Autor: mi
Datum objave: 11.03.2020


Kako se hrani i trenira Vasyl Lomachenko?

Vasyl Lomachenko u svojoj tek 12. profesionalnoj borbi osvojio je naslov svjetskog prvaka u trećoj težinskoj kategoriji.

Ukrajinski dijamant profesionalac je postao nakon blistave amaterske karijere u kojoj je ostvario nevjerojatnih 396 pobjeda uz samo jedan poraz koji je osvetio dvaput. Osvajao je naslove olimpijskog pobjednika 2008. i 2012., 2008. je osvojio naslov europskog, a 2009. i 2011. naslov svjetskog amaterskog prvaka.


Njegov otac Anatoly režim treninga osmislio je puno prije prelaska u profesionalne vode. Sastoji se od puno više stvari osim trčanja i sparinga. 




‘Hi-Tech’ na treninzima igra tenis, radi stoj na rukama, vježbe pamćenja, kao i rolanje, igre lopticama i žongliranje.

“Radim različite vježbe kako bih poboljšao koordinaciju i snagu. Radim to od amaterskih dana. To trenira moj um i tijelo da budu spremni za svaku situaciju. U borbi s Jorgeom Linaresom pokidao sam labrum ramena i svejedno sam ga nokautirao” rekao je Ukrajinac u intervjuu za GQ.


U jednom razgovoru za ESPN Lomachenko je izjavio da je držao dah pod vodom 4 minute i 20 sekundi.

„Zapravo, moj rekord je 4 minute i 30 sekundi. To sam uspio prije svojih drugih Olimpijskih igara 2012. Trebale su mi godine da bih došao do toga. Sada mogu držati dah oko tri minute, ali kad bih radio na tome svaki dan vjerujem da bih srušio svoj rekord.”

- Koliko je važna kontrola disanja tijekom borbe?

„Tako stječete kontrolu nad borbom i protivnikom. Zbog toga sam u 12. rundi jednako jak kao i u prvoj.”

- Koliko se Vaša prehrana promijenila u odnosu na vrijeme dok ste bili amater?

„Dok sam bio amater dopuštao sam si da jedem cheeseburgere i pijem gazirana pića. Kad sam postao profesionalac znao sam da moram izgubiti 5-6 kilograma za perolaku kategoriju (57.2 kilograma). Da nisam ozbiljno pazio na prehranu ne bih to uspio. Doveli smo specijalista za prehranu da nas nauči koje tipove hrane smijem unositi u tijelo. To smo radili godinama, ali sada moj tim zna kako treba pripremiti sva moja jela kako bi moju izvedbu u ringu doveli do najviše točke.”


- Varira li Vaša ishrana s obzirom na ono što radite tijekom trening kampa?

„Na dane sparinga unosit ću više ugljikohidrata koji mi daju snage da spariram više rundi i ne umorim se. Sparing je iznimno bitan na pripremama za borbu, a sve to počinje ishranom. Svakog jutra budim se u 5 sati. Počinjem trčanjem. Izađem van i trčim oko sat vremena. Vratim se i zatim radim sa sportskim psihologom koji priprema moj um za borbu u ringu. Zatim se odmaram i oko 10 pojedem cijeli doručak. U podne počinjem s vježbanjem, bilo da se radi o plivanju, dizanju utega ili dodatnim kardio vježbama. Igram i tenis i košarku. Sve ovisi o tome što će mi moj otac reći da radim.”


„Za doručak jedem zobenu kašu sa svježim bobičastim i orašastim voćem, nekad nasječem bananu. Uživam u časi svježe iscijeđena narančina soka svakog jutrra. Zatim ću pojesti jaja i naravno moram popiti svoju jutarnju kavu. Za ručak obično imam povrtnu ili mesnu juhu s tjesteninom i malo piletine. Za večeru nešto od ribe sa salatom i naravno puno vode tijekom cijelog dana.”

„Popodne idem na plivanje ili vježbam na pijesku na plaži. Kad se vratim idem odspavati i ponovno jedem i zatim se pripremam za trening koji počinje u 18 sati u dvorani. Taj trening sastoji se od par sati boksa – sparinga i rada na fokuserima. Nakon toga radim s kondicijskim trenerom između 60 i 90 minuta, ovisno o tome što je u rasporedu. Dnevni treninzi su strogo organizirani, ali kako se bliži borba ponekad preskoćim jutarnji trening i samo treniram popodne i navečer.”


- Kad ste počeli raditi sa sportskim psihologom?

„2011. prije mojih drugih Olimpijksih igara. Kad sam postao profeisonalac počeli smo raditi s njim individualno. To mi pomaže da se kontroliram, brzo donosim odluke i budem smiren i proračunat kad je to potrebno. Imam puno mentalnih vježbi koje je teško objasniti, ali moj psiholog radi na mom umu tako da mogu vizualizirati borbu i kontrolirati se kad se nađem u teškoj situaciji. Moram donositi odluke u djeliću sekunde, a moj psihološki trening mi to omogućava. U ringu sve vam mora dolaziti prirodno.”




- Koje druge metode koristite, a koje bi mogli smatrati nekonvencionalnima?

„Vježbam mozak na memorijskoj ploči. Mislim da to ne radi puno boksača. Za mene to nije tako nekonvencionalno. Sve što radim smatram nužnim dijelom treninga. Um i tijelo moraju biti sinkronizirani.”

- Nakon vaganja mnogi će borci dodati nekoliko kilograma jer su do tada uskraćivali svom tijelu hranu. Jedete li Vi drugačije nakon vaganja?

„Nakon vaganja i dalje pratim svoju ishranu i pazim što jedem. Dodam više ugljikohidrata, soli i vode kako bih vratio svome tijelu sve da budem 100 posto spreman za borbu. Ono što jedem tijekom trening kampa jedem i nakon vaganja. Rutina je važna i mene je to dobro služilo tijekom cijele karijere.”

- Što radite za oporavak tijekom trening kampa?

„Veliki sam ljubitelj masaža. Također žongliram s teniskim lopticama i radim vježbe s ograničenom uključenošću mišića. Vrlo, vrlo je važno jesti dobro izbalansirane obroke. A možda je i najvažnije dobro se naspavati tijekom noći. Trening idućeg dana počinje prethodne večeri.”

- Kao bivši ljubitelj junk fooda počastite li se nakon borbe?

„Mogu si dozvoliti da se malo opustim i jedem ono što ne bih jeo tijekom trening kampa. Pojest ću neki fini cheesecake ili možda hamburger. Neću to raditi dugo niti jesti puno jer se ne želim napuhati u težini. Uvijek moram biti u pripremama za iduću borbu. Biti sportaš je posao koji traje 24 sata dnevno, 7 dana tjedno, 365 dana u godini.”



3489
Kategorije: Boks, Prehrana
Tagovi: Fitness, , Vasyl Lomachenko
Najpopularnije
Najnovije