Autor: Admin
Datum objave: 07.06.2013
Komentari:
0,00


KONDICIJA I KOORDINACIJA

Tehnika trčanja

Dobra koordinacija je moguća ako su tjelesne karakteristike dobro razvijene, dobra koordinacija važan kotač razvoja...

 

Npr. da bi mogli izvršiti dobru tehniku trčanja pri visokoj brzini, potrebno je brzo podizati dovoljnu količinu snage i kontrakcije u određenim mišićnim grupama. Međutim također je važno da je dobra koordinacija važan kotač razvoja tijela.

 

Brzima mišićne kontrakcije, visoka razina reaktivne snage , itd. će koristiti samo onda kada su modeli kretanja u kojima se koriste navedene aktivnosti točne. Jaka međuovisnost između koordinacije i tjelesne kondicije često rezultira simultarnim napretkom u oba aspekta tijekom treninga. Npr. tijekom sprinta gornji dio tijela trebao bi biti uspravan. Da bi to izveli trbušni mišići moraju biti jaki. Međutim oni moraju biti jaki za specifičnu funkciju tj. aktivno rade kao steznik. Držeći tijelo uspravno tijekom sprinta potaknut će trbušne mišiće da funkcioniraju većom snagom. U isto vrijeme, aktivno korištenje trbušnih mišića tijekom treninga snage osigurat će bolje držanje tijela tijekom trčanja. Ako se fizički profil mišića poveća ne mora značiti da će trbušni mišići biti jači, međutim postaju jači ako je napredovala mišićna kontrola i koordinacija. Iz ove perspektive je očito da je poželjno kombinirati ciljeve tjelesne kondicije i koordinacije kada je god moguće.

 

Navika mnogih trenera je da interpretiraju napredak atletičara na treningu koristeći samo štopericu je dvojbena metoda. Naime pojedinac koji trči 1500 m demonstrirati će totalno različitu potrošnju energije i koordinaciju od nekog drugog koji trči istu udaljenost u istom vremenu koristeći tehniku slabe potrošnje energije. Efekt treninga će također biti različit. U prvom slučaju su važna svojstva kao što su elastičnost, snaga i ubrzano povećanje sile(snage), dok su u drugom slučaju važni kardiorespiratorni sustav i quadriceps femoris koji je djelomično aktiviran tijekom trčanja.

 

U nekim slučajevima uzaludno je kombinirati kondiciju sa točnim modelom trčanja. Npr. tijekom treninga snage u kojem se koriste utezi gotovo je nemoguće postići model trčanja koje potiče dobro trčanje. U takvom slučaju  iz perspektive učinkovitosti treninga bolje je pustiti sa strane pokušaje da se kombinira koordinacija s kondicijom u napretku trčanja. Pametnije je u takvim situacijama uključiti samo jedan ili dva aspekta tehnike trčanja. Također, limitiranje kombinacje tehnike trčanja i kondicije je važno ako se trening snage pokaže uspješnim.

2447
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije