Autor: mi
Datum objave: 22.12.2016


John McCarthy objašnjava promjene u MMA pravilima

Od 1. siječnja 2017. pravila po kojima se održavaju borbe u UFC-u i dobrom dijelu ostalih organizacija, Unified rules of MMA, doživjet će neke značajne promjene.

Osim što neke prethodno zabranjene tehnike postaju dozvoljene, sudac John McCarthy objašnjava i promjene pri bodovanju borbi.

-UDARCI PETOM U BUBREGE

Royce Gracie koristio je udarce petom u bubrege iz garda protiv Kena Shamrocka na UFC-u 1, ali je taj potez postao zabranjen uvođenjem novih pravila 2000. godine. Borci su smjeli uzvraćati udarcima iz garda, ali udarci u kičmu i bubrege bili su zabrnajeni.


- Udarci petom u bubrege iz garda više nisu prekršaj
- Suci moraju pridavati posebnu pozornost da udarci petom ne pogađaju kralježnicu
- Udarci petom u protivnikove noge, stražnjicu i leđa ostaju dozvoljeni


- Hvatanje ključne kosti

Hvatanje ključne kosti više neće biti prekršaj po novim pravilima. McCarthy je pri objašnjavanju nazvao ovo pravilo smiješnim. Od svih promjena, ova će imati najmanji utjecaj na tijek borbi, jer je rijetko ili gotovo nikad korišteno u MMA-u.



- Ispruženi prsti u smjeru protivnikovih očiju


Posljednjih godina puno se priča o napadima otvorenom šakom prema protivnikovoj glavi, odnosno očima. Takvi potezi sucima uzrokuju probleme pri vođenju samih borbi dok su borci suočeni s ozbiljnim ozljedama.

Jon Jones najpoznatiji je prekršitelj. Često ispruženim prstima mjeri distancu i vidjet ćemo kako će provođenje novog pravila utjecati na njegovu izvedbu po povratku na borilište.

- Suci će upozoriti borce koji pružaju ruku s ispruženim prstima prema protivniku
- Borba se može zaustaviti kako bi sudac upozorio borca. Borci mogu biti upozoreni i bez prekidanja borbe

- Nakon nekoliko upozorenja, ako borac nastaviti raditi prekršaj sudac može prekinuti akciju i oduzeti bod 

- Borci mogu biti diskvalificirani zbog ponavljanja faula s ispruženim prstima u smjeru protivnikovog lica


- 'Borac na podu'


Dugo vremena smatralo se da ako borac dodiruje tlo s bilo čime osim nogama da je borac na 'podu' što ne dozvoljava njihovim protivnicima da ih udare koljenom ili potkoljenicom u glavu.

Tijekom godina ovo pravilo se počelo zloupotrebljavati tako što su borci stavljali jednu ruku na pod iz stajaće pozicije kako bi spriječili protivnika da ne uputi udarac koljenom ili nogom u glavu. 

"Kad govorimo o protivniku na podu, moraju imati obje ruke na tlu kako bi ih sudac smatrao 'borcem na podu' i u toj situaciji ne smiju primiti udarac koljenom ili nogom u glavu."


"Ako borac ima obje ruke podignute i jedno koljeno na tlu smatra se borcem na podu. Ako su borcu obje ruke u zraku, ali mu je guzica na podu, također se smatra borcem na podu. Ako imate situaciju u kojoj je borac s bilo kojim dijelom tijela osim ruku i nogu na podu, smatra se da on je također na tlu i ne smije ga se udarati nogom ili koljenom u glavu" kaže McCarthy.


- Borci se smatraju da su na tlu ako imaju obje ruke i noge na podu
- Borac koji drži jednu ruku na tlu može biti udaren nogom ili koljenom u glavu
- Jednu ruku položenu na tlo može se nagaziti jer borac nije u poziciji na podu


NOVI SUSTAV BODOVANJA


McCarthy objašnjava da će novi sustav biti više utemeljen na učinkovitim udarcima i grapplingu. U prošlosti borbe su odlučivane po tome tko više ide naprijed i naglašavala se kontrola oktogona (Octagon control). McCarthy kaže da želi da suci gledaju samo učinkovitost onoga što se događa u udaračkim i grappling izmjenama kako bi odlučili tko je dobio rundu.


"Udarci i grappling su dva elementa koja čine borbu. Ako nemamo dvojicu boraca koji udaraju i hrvaju... onda je to ples. To nije borba."

"Tražimo veliku snagu koja ima utjecaj na borbu. Ovo nije igra brojki. Ako dajete prednost brojevima u odnosu na kvalitetu griješite. Ako imate jednog borca koji pogodi šest puta prednjim direktom i s druge strane onog koji pogodi lijepim zadnjim direktom koji ozlijedi protivnika, ta osoba sa zadnjim direktom pobjeđuje u borbi."


- Uspjeh u udaračkim i grappling izmjenama odlučuje pobjednika runde
- Kvaliteta udaraca ima prednost pred njihovom količinom
- Kontrola u grappling izmjenama odlučuje borbu koja se bazira na hrvanju

McCarthy također navodi nove načine bodovanja borbi. Prema novim pravilima 10-9 runda mora biti vrlo izjednačena po pitanju izmjena s tim da ide na stranu agresivnijeg borca.


Prema novim pravilima runde će se slobodnije  bodovati rezultatom 10-8. 10-8 će se dodjeljivati kada borac čisto dobije rundu. McCarthy je objasnio da će se borbe suditi na osnovu 3 D - damage, domination, duration (šteta, dominacija, trajanje).


Ako je borac bio izdominiran runda bi trebala biti bodovana 10-8. Ako ne postoji element dominacije suci trebaju obratiti pažnju koliki je učinak i trajanje izazvao udarac ili potez i koliki utjecaj ima na borbu. Ako nema štete, suci trebaju gledtai trajanje dominacije tijekom runde.

- Rezultatom 10-10 boduje se potpuno izjednačena runda
- 10-9 boduje se runda u kojoj je jedan borac imao marginalnu prednost
-10-8 dodjeljuje se kad postoji velika razlika između boraca
-10-7 dodjeljuje se kad borac nanosi izrazitu štetu i dominaciju u rundi




Foto: Jayne Kamin-Oncea

1612
Kategorije: MMA
Tagovi: UFC, MMA
Najpopularnije
Najnovije