Autor: mi
Datum objave: 19.03.2015


Koliko boksači trče?

Većina boksača koristi trčanje kako bi popravili kardiovaskularnu izdržljivost. U boksu to se naziva "roadwork" (radovi na cesti).

Nekadašnji svjetski prvak u teškoj kategoriji "Smokin" Joe Frazier govorio je da je roadwork najvažniji dio boksačkog treninga, osnova koja pomaže da prežive 12 rundi akcije. Većina boksača trči rano ujutro, ostavljajući popodne i večer slobodnim za treninge u dvorani.



Učestalost

Boksački trener i cutman Miyagi "Mack" Kurihara

koji je trenirao šestoricu svjetskih prvaka savjetuje svojim borcima da trče tri do pet dana u tjednu. Kaže da disciplina u ovom segmentu dovodi do boljih rezultata u dvorani. Količina vremena koju želite potrošiti na trčanje ovisi o vašim ciljevima. Primjerice, dva mjeseca prije borbe Kurihara savjetuje da povećate udaljenost. Neki borci dodaju između kilometra i pol i tri svaki drugi dan priprema.



Razdaljina

Kako bi izgradili izdržljivost potrebna je produljena kardiovaskularna aktivnost. Borba nije sprint, više je poput polumaratona. Joggirajte kako bi ubrzali rad srca za produljeni vremenski period. Koncentrirajte se na duljinu rute, a ne na brzinu. Frazier je govorio da treba redvno trčati dva do tri puta tjedno na dulje staze.



Sprint

Ovakav način trčanja podrazumijeva eksplozivno trčanje visokog intenziteta praćeno kraćim periodom joggiranja. Sprint simulira dio runde u kojem boksači bacaju serije brzih udaraca. Prirodni ritam većine mečeva uključuje trenutke eksplozivne akcije praćene periodima neaktivnosti. Prema boksačkom treneru Johnu Brownu učinkoviti program sprintanja trebao bi uključivati jogging, praćen intervalima sprinta u trajanju od jedne do dvije minute. Mnogi boksači sprintaju dva puta tjedno.



Prednosti

Priručnik za boksački trening vojne akademije na West Pointu navodi da ako bi bila dozvoljena samo jedna vježba u boksačkom programu to bi neupitno bilo trčanje. Trčanje povećava kapacitet pluća, jača noge i izdržljivost, tri važne komponente za dolazak u formu za borbu. Kurihara napominje da i najbolji boksači mogu biti potučeni ako ostanu bez snage za vrijeme borbe.



Napomena


Kako bi spriječili ozljede, zagrijte se prije trčanja i ohladite se nakon. Prema Mayoclinic.com zagrijavanje će pripremiti vaše tijelo za vježbu, a hlađenje može ublažiti kasniju bol u mišićima. Kako bi se zagrijali istegnite se i joggirajte ili hodajte desetak minuta. Nakon trčanja hodajte ili joggirajte pet do deset minuta kako bi se ohladili.


Upozorenje

Iako boksači obično trče tri do pet puta tjedno, ako ste početnik počnite polako. Ako počnete prebzo to može dovesti do prekomjernih ozljeda. Investirajte u kvalitetne tenisice za trčanje koje će vam osigurati udobnost i umanjiti mogućnost ozljeda.



foto: Kultur International Films


12607
Kategorije: Boks, Fitness
Tagovi: Fitness
Najpopularnije
Najnovije