Autor: Admin
Datum objave: 08.11.2013
Komentari:
0,00


KAKO OJAČATI UM

Problem slabosti uma

Pripadnici starije generacije često izražavaju mišljenje da modernoj mladeži nedostaje duhovna okosnica.

 

Mladi odustaju čim se suoče s najmanjom teškoćom i povlače se i pred najmanjom preprekom. Roditelji brinu za budućnost svog podmlatka, drugi izražavaju strepnju za sudbinu svijeta. Problem je u slabosti uma.

 

Postoji nekoliko uzroka tome, ali je najvažniji razlog temeljno pogrešan način odgoja i obrazovanja. Um i tijelo su izvorno jedno i svako temeljno razdvajanje jeumjetno. Međutim, moderno obrazovanje ističe tijelo i zaboravlja um. Svaka škola ima lijepe sportske dvorane, ali nema prostor za vježbanje uma. U okviru "Ki udruženja", izraz 'shin kan', što znači "zgrada uma" dodaje se imenu 'dojo' (prostor u kojem se vježbaju ratničke vještine). Svi ovi prostori namijenjeni su vježbanju uma.

 

Naravno, psihologija odavno predstavlja akademsku oblast. Ali ona istražuje rad mozga i osobine duše promatrajući sa strane i ne uči čovjeka kako upravljati i obučiti um.

 

Na kalifornijskom sveučilištu Fullerton osnovan je "Institut razvijanja Kija" (Ki Development Institute). U Japanu nema takvih institucija. Vjerojatno će se dogoditi, kao i s drugim stvarima, da će ovakvi instituti biti osnovani po cijeloj Americi i da će ideja tek tada biti uvezena u Japan.

 

Koichi Tohei

2600
Kategorije: Ostali
Tagovi: Borilačke vještine
Komentari
# 1 Dana 11.08.2013 - 17:37 Nikola ... je rekao/la:
Ne mislim da je to odgovor
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije