Za razliku od masnoća, šećer nije izravno povezan ni s jednom bolesti osim karijesa...
Šećer u ogromnim količinama može doprinijeti prekomjernoj debljini, koja opet može dovesti do srčanih oboljenja i raka. Osim toga, neke osobe su toliko osjetljive na šećer da kod njih samo jedna krafna može izazvati snažne promjene raspoloženja. Kod nekih ljudi klinička depresija doslnovno nastaje tjedan dana nakon što iz prehrane izbace šećer.
Pomno proučite naljepnice na proizvodima koje kupujete i doznajte u kojoj hrani uzimate najviše rafiniranog šećera. Poput masnoća, i šećer je često skriven. Jedna čaša nemasnog voćnog jogurta od jagoda sadrži osam i pol žličica šećera. Čak i slane grickalice sadrže puno šećera. Kukuruzne pahuljice i razne muesli mogu sadržavati čak više od 42 posto šećera. Kad čitate etikete na proizvodima imajte na umu da šećer dolazi pod drugim imenom, kao što su kukuruzni sirup, med, javorov sirup.
Istraživanja su pokazala da Amerikanci u prosjeku uzimaju 20 posto ukupnih kalorija iz šećera. Većina zdravstvenih organizacija smatra d bi taj postotak trebalo smanjiti na 10 posto.
Budući da rafinirani šećer nije baš preporučljiv, što je s raznim zamjenama šećera kao što je apstartam. Kad ljudi počnu koristiti zamjene za šećer, oni vrlo često nadoknađuju manjak kalorija tako što više jedu.