Autor: mi
Datum objave: 13.02.2020


Israel Adesanya izabran za sportaša godine Novog Zelanda

Prvi put od 1953. i boksača Barryja Browna borac je izabran za najboljeg sportaša Novog Zelanda.

Ta čast pripala je UFC-ovom prvaku u srednjoj kategoriji Israelu Adesanyi. 

30-godišnji ‘Stylebender’ je rođen u Lagosu u Nigeriji, ali je s 10 godina stigao na Novi Zeland i ima njihovo državljanstvo.

Njegov uspjeh je tim veći što ni Joseph Parker kada je 2016. godine postao boksački prvak svijeta u teškoj kategoriji nije dobio nagradu za sportaša godine.


“Ovo je u čast borcima iz davnih vremena. Počivao u miru Jimmy Thunder. David Tua, Doug Viney koji sjedi ovdje, Ray Sefo, Joseph Parker i sada Israel Adesanya. Mi ‘Kiwiji’ se volimo dobro potući. To je dio naše kulture. Kad bi sad izbila tučnjava što bi učinili? Ignorirali biste me i gledali tučnjavu. Mi smo ratnička rasa, Maori. To je u našoj DNA” izjavio je UFC-ov prvak prilikom primanja nagrade i spomenuo neke negativne aspekte novozelandskog društva.


“Ovo nije zapravo za mene. Ovo ja za mlađu generaciju koja dolazi i koje se ima u koga ugledati. U nekoga tko je u suštini poput mene. I moram reći još jednu stvar. Na Novom Zelandu imamo ovu jebenu cenzuru? Gdje je tegla da ubacim novac zbog psovanja? Ma, jebeš to. Mi imaomo tu kulturu -  'tall puppy syndrome' i to nije u redu. Dok sam odrastao u ovoj zemlji vidio sam to toliko puta. Kad vidite da se netko uzdiže želite ih srušiti zato jer se osjećate nesposobnima, a onda to zovete poniznošću. Ja sam iznimno skroman, vjerujte mi, ali to nikad nežete saznati jer me nikad nećete upoznati. Shvatite, ako vidite da jedan od nas zasja, bilo Black Capsi (kriket reprezentacija), jedriličari, igrači netballa, podržite ih. Prihvatite ih. Zato jer ako oni pobjeđuju i vi pobjeđujete. I znam da nekima od vas neće biti pravo. Možete pljeskati, ali ćete biti malo ogorčeni. Hej, ostanite ogorčeni, ovaj crni Kiwi će letjeti cijeli dan. Odajem priznanje sebi u ovoj jakni boje senfa. Mir”.


Adesanya u sljedećoj borbi 8. ožujka brani UFC-ov naslov protiv Yoela Romera.


408
Kategorije: MMA
Tagovi: Israel Adesanya
Najpopularnije
Najnovije