Autor: mi
Datum objave: 09.12.2015


Intervju Ivana Habazin: Svaki trening, svaki sparing koji radim, radim za Ceciliju. Da nema te prilike ne bih više boksala

Ivana Habazin (15-2, 6 KO) u rujnu 2014. borila se u Kopenhagenu u najvećem meču u povijesti ženskog boksa.

Poražena je od uvjerljivo najbolje boksačice svijeta Cecilije Braekhus (27-0, 7 KO) jednoglasnom sudačkom odlukom 

Iako je prvi ženski boksački meč održan 1876., većina organizacija nije boksačicama dozvoljavala nastupe sve do kasnih 1980-ih.

 

1988. Švedska je ukinula zabranu za žene u amaterskom boksu što su ubrzo slijedile i Sjedinjene Države i ostale zemlje. Kulminacija ženskog boksa dogodila se 2012. pojavljivanjem na Olimpijskim igrama u Londonu. U ovoj relativno kratkoj povijesti svoje mjesto zauzima i Ivana, bivša IBF-ova prvakinja svijeta u velteru. Pojas je osvojila u ožujku 2014. protv Sabrine Giuliani iz Belgije.

26-godišnjoj Habazin jedini motiv za ostanak u ringu je nova prilika za borbu s 'Prvom damom' svjetskog boksa. Put do novog okršaja s Braekhus vodi preko borbe za naslov EBU europske prvakinje.

Kao uvod u pohod na europski vrh, Habazin se proteklog vikenda vratila u ring u Samoboru nakon više od godinu dana pauze i za 47 sekundi nokautirala Dajanu Bukvu iz Bosne i Hercegovine.

"Trenutno odmaram pet dana  i krećem u daljnje pripreme. Nemamo još  točan datum, ali trebao bi biti treći mjesec iduće godine. Protivnica će najvjerojatnije biti neporažena Švicarka Ornela Domini (9-0, 2 KO) s obzirom da ona drži EBU europsku titulu, no vidjet ćemo tko će biti. No i to je svakako manje bitno, jer imam samo jedan jedini cilj tko god bio."

- Imala si problema s ozljedama u posljednje vrijeme, možeš li nam reći što se događalo?

"Pa, godinu dana sam muku mučila s koljenom, no uz rehabilitaciju to je sada u redu. Nisam mogla trčati i to je stvaralo veliki problem. Nakon toga taman što sam krenula i ušla u formu ozljedila sam skočni zglob, te dva mjeseca bila limitirana. Čeka me i operacija tog zgloba, ali to ćemo riješiti nakon meča. Sada odrađujem treninge uz pomoć ortoze tako da mogu biti u kontinuitetu. Uz to sam imala i lakšu ozljedu lakta te je to sanirano nakon tri tjedna."





- Cilj ti je revanš s najboljom boksačicom svijeta Cecilijom Braekhus. Kako vidiš eventualni novi susret? U međuvremenu ste i zajedno trenirale.

"Revanš je jedina stvar koja me zanima, da nema te prilike vjerojatno ne bih više boksala. Ishod koji želim i u koji vjerujem jest pobijeda. U to uopće ne sumnjam. Za prvi meč nisam bila reći ću to tako mentalno zrela. Prilikom sparinga jako dobro sam je upoznala, te sam bila i bolja od nje. Ona to zna i eskivirat će borbu koliko god može. S obzirom da osvajanjem EBU europske titule postajem prva izazivačica po WBC-u, čini se da je revanš sve bliži. Naravno, sada se moram koncentrirati na tu borbu, ali svaki trening, sparing koji radim radim za Ceciliju. Moram mijenjati i način boksanja, čeka me veliki posao, ali dat ću 200 posto od sebe."





Braekhus je pod ugovorom s Kličkovim K2 Promotionsom. Trebala se boriti u uvodnom dijelu priredbe na kojoj je Tyson Fury pobijedio Vladimira Klička, ali je 34-godišnja Norvežanka morala otkazati zbog ozljede. Protivnica u 17. obrani naslova svjetske prvakinje joj je trebala biti upravo europska prvakinja Ornela Domini.


- Bivša svjetska boksačka prvakinja Holly Holm spektakularno je nokautirala Rondu Rousey i postala UFC prvakinja u bantamu. Jesi gledala meč i koje je tvoje mišljenje?

"Gledala sam meč  Ronde Rousey i Holly Holm. Naravno i prije meča priželjkivala sam ovakav ishod. Ronda je postala komercijala i izgleda da je tu borbu olako shvatila. Holly pratim već godinama, pravi je borac. Svjetska je prvakinja i u kick boksu i u boksu. Znala je na čemu treba najviše poraditi i to je i uradila. Rondi treba puno puno više rada da bi se uboksala, tako da je Holly u prednosti i ne sumnjam u ponovnu pobjedu u revanšu."




Foto: Stefan Alfelt


1451
Kategorije: Boks, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Ivana Habazin, Cecilia Braekhus
Najpopularnije
Najnovije