Autor: mi
Datum objave: 10.05.2018


Kličko: U boksu se radi o eliminaciji protivnika fizičkom snagom i ako netko pogine zato što je jedan borac dopingiran onda nema isprike

Bivši neosporni prvak svijeta u teškoj kategoriji Vladimir Kličko iznio je svoje mišljenje o nedavnim dopinškim skandalima u boksu.

Posebno je negativno dojeknulo otkazivanje revanša između Saula Alvareza i Gennadyja Golovkina zbog Meksikančevog pada na doping testu.


"Pa gdje ima puno dima očito ima i vatre. Kad konstantno viđate takve stvari i to često, sustavno, to definitivno izdaje filozofiju sporta" rekao je za Deutsche Welle.


"Bit sporta je natjecanje jedan protiv drugoga i neka bolji pobijedi. Boks je jedan od najiskrenijih sportova jer tu nema ekipa. Ok, borci imaju svoje timove, ali oni su izvan ringa. U ringu su samo dva gospodina koji testiraju svoje sposobnosti jedan protiv drugoga. Onaj koji je bolji eliminirat će onog drugog i pobijediti. Ali, ako ste vi dopingirani, a ja nisam, to je u principu varanje. I time varate i svoje navijače."

"U nekim sportovima se radi o tome da samo trebate brže trčati, te ako koristite doping to će vam pomoći za pobjedu. Ali, u boksu se radi o eliminaciji protivnika fizičkom snagom. Tijekom cijele povijesti boksa događale su se smrti u ringu i ako se to dogodi zato što je jedan borac dopingiran onda nema isprike. Svjetska antidopinška agencija (WADA) je tijekom godina uzela milijune uzoraka, skuplja ih i zamrzava i uvijek poboljšava svoj sustav. Bitno je da su svi sportaši testirani."


Vladimirov brat Vitalij kao amater propustio je Olimpijske igre 1996. zbog pozitivnog doping testa na steroide. Na tim igrama u Atlanti Vladimir je osvojio zlato u superteškoj kategoriji. Prvo se trebao boriti u teškoj, a njegov stariji brat u superteškoj. Kako je imao problema sa spuštanjem na 91 kilogram zauzeo je njegovo mjesto i osvojio zlatnu medalju.

1632
Kategorije: Boks
Tagovi: Wladimir Klitshcko, doping
Najpopularnije
Najnovije