Autor: Admin
Datum objave: 20.05.2013
Komentari:
0,00


LALOVIĆ POSTAO PREDSJEDNIKOM FILA-E

Usvojene promjene pravila hrvanja

Na izvanrednom kongresu u Moskvi Nenad Lalović izabran za Predsjednika FILA, usvojene promjene pravila hrvanja

 

g. Nenad Lalović iz Srbije, vršitelj dužnosti Predsjednika FILA je na danas održanom izvanrednom Kongresu FILA u Moskvi izabran velikom većinom glasova za novog, sedmog po redu Predsjednika svjetske hrvačke federacije FILA.

 

Lalović, koji je bio izabran kao v.d. Predsjednika u veljači ove godine nakon ostavke prijašnjeg predsjednika FILA gosp. Raphaela . Martinettija,  apelirao je na predstavnike 111 svjetskih federacija danas prisutnih na izvanrednom kongresu u Moskvi da se ujedine i da svi zajedno rade na razvoju hrvanja i očuvanju statusa hrvanja kao olimpijskog sporta.

 

Zahvalivši se na ukazanom povjerenju, između ostalog je naglasio da je naša velika svjetska hrvačka obitelj puna ponosa i strasti danas pokazala snagu i mudrost, te da je ovo sada prilika da se svi ujedinimo i da iskoristimo šansu koja je pred nama, da nastavimo olimpijski san za sve one mlade hrvačice i hrvače koji dolaze.

 

FILA je na Kongresu usvojila izmjene pravila hrvanja koje stupaju na snagu odmah, a koje se odnose na olimpijske stilove hrvanja (slobodni i grčko-rimski način).

 

 Važnije izmjene pravila hrvanja koje su usvojene na ovom izvanrednom kongresu FILA u Moskvi između ostalog sastoje se od slijedećeg:

 • borba, tj. svaki hrvački meč sastojat će se od dvije runde u trajanju od po tri minute svaka runda

• bodovi se kumulativno zbrajaju u cijelom meču (nema više pobjednika po rundama)

• pobjednik borbe je hrvač koji ili tušira svog protivnika, ili ostvari tehničku nadmoć (tehnički tuš)  ili koji ukupno osvoji više tehničkih bodova od svog protivnika kumulativno gledajući bodove u obje runde (u slučaju neriješenog rezultata, pobjednikom susreta proglasit će se hrvač prema važećim prioritetima: manji broj opomena, veće vrijednosti izvedenih zahvata, posljednji izvedeni bod)

• u slobodnom načinu hrvanja tehnički tuš (prekid borbe i proglašenje pobjednika meča) se proglašava kad jedan hrvač napravi razliku od 10 ili više tehničkih bodova nad svojim protivnikom

• u GR načinu hrvanja tehnički tuš (prekid borbe i proglašenje pobjednika meča) se proglašava kad jedan hrvač napravi razliku od 7 ili više tehničkih bodova nad svojim protivnikom

• akcija dolaska protivniku  na leđa "svlačenjem" u parter iz stojećeg stava boduje se sa dva boda, tj. jače se vrednuje takva tehnička akcija od boda za izlazak iz zone ili kaznenog boda

• hrvači osvajači medalja sa posljednjeg Svjetskog Prvenstva biti će rangirani kao nositelji i razdvojeni na vrh, odnosno na dno ždrijeba (iako još nije definirano da li će se to primjenjivati samo na dva najviše rangirana hrvača ili na četiri)

 

 Proces određivanja pasivnosti i kažnjavanja pasivnog hrvača je različit u slobodnom načinu hrvanja i grčko-rimskom načinu hrvanja:

 •U slobodnom načinu hrvanja: • prva pasivnost jednog od hrvača biti će najavljena verbalnim upozorenjem od strane sudaca.

  u ponovljenom slučaju izrečenog upozorenja hrvaču zbog pasivnosti, početi će se mjeriti vrijeme od 30 sekundi. Ukoliko niti jedan od hrvača ne napravi bod unutar tih 30 sekundi, pasivnom hrvaču biti će dodijeljena opomena, a njegovom protivniku biti će dodijeljen jedan bod.

• ako nijedan od hrvača ne napravi bod(ove) u prve dvije minute borbe, sudačko tijelo morat će definirati pasivnog hrvača te će taj hrvač dobiti kazneni bod ako u roku od 30 sekundi ne napravi akciju za bod(ove).

 

•U GR načinu hrvanja: • prvo upozorenje od strane suca je verbalno upozorenje pasivnom hrvaču

• drugo upozorenje istom hrvaču rezultira javnom opomenom tom hrvaču te davanje izbora protivniku da li želi nastaviti borbu u stojećem stavu ili kao gornji hrvač u parteru

• treće upozorenje za pasivnost hrvaču rezultira dodjelom kaznenog boda protivniku

•četvrto upozorenje za pasivnost istom hrvaču (gledajući kumulatino obje runde) rezultira diskvalifikacijom tog hrvača, borba se prekida i protivniku se dodjeljuje pobjeda penalizacija kao pobjeda tušem

 

Bilo je dosta diskusije za vrijeme samog Kongresa o tome da li će se nova pravila primjenjivati odmah nakon stupanja na snagu ili tek od početka 2014. godine, te je na kraju odlučeno da se nova pravila primjenjuju ODMAH, uključivši sve međunarodne turnire i kontinentalna i svjetska prvenstva u svim stilovima i uzrastima!

 

Promjene u FILA Statutu koje su usvojene na ovom Kongresu također su dale veću važnost i veću zastupljenost ženama te sportašima-hrvačima u upravljačkim strukturama FILA kroz sudjelovanje u radu raznih Komisija, što je bio jedan od zahtjeva Međunarodnog Olimpijskog Odbora.

 

Sastav Izvršnog Odbora FILA uključivat će 19 članova, uključujući tri mjesta rezervirana za žene, te tri mjesta rezervirana za Olimpijske pobjednike i Svjetske prvake. Također, novi Statut FILA predviđa 15 raznih Komisija, uključujući neke stare koje se restrukturiraju kao i neke nove Komisije (kao što su Komisja za žene u sportu, te Komisija Sport za sve).

 

Na Kongresu je potvrđena odluka Izvršnog Odbora FILA o micanju Graplinga i amaterskog MMA kao hrvačkih stilova pod okriljem FILA. Postojeći ugovori i dogovorena natjecanja će se održati, ali nakon 2013 godine ti sportovi više neće biti pod okriljem FILA. Hrvanje na plaži i Pankration kao tradicionalni oblik hrvanja ostat će pod okriljem FILA kao neolimpijski načini hrvanja.

1414
Kategorije: Hrvanje
Tagovi: Hrvanje
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije