Autor: mi
Datum objave: 15.04.2019


Kako je ONE Championship pobijedio UFC u Aziji

Jedan od najpoznatijih poslovnih časopisa na svijetu Forbes objavio je članak o ONE Championshipu.

Promocija sa sjedištem u Singapuru osnovana je 2011., a postala je toliko dominantna u Aziji da na svom terenu pobjeđuje najveću svjetsku MMA organizaciju UFC, koja je počela djelovati u Aziji puno prije začetka ONE-a i planira ove godine u Kini otvoriti Performance Institute.

Uz to, ONE je odnedavno uveo kick boks, Muaythai i boksačke mečeve na svoje priredbe, a uz to najavljuje i sve veću prisutnost u Japanu gdje prijeti zasjeniti RIZIN i sve druge japanske promocije.

Azija ima gotovo četiri i pol milijarde stanovnika i veličina tržišta i investitora otvaraju velika vrata novoj eri azijske borilačke scene koja nije ograničena samo na MMA.



Uz to, ONE je i težinske kategorije prilagodio borcima tako da se uzima njihova prirodna težina (primjerice limit za polutešku kategoriju je 102.1, a velter 83.9 kilograma).


Čelnik promocije Chatri Sityodtong kaže da oni imaju svetu misiju, koja se potpuno razlikuje od UFC-ovog odnosa prema sportu, borcima i fanovima.

"Borilačke vještine svoj dom u Aziji imaju već 5000 godina. Svaka azijska nacija ima svoju borilačku vještinu. To je dio naše DNA. Misija ONE Championshipa je sveta misija, želimo izgraditi heroje  koji će ispuniti svijet nadom, snagom, snovima i inspiracijom" kaže Sityodtong.

ONE posebno ističe borilačke vještine iz kojih njihovi borci dolaze poput burmanskog Lethweija ili kineskog Wushua.

"Azijsko srce je puno drugačije od zapadnjačkoga. Mi prikazujemo stvarnu tradiciju borilačkih sportova i prvake koji nose prave vrijednosti borilačkih vještina - integritet, skromnost, čast, poštovanje, hrabrost, disicplinu i suosjećanje. Naglasak je na pozitivnim vrijednostima."


Dok UFC nagrađuje i potiče ponašanje koje podilazi tinejdžerima i nezrelim odraslim osobama, i dijelu njegovih fanova je dosta priča o Conoru McGregoru ili Colbyju Covingtonu.

Takav pristup nije se pokazao uspješan u Aziji, a borci koji su se dokazali u ONE-u postali su megazvijezde u svojim domovinama.





"Aung La N Sang je apsolutna megazvijezda u svom Mijanmaru. Tamo su mu nedavno podignuli brončani spomenik zbog svega što je učinio. Na ceremoniju su došle tisuće ljudi i bio je to nadrealan prizor. Filipinac Eduard Folayang koji je prošao ogromne nedaće, preživio teško siromaštvo postao je nacionalna ikona ne samo Filipinaca u domovini već i u inozemstvu. Oni u njemu vide inspiraciju. Za nas je bitno stvarati lokalne heroje borilačkih vještina - muškarce i žene na koje možemo biti ponosni i koje naša djeca mogu gledati kao uzore."

"Imamo Angelu Lee koja inspirira žene svih generacija na putu ka ostvarenju njihovih snova. Ona je najmlađa prvakinja u povijesti MMA-a i dolazi iz obitelji uronjene u borilačke vještine. Imamo i zvijezde poput Demetriousa Johnsona i Eddieja Alvareza koji su među najboljim borcima svijeta.

UFC je 2007. kupio PRIDE, do tada najveću svjetsku MMA promociju, ali nije uspio dostići njegovu važnost u Zemlji izlazećeg sunca.

Nakon što je nedavno održao svoju prvu priredbu u Japanu, ONE se tamo planira vraćati češće. Na priredbi u Tokiju uz Mighty Mousa i Alvareza nastupili su Bibiano Fernades, Shinya Aoki, Aung La N Sang, te Muaythai i kick boks zvijezde Yodsanklai i Andy Souwer, koji je u japanu dva puta osvajao K-1 MAX.

"Upravo smo održali svoju prvu priredbu u Japanu i to je bio naš najveći šou do sada. ONE: A New Era je srušio rekorde po gledanosti i drugim statističkim elemntima."

Sityodtong kaže da je po podacima koje je prikupio Nielsen Sports tu priredbu gledalo 41 milijun ljudi.



Povratak u Tokio planiraju za listopad s još jednom sjajnom priredbom.

"S vremenom ćemo raditi sve više i više priredbi u Japanu. Japansko tržište je vrlo bitno za ONE Championship. To je rodno mjesto mnogih borilačkih vještina. Principi japanskih borilačkih vještina u skladu su s vrijednostima ONE Championshipa. Koncept bushida koji naglašava čast, hrabrost, štedljivost, vještinu i lojalnost - zaista iz srca govori što to znači biti majstor borilačkih vještina."

ONE je otvorio urede u Pekingu i Šangaju i Kina je još jedno tržište na kojem bolje stoji od globalnog lidera UFC-a, koji je do sada održao pet priredbi u Kini, a tri od toga u Makau.

ONE ih je održao 12, a ima zakazanu po jednu za travanj i svibanj u Pekingu.


673
Kategorije: MMA
Tagovi: UFC, One Fighting Championships
Najpopularnije
Najnovije