Autor: mi
Datum objave: 20.08.2014


Intervju Ivana Habazin: Iz ničega napravili smo nešto, a osjećaj pobjede je neopisiv

Iako je prvi ženski boksački meč održan 1876, većina organizacija nije boksačicama dozvoljavala nastupe sve do kasnih 1980-ih.

1988. Švedska je ukinula zabranu za žene u amaterskom boksu što su ubrzo slijedile i Sjedinjene države i ostale zemlje. Kulminacija ženskog boksa dogodila se 2012. pojavljivanjem na olimpijskim igrama u Londonu. U ovoj relativno kratkoj povijesti svoje mjesto zauzima i jedna Hrvatica.


IBF-ovu prvakinju u velteru 24-ogodišnju Ivanu Habazin (13-1, 5KO) 13. rujna u švedskom susjedstvu, u Kopenhagenu čeka najveći ispit karijere. Borit će se u meču u kojem su ulog četiri pojasa prvakinje svijeta protiv trostruke svjetske prvakinje Cecilie Braekhus. „First Lady“ velika je zvijezda u Norveškoj, ne samo u svijetu boksa. Trenutno živi u Berlinu i Sauerland vodi njenu karijeru. Cecilia Braekhus ima skor od 25 pobjeda bez poraza uz 7 nokauta.

 

-Kakav je osjećaj ulaziti u ovakav meč?


Osjećaj je nevjerojatan, gotovo nezamisliv, no ujedno sretna sam zbog ovakve prilike, ovog iskustva, ovakvog događaja koji zasigurno ulazi u povijest.

- Kakav je plan za meč s Braekhus i koje su po Vama njene najbolje osobine?


Što se tiče plana, moj trener Vladimir Božić i ja razradili smo taktiku te ćemo je pokušati ugroziti, što se tiče Cecilie boksa pametno, ne srlja, te ima izuzetnu brzinu i kretanje.

-Pripreme teku pod vodstvom Vlade Božića, što se događalo u projektu „Braekhus“?

 
Bili smo u Gorskom kotaru tri tjedna, nije bilo lagano, zapravo najteže do sada, no pripreme idu po planu, za ovaj meč spremam se već 4 godine, ne samo dva mjeseca. Trener je osmislio izvanredne pripreme, ja se dobro osjećam i nadam se da ću to sve pokazati i u meču.

- Kako pronalazite sparing partnerice i s kim ste radili na ovim pripremama?


Uvijek imam problem s pronalaženjem sparing partnerica, no uskakale su mi najčešće kolegice iz amaterskog boksa Jovana Vučić i Matea Tabak, no za ovaj meč radila sam najviše sa dečkima iz kluba, te Antonijom Pavić iz Zadra, a za koji dan stići će djevojka iz Bugarske te ću s njom odraditi 2 tjedna sparinga.


- Između posljednjeg meča s Giuliani i ovog meča proći će šest mjeseci, je li Vam to prevelika pauza? Kako je izgledao taj meč u Blegiji?


Bilo bi dobro da sam odradila jedan meč prije ovog, no nije bilo mogućnosti. Meč u Belgiji bio je iznimno težak, na meni je bio velik imperativ s obzirom da sam izgubila već jednom za svjetsku titulu. Trener i ja bili smo sami usred cijele Belgije, u protivničinom rodnom gradu s time da su pokušali da nam otežaju na sve načine na koje su mogli, no za taj meč trenirala sam tri i pol mjeseca jako i radila sam u detalje sve što je trener zamislio, prehrane, trening, karantene i taj trud se isplatio.

- Braekhus je pod Sauerlandom i ima sigurno vrhunske uvjete za treninge, kako vi stojite s uvjetima za trening, sa sponzorima i koliko je uopće teško kod nas naći nekoga zainteresiranog za ženski boks?


Moji uvjeti za trening su vrhunski. Trener je po meni najbolji improvizator ako nešto nedostaje i  smatram ga najboljim trenerom na svijetu. Iz ničega napravili smo nešto, a to je dokaz da nije potrebno imati luksuz već volju, motivaciju, trud i rad, a najviše treba se držati discipline. Što se tiče sponzora, uvijek je ista priča, nije lagano i dosad su moji jedini sponzori bili Domagoj i Danijela Ratković, mali poduzetnici, koji su u mene uložili sve koliko god su mogli, a nije bilo lako, te su uz trenera najzaslužnije osobe za moj uspjeh. Zahvaljujem se i svojim novim sponzorima Proteini.si koji mi omogućuju svu moguću suplementaciju


- Kako su tekli pregovori za borbu u kopenhagenu?


Pregovore je vodio trener, trajali su mjesec dana dok se nismo uskladili

 
- Nakon poraza od Halasi u Berlinu rekli ste da prestajete sa studiranjem kako bi se posvetili sportu u potpunosti, je li to još uvijek tako?

Nisam prestala sa studiranjem, ali sam malo usporila. Potrajati će koju godinu duže no sve obveze usklađujem koliko god mogu, a tu mi profesori uvelike izlaze u susret.

- Možete li opisati kako ste se osjećali kad ste poraženi u prvom meču za naslov i kada ste došli do IBF pojasa?


Kad sam po prvi put osjetila poraz bila sam slomljena, predbacivala sam si mnoge stvari, pitala što dalje, no kad sam sagledala stvari uvidjela sam da je taj poraz donio jedno veliko iskustvo, uvidjela sam što je profesionalni boks te se moj stav prema treningu i načinu života totalno zaokrenuo što je na kraju rezultiralo pobjedom, a osjećaj pobjede je neopisiv.

- Kako ste i kada uopće počeli s boksom?


Boksom sam se počela baviti prije 5 i pol  godina rekreativno i to nakon što sam pogledala film Rocky. Ubrzo mi se javila želja da želim boksati profesionalno. U lipnju 2010. odradila sam prvi meč pod vodstvom svog trenera i od tada je sve krenulo.

- Nedavno je 18-erostruka svjetska boksačka prvakinja Holly Holm potpisala za UFC. Pratite li Vi slobodnu borbu i imate li se možda ambicija okušati u MMA-u?

Moram priznati da me je ta odluka malo iznenadila jer je uz Ceciliu Holly Holm definitivno odlična boksačica, no ambicije su velike, a ona može ponuditi velike mečeve. Ne pratim baš MMA-a, a što se mene tiče za sad sumnjam da bi se okušala, no nikad se ne zna. 



1715
Kategorije: Boks, Intervjui
Tagovi: Ivana Habazin
Najpopularnije
Najnovije