Autor: mi, EUG2016
Datum objave: 09.07.2016


Karatisti i taekwondoisti spremni za početak Europskih sveučilišnih igara

Zagreb i Rijeka od 12. do 25. srpnja domaćini su Europskih sveučilišnih igara.

Prije 29 godina, Univerzijada u Zagrebu 1987. postala je najznačajniji sportski događaj u povijesti Hrvatske koji je donio infrastrukturnu renesansu u glavni grad Hrvatske i stvorio preduvjete za značajan napredak za hrvatski sport u cjelini.

 
Europske sveučilišne igre najveći su multi-sportski događaj iz područja sveučilišnog sporta na starom kontinetu. Do sada su održane dva puta (2012. u Cordobi i 2014. u Rotterdamu), a nositelj im je Europska sveučilišta sportska organizacija (EUSA), dok su Igre Zagreb-Rijeka 2016 pod vodstvom Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS). Na Igrama mogu sudjelovati europski studentski sportaši, koji nastupaju za sveučilišta na kojima studiraju.

U programu Igara je 8 osnovnih sportova, 11 dodatnih, 2 demonstrativna i 2 za sportaše s invaliditetom. Očekuje nas preko 5800 sudionika, više od 5000 utakmica, a svoje mjesto imaju i tri borilačka sporta - karate, taekwondo i judo.





"Ove igre će puno značiti tim sportašima. Svi pričaju o Univerzijadi, a ove Igre višestruko su ju nadmašile brojem sportaša i volontera. Ovo je događaj koji će ostati jako duboko u njihovom sjećanju." počeo je tehnički delegat karate natjecanja Ante Čutura.

Izbornik reprezentacije na ovom natjecanju je Radenko Blagojević.




"U karateu imamo po 30 natjecatelja po kategoriji. Mnogi vrhunski karatisti su studenti, tako da će ovdje doći gotovo kompletne reprezentacije  Mađarske, Turske, Francuske i Slovačke. Hrvatski karatisti plasman su izborili nastupom na Sveučilišnom prvenstvu. Našu zemlju predstavljat će dosta prvaka poput  Ane Lenard, Monike Berulec, Anđela Kvesića, Lucije Čatlak."

Karate natjecanja održavat će se u Domu odbojke Bojan Stranić u Zagrebu od 12. do 14. srpnja.

Taekwondoisti su u Rijeci, gdje će se boriti u dvorani Mladost od od 23. do 25. srpnja.

"Ovo je odlična stvar za studente, jer je i sustav natjecanja prilagođen njima. Kako bi im osigurali što više borbi, da netko ne ispadne odmah nakon prvog poraza, uveli smo round robin (svatko sa svakim) sustav u kategorijama u kojima će biti pet natjecatelja i dvostruki repasaž u kategorijama s više natjecatelja. Ovo je i odlična stvar za promociju hrvatskih sveučilišta. Na internetskim stranicama različitih europskih sveučilišta možete vidjeti objave o Zagrebu i Rijeci. U ovo ljetno vrijeme spojit ćemo sport sa zabavom i noćnim druženjima. Ovo je jedna lijepa stvar koju podržava 1500 volontera. Uz to, ovo je bila i prilika da se obnove neki objekti, kako u Rijeci, tako i u Zagrebu" rekla nam je Doris Marković, asistentica tehničkog delegata za taekwondo.

"Hrvatska će imati vrlo jaku ekipu od 15 taekwondoista, a većina ih dolazi sa zagrebačkog sveučilišta. Ukupno će biti 200-ak taekwondoista, a prvi put imamo natjecanje u formama (poomsae). Hrvatske studente između ostalih predstavljat će Dinko Šegedin koji je prošle godine u Opatiji sa šest pobjeda osvojio Europsko studentsko prvenstvo, Kristina Tomić koja je nastupila na posljednjem europskom prvenstvu, te Antonija Žeravica."




"Dolazi i Šveđanka Nikita Glasnović, treća sa svjetske rang liste, koja će nastupiti na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u kategoriji do 57 kilograma. Kod taekwondoista aktualni europski prvak u kategoriji do 74 kilograma Julio Ferreira najpoznatije je ime" dodala je Marković.


"Taekowndo, kao jedan od sportova na europskim sveučilišnim igrama, biti će prikazan u Rijeci, gdje će se u Dvorani Mladosti na Trsatu natjecati oko 220 natjecatelja iz 98 europskih sveučilišta, koliko ih je do sada prijavljeno. U taekwondo borbama će se natjecati 174 natjecatelja, a u tehničkim disciplinama formi natjecati će se njim 46.

Dodajmo spomenutima i Tanju Rastović, državnu prvakinju i osvajačicu prvog mjesta na studentskom prvenstvu, te Doru Marić također studentsku prvakinju i vice prvakinju Hrvatske. Ovo natjecanje za mlade sportaše je izuzetno zanimljivo i važno, na kojem će neki i testirati formu prije OI u Rio, a iza one koji se nisu uspjeli izboriti za plasman na OI da odrade jedno jako taekwondo natjecanje, a sudeći po imenima, ovo će biti zaista jedno jako taekwondo natjecanje" izjavio je tehnički delegat Jurica Prpić.

"Mi u taekowndo sportu od Igara očekujemo uspješnu organizaciju ne samo taekwondo natjecanja, već i svih ostalih sportova koje će se održati u Rijeci i u Zagrebu, i nadamo se da će sportaši uživati u sportskom duhu fair-playa, te da će sa sobom ponijeti lijepe i nezaboravne uspomene, koje će im biti jedne od najljepših u njihovom studentskom razdoblju."

"Same Igre su i prilika da se naši gradovi i naša Hrvatska što bolje predstave i promoviraju, a ujedno i da se postojeći sportski resursi i objekti obnove i podignu na što veću funkcionalnu razinu. Također vjerujemo da će i naši građani uživati u vrhunskim sportskim natjecanjima koje će moći vidjeti na sportskim borilištima u našim gradovima,  te da će se odazvati u što većem broju i tako dati podršku našim natjecateljima da osvoje što više sportskih odličja" izjavio je tehnički delegat".


Studentski sport u Hrvatskoj ima daleku prošlost. Prvi studentski sportski klub u Hrvatskoj osnovan je prije 112 godina na Sveučilištu u Zagrebu. Savez akademskih sportskih klubova na Sveučilištu u Zagrebu osnovan je prije 92 godine. Obvezni satovi tjelesne i zdravstvene kulture uvedeni su na hrvatska sveučilišta prije 52 godine. Hrvatski akademski sportski savez je osnovan prije 22 godine. 


Atletski stadion Mladosti na Savi 13. srpnja bit će centralno mjesto mladosti, veselja i slavlja sporta. Tog će se dana, s početkom u 21 sat održati svečana ceremonija otvaranja Europskih sveučilišnih igara, a bogatom programi će uživo na tribinama svjedočiti preko 4000 gledatelja, te milijuni preko TV ekrana.

Sponzor igara, te tehnički sponzor za teakwondo i karate je Pride. Glavni partneri u financiranju su: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, grad Zagreb i grad Rijeka.


Sve najnovije vijesti vezane za Europske sveučilišne igre možete pratiti na službenoj stranici na linku: eug2016.com/hr/
 



1019
Kategorije: Taekwondo, Karate
Tagovi: HTS, Hrvatski karate savez
Najpopularnije
Najnovije