Autor: Admin
Datum objave: 21.08.2013
Komentari:
3,50


KADA ZAPOČETI KONDICIJSKI TRENING?

Trening mladih sportaša

Promjene u vrhunskom sportu gdje se traže sve brži i jači sportaši događaju se istovremeno sa sve slabijim rezultatima testiranja motoričkih sposobnosti djece i mladih.

 

U trening mladih sportaša, već danas, treba uvesti promjene koje će osigurati progresivni, optimalni i dugoročni razvoj svih motoričkih sposobnosti (izdržljivost, snaga, brzina, koordinacija, fleksibilnost). 

 

Mnogi poistovjećuju kondicijski trening s napornim trčanjem dugih dionica ili sa dizanjem teških utega u teretani. Te izbjegavaju i pomisao na kondicijski trening s mladim sportašima. Istina je sasvim drugačija. Kondicijski trening, ukoliko se zasniva na progresivnom, optimalnom i dugoročnom modelu razvoja motoričkih sposobnosti, ne predstavlja dodatno opterećenje nego nadopunu sportsko-specifičnim treninzima.

 

Možemo ustvrditi da kondicijski trening osigurava temelje za sigurnije (prevencija od ozljeda) i brže učenje tehničkih vještina i taktičkih znanja.

 

 

 

Preduvjet za to je da treneri moraju vrlo dobro poznavati:

 

- fizičke, emocionalne i kognitivne značajke pojedinih faza rasta i razvoja mladih sportaša

 

-senzitivna razdoblja tijekom kojih određeni dio tijela ili sustav koji određuje datu sposobnost -    ravnotežu, izdržljivost, snagu ili brzinu - prolazi intenzivni razvoj (Drabik 1996.)

 

-različitost razvoja među spolovima

 

-individualne osobine i trenutne sposobnosti sportaša koje treniraju

3641
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije