Autor: Slavko Preradović
Datum objave: 30.11.2011
Komentari:
5,00


JUDO NAGRADA

Brigita Matić četvrta najbolja mlada sportašica Europe

Prošlog tjedna 23.-24. studenoga 2011.g. u ruskom gradu Sochi, na Crnom moru održana je 40-ta opća skupština Europskih olimpijskih odbora (EOO).

 

Po prvi puta u 2011.g. dodijeljena je nagrada najuspješnijem mladom europskim sportašu. Prestižna nagrada u iznosu od 12.000 Eura športske stipendije nosi ime i dodjeljuje se u znak sjećanja na tragično preminulog predsjednika Poljskog olimpijskog odbora Piotra Nurowskog.

 

Pravo nominacije svojih sportaša i sportašica imalo je 49 europskih nacionalnih olimpijskih odbora. Do kraja kolovoza za prvu nagradu pristiglo je 19 kandidatura, od toga 15 muških i 4 ženska kandidata rođenih prije 01. prosinca 1992.g.

 

Početkom studenoga obradovala nas je vijest o nominaciji hrvatske predstavnice Brigite Matić, koja je ušla u uži izbor među šest kandinata za ovu prestižnu nagradu. 15-godišnja judašica, inače članica JK Pujanke iz Splita, ove je godine osvojila zlatno odličje na Olimpijskom festivalu europske mladeži u Trabzonu, te broncu na kadetskom prvenstvu Europe održanom krajem lipnja na Malti. Uz ta dva velika rezultata, Brigita Matić osvajajući tri zlatna i jedno brončano odličje s Europskih kadetskih kupova zauzela je vodeće mjesto na Europskoj ranking listi.

 

U prisutstvu više od 300 predstavnika iz 48 Europskih olimpijskih odbora, predsjednika MOO-a Jacques Rogge, te pod predsjedanjem Patricka Hickeya, predsjednika Europskog olimpijskog odbora, održano je tajno glasanje u izboru dobitnika nagrade “Piotr Nurowski”. Na općoj skupštini, održanoj u hotelu Radisson Lazurnaya u Sočiju, prisustvovali su i predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i Josip Čop. Nakon popodnevnog glasanja proglašenje dobitnika i uručenje nagrade održano je na svečanoj gala večeri. Najuspješnijim mladim europskim sportašem proglašen je poljski biciklist Tobiasz Lis, dok je mlada hrvatska judašica Brigita Matić u poretku dobitnika bila četvrta.

 

Ovo je još jedno veliko priznanje za hrvatski judo šport, splitski judo klub Pujanke i samu judašicu Brigitu Matić. Osvojivši priznanje za četvrtu najbolju sportašcu Europe, pred Brigitom ujedno najmlađom među svim kandidatima u užem izboru zasigurno očekuje blistava sportska budućnost. Uz brojna odličja s međunarodnih i nacionalnih prvenstava, Brigita je odlična učenica drugog razreda matematičke gimnazije u svom rodnom gradu Splitu. Treniravši judo već deset godina uz svoju stariju sestru Barbaru, mlada splićanka uspješno usklađuje športske i školske obveze, te pronalazi vremena za druženje i prijateljstva.

2426
Kategorije: Judo
Tagovi: Judo, Brigita Matić
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije