Autor: Admin
Datum objave: 19.06.2013
Komentari:
0,00


KETTLEBELLS – GIRJE

Koristili ruski hrvači i snagatori

Girje su koristili hrvači i snagatori na početku dvadestog stolježa, danas ih koristi i sportaši i rekreativci...

 

Girje (kettlebells) su utezi koji su koristili ruski hrvači i snagatori na početku dvadesetog stoljeća. Također su ih koristili i dizači utega u svom treningu da bi poboljšali vlastitu jakost. U zadnje vrijeme su ponovno popularni te je sve veći broj kondicijskih i fitnes trenera, sportaša i rekreativaca koji ih koriste u svom treningu.

 

Također postoji velik broj seminara, tečajeva i udruga koji se bave treningom s girjama. Postoje savezi i licence (certifikati) koje dobivaju treneri koji su osposobljeni za provođenje treninga s girjama. Razlog tako velikoj popularnosti girja su određene prednosti nad drugim rekvizitima i metodama treninga. Nabrojiti ćemo neke.

 

Najvažnija prednost treninga s girjama je što istovremeno djeluju na veći broj sposobnosti. Npr. izdržljivost, eksplozivna snaga, dinamička fleksibilnost se razvijaju svaka posebno u različitim treninzima. Primjenom treninga s girjama, te sposobnosti možemo razvijati istovremeno na istim vježbama tj. na istom treningu.

 

Velik broj vježbi s girjama se odnosi na varijacije olimpijskog dizanja utega. Za razliku od dvoručnih utega izvođenje takvih vježbi s girjama povećava se opseg pokreta, povećava se dinamička fleksibilnost i jakost. Također girje kao rekvizit zahtijevaju veći stupanj kontrole, veću angažiranost proprioceptora i veliku stabilizaciju trupa. To su sve prednosti i zahtjevi koji se stavljaju pred vježbača. Girja se također prilikom eksplozivnih dizanja rotira oko ručnog zgloba što je posebno dobro za sportaše koji sudjeluju u sportovima poput borilačkih sportova, tenisa, rukometa i sl.

3755
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness, Kettlebells
Komentari
# 1 Dana 19.06.2013 - 16:22 mko ... je rekao/la:
mnogo jak trening, preporučujem svima
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije