Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 20.09.2017


Intervju Tomislav Bilandžić: U Hrvatskoj je stasala nova generacija obrazovanih i dobrih trenera

Hrvatska kickboxing reprezentacija vratila se s još jednog uspješno odrađenog natjecanja.

Mladi borci bili su uspješni na WAKO europskom prvenstvu, a seniore ove godine čeka svjetsko prvenstvo u Budimpešti.

O aktivnostima, učinjenom i planovima razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog kickboxing saveza Tomislavom Bilandžićem.

- Hrvatska reprezentacija vratila se iz Makedonije s WAKO prvenstva Europe za kadete i juniore. Osvojeno je 10 zlatnih, 10 srebrnih i 24 brončane medalje. Koje bi rezultate izdvojili kao najvažnije?


"Prije svega želim čestitati na ostvarenom rezultatu svim našim natjecateljima, trenerima, izbornicima, sucima i vodstvu reprezentacije koji su sudjelovali na europskom kickboxing prvenstvu za juniore i kadete koje se održalo u Skoplju. Posebne čestitke svim osvajačima medalja, a napose osvajačima zlatnih odličja. Na navedenom natjecanju ukupno je sudjelovalo preko 1500 natjecatelja iz 37 zemalja. U ukupnom poretku zauzeli smo odlično 7. mjesto. Nezahvalno je izdvajati bilo koga, ali se mora posebna čestitka uputiti starijem kadetu Marku Džinu iz kickboxing kluba Planet sport iz Pule koji je osvojio tri zlatne medalje na ovom natjecanju (pojedinačno u semi i light contactu, te u semi contactu u timskim borbama), juniora Roka Doždora iz splitskog Pit Bulla koji je osvojio jedino zlato u ringu, te naš zlatni tim starijih kadeta u semi contactu."




- Tko bi, po Vama, iz ove generacije mogao imati uspješnu seniorsku karijeru?


"Sigurno će dosta naših reprezentativaca s ovog natjecanja imati uspješne i seniorske karijere. Neki od njih su, iako još uvijek juniori, već i seniorski prvaci Hrvatske. Dozvolite mi, molim Vas, da nikoga posebno ne izdvajam, jer popis bi bio podugačak, pa bih nekoga mogao i zaboravi i tako ga nepotrebno povrijediti."




- Što je uopće potrebno za mladog, nadarenog amaterskog borca da bi postao uspješan senior u amaterskoj i profesionalnoj konkureniciji i kakve su im prilike za ostvarivanje tih ciljeva u Hrvatskoj?


"Osim talenta, potrebno je puno stručnog rada, odricanja, ali i doza sreće, kao uostalom i u svemu. Hrvatska je godinama među deset najuspješnijih kickboxing zemalja u svijetu. Hrvatska je nepresušan izvor mladih i talentiranih kickboksača. U Hrvatskoj je stasala nova generacija obrazovanih i dobrih trenera koji funkcioniraju u stotinjak klubova koji su članovi Saveza. Sve ovo je jamstvo da će kickboxing u Hrvatskoj i u narednom vremenu biti jedan od naših najtrofejnijih sportova. I u prijašnjem periodu imali smo odlične borce koji su osvajali medalje i ostvarivali zapažene uspjehe na najvećim međunarodnim natjecanjima. Oni su dokazali da se unatoč manjku financijskih sredstava koji je i danas aktualni problem, upornim i stručnim radom mogu ostvariti vrhunski sportski rezultati."


- Posljednjih godina Hrvatski kickboxing savez tijekom sezone održava veliki broj natjecanja u zemlji i sudjeluje na svim WAKO prvenstvima. Koliko se situacija promijenila od vašeg dolaska na čelo saveza 2011. godine i kakva je suradnja s WAKO organizacijom?


"U Hrvatskoj se svake godine redovno održavaju državna prvenstva za sve uzrasne skupine. Osim državnih prvenstava održavaju se razni pozivni turniri i ostala natjecanja. Prepoznatljivi smo u Europi kao domaćini WAKO europskog kupa Karlovac Open koji se održava na početku svake godine i međunarodnog natjecanja Croatia Open koje se održava na kraju svake godine. Simbolički rečeno, natjecanja u Europi svake godine počinju i završavaju u Republici Hrvatskoj."


"Svake godine sudjelujemo na europskim i svjetskim WAKO prvenstvima kako za seniore, tako i za juniore i kadete. Suradnja unutar WAKO federacije je korektna."


"Sedma je godina kako sam predsjednik Hrvatskog kickboxing saveza. Savez sam sa svojim najbližim suradnicima preuzeo u izuzetno teškoj situaciji. Danas je na sreću stanje u Savezu puno bolje nego što je bilo, ali isto tako ima još dosta prostora da bude i bolje. I bit će."


- S kojim se problemima suočavate u djelovanju saveza?

 

"Kao najveći problem svakako treba izdvojiti nedostatak financijskih sredstava. Neolimpijski smo sport i zbog toga od Hrvatskog olimpijskog odbora  dobivamo znatno manje financijskih sredstava od nekih olimpijskih sportova, iako smo i po broju članova i po popularnosti znatno ispred njih."


- U studenom je WAKO svjetsko prvenstvo u Budimpešti. Nakon povlačenja Brazila u glavnom gradu Mađarske održat će se prvenstvo u svim disiciplinama? Kakva su očekivanja za nadolazeće SP?


"Očekujemo odlične rezultate od naših seniora na svjetskom prvenstvu koje će se održati u Budimpešti. Na njemu će  nastupiti borci iz preko 50 zemalja, a ja sam gotovo siguran da će mo mi po uspjehu biti opet među prvih deset. Imamo odlične borce i u ringu i na tatamiju. Ana Znaor, Vedrana Halinčić, Helena Jurišić, Nives Radić, Jure Drlje, braća Mišković, Luka Tomić, Luka Šimić, Tomislav Čikotić, Antonio Plazibat, već su osvajali najviša svjetska odličja i siguran sam da će i ove godine oni, ali i još neki koje nisam pobrojao ostvariti odličan rezultat na svjetskom prvenstvu u Budimpešti.


- Vi djelujete u klubu Sv. Duh iz Osijeka. Klub je blisko povezan sa zagrebačkim Holy Spiritom. Možete li nam prestaviti svoj klub i ispričati vezu s klubom jednog od pionira Muay Thaija u Hrvatskoj Damira Posilovića?


"Damir Posilović je bio moj trener. Kod njega sam u klubu Holy Spirit trenirao tajlandski boks prije dvadesetak godina u vrijeme dok sam studirao u Zagrebu. Damir je bio trener  mnogima u Savezu i zato ga od milja zovemo "trener svih trenera".  Osnovna znanja iz tajlandskog boksa i kickboksa sam naučio upravo kod njega i od njega. U znak zahvalnosti prema istome i uz njegovu suglasnost, svome sam klubu dao ime "Sveti Duh" (Holy Spirit je u prijevodu s engleskog jezika Sveti Duh). Klub smo osnovali prije četrnaest godina i u tom periodu ostvarili puno više nego sam se ikada i usudio pomisliti. Najdublji trag u klubu kao natjecatelji su ostavili Marin Roso, Luka Jurić i Ivan Zidar. Ovdje svakako moram spomenuti i Luku Šimića kao jednog od najtrofejnijih ringovnih boraca u Savezu koji ne trenira u našem klubu, ali se godinama bori za naš klub. U klubu stasavaju neki novi klinci i oni su jamstvo da će klub i u budućem periodu ostvarivati zapažene rezultate kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj razini. Suradnja s Damirom Posilovićem i njegovim klubom i danas je odlična. "

 

Kakve su Vaše želje i planovi za budućnost Hrvatskog kickboxing saveza?


"Želja mi je da kickboxing postane olimpijski sport. Samim time ovaj bi sport dobio jednu posve novu, višu dimenziju. Kickboxing je moderan i popularan sport kojega na žalost prate određene predrasude. Moramo poraditi na razbijanju tih predrasuda, na promidžbi, na dodatnoj edukaciji naših trenera i sudaca kako bi ovaj sport učinili još atraktivnijim, privlačnijim i prihvatljivijim mladima."



Foto: Cro Kickboxing

2236
Kategorije: Kick & Thai Boxing, Intervjui, Intervjui
Tagovi: HKBS
Najpopularnije
Najnovije