te vraćanje mase nakon vage. Meč je prošao solidno, bilo je stvari koje sam mogao bolje i otvorene prilike koje nisam kapitalizirao, ali s finišem u prvoj rudni se ne može bit nezadovoljan."


- Znate li kada vas čeka borba u sljedećem krugu i tko će Vam biti protivnik? Ako se ne varam Young Eagles je ACB-ov turnir za mlade borce, a najbolji dobivaju ugovor s ACB-om?


"Sljedeća borba je 29.7. protiv najstarijeg borca na turniru Beknazara Kainazara (3-2). Turnir je od 16 mladih boraca po svakoj kategoriji sa dobrim scorom. Pobjednik turnira postaje Berkut Young Eagles prvak i osvaja ugovor s ACB-om"


- Po dosad prikazanom jednako dobro vladate vještinama u parteru i u stojci. Koja je po vama vaše najjače oružje?


"Grappling treniram od kad se sjećam tako da moram dat prednost parteru."

- Koje su Vam želje za razvoj karijere i nadate li se da ćete profesionalno živjeti od MMA-a?


"Želje su kao i od svakog MMA borca, postat UFC prvak, ali dug je put do tamo i trebam prvo osvojit ovaj turnir pa razmišljat šta ću dalje."

Ivana možete pratiti na Instagramu na profilu https://www.instagram.com/ivancosic97/




2955
Kategorije: MMA, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Hrvatski MMA, Ivan Ćosić
Najpopularnije
Najnovije