Autor: A.B.
Datum objave: 25.12.2013
Komentari:


KAKO PAMETNO TRENIRATI

Opterećenje prilikom vježbanja

Mnogi ljudi ne znaju kakvu kilažu uzeti i kako uopće krenuti raditi sa opterećenjem. Tada se obično jave mudre glave i kažu – „vježbaj sa vlastitom težinom, ne možeš pogriješiti!“ Da li su oni u pravu? Može li se na taj način preopteretiti tijelo ili je idealno za početnika da radi sa vlastitom težinom? A što je sa onima koji dugo vježbaju? Da li oni nadiđu vlastitu težinu pa nakon što godinama vježbaju samo s njom moraju pojačati opterećenje ili ne ....

Kako netko tko vježba samo bez utega može tvrditi da je njegov način treniranja učinkovitiji od treniranja sa utezima? Isto tako i suprotno, kako netko može tvrditi da je vježbanje s utezima učinkovitije, ako nikada nije probao vježbe bez utega?

Puno je to pitanja a konkretnog odgovora niotkud..
Kada pričamo o vježbanju bez utega svi pomisle samo na sklekove i čučnjeve! Kao da niti jedna druga vježba ne postoji. Isto tako većina misli da se ne može dobiti na snazi ili mišićnoj masi vježbajući na taj način. Na žalost velika većina uopće ne zna kakve se sve vježbe mogu izvoditi samo sa tijelom, zato i imaju takvo mišljenje.

Treniranje bez utega može biti učinkovito kao i treniranje s utezima ili bilo kakvim drugim rekvizitima. Bitno je samo znati cilj i imati dobar program.
Ako vam je cilj mišićna izdržljivost veliki broj ponavljanja sklekova i čučnjeva će vam poslužiti sasvim dobro. Ako vam je cilj kondicija, vježbe poput skleka-skoka, skakanja vijače, trčanja te mnogih drugih će vam omogućiti zavidnu kondiciju.
Gotovo da i nema cilja koji ne možete ostvariti koristeći samo vlastito tijelo kao otpor. Isto tako velika prednost ovakvog načina treniranja je da se može trenirati svugdje.
U današnje vrijeme kada svi negdje žurimo i nemamo vremena posvetiti se svome tijelu sigurno ćemo lakše odvojiti vrijeme za vježbanje doma nego li ići u neku teretanu gdje je uostalom u proljeće jako prometno.

Treniranjem bez utega se može postići jako puno, naravno uz pravilan napredak te najvažnije vlastitu motiviranost!

Na taj način možda se lakše motivirati na vježbanje. Obično kada platite odradite trening jer vam je žao novaca. To je dobra stvar jer ćete razviti naviku vježbanja. Kasnije ćete lakše teretanu zamijeniti sobom i vlastitim opterećenjem ukoliko vam dosadi.
Bitno je da vježbate a sad kojim načinom ostaje na vama. Brinite za svoje tijelo i posvetite mu barem pola sata dnevno kako bi bili sretniji i zadovoljniji sami sobom.

 

2190
Kategorije: Drugo Mišljenje
Tagovi: Zanimljivosti, Drugo Mišljenje
Nek se čuje i Vaš glas

Morate se logirati ili registrirati da bi mogli napisati komentar
Najpopularnije
Najnovije