Autor:
Datum objave: 01.06.2008
Komentari:
Morate se logirati ili registrirati da bi ocijenili ovaj članak
0,00


Lesnar vs Mir

U samo tri mjeseca Brock Lesnar, sa jednom MMA borbom i jednom pobjedom, će imati UFC debi sa bivšim prvakom u teškoj kategoriji Frankom Mirom. Mir ima 10 pobjeda i 3 izgubljene borbe, od toga 8 pobjeda i 3 izgubljene unutar UFC-a.

Borba je dogovorena za UFC 81, dakle 2. veljače u Mandalay Bayu u Las Vegasu. Vrlo vjerojatno će ova borba biti borba večeri.

Lesnar nosi "žig" zbog karijere u profesionalnom hrvanju ("kečeri"), međutim to ne znači da je lagan protivnik. Prije profesionalnog hrvanja Lesnar se bavio klasičnim hrvanjem za vrijeme školovanja. U srednjoj školi u Sjevernoj Dakoti je postigao savršen rezultat od 33 pobjede i niti jednog izgubljenog meča. Nakon toga je došao do titule četverostrukog Američkog prvaka i NCAA nacionalnog prvaka u teškoj kategoriji 2000. godine, dok je pohađao sveučilište u Minesoti.

Nakon osvajanja svih tih titula otišao je "trbuhom za kruhom" i zarađivao neko vrijeme kao kečer. Četiri godine se bavio profesionalnim hrvanjem u Americi, nakon čega je odlučio isprobati  američki nogometomet u klubu NFL Minnesota Viking. U to doba punio je vijesti sa manjim skandalima oko tučnjava i nesportskog ponašanja. Nakon ozljede uzrokovane nesrećom na motoru 2004. godine, pauzirao je od nogometa i nije se više vratio. Idućih godinu dana se opet bavio profesionalnim hrvanjem ali ovaj puta u Japanu. Te borbe su uzrokovale nekoliko tužbi u kojima ga je WWE pokušavao spriječiti da se bori u Japanu, međutim bez uspjeha.

Ulazak u borilačke sportove dogodio se 2. lipnja 2007 godine u Japanu na K-1 HERO'S gdje je u 69 sekundi porazio Min Soo Kima udarcima u parteru iz mount pozicije nakon rušenja odmah na početku meča. U tom kratkom meču  je 120kg težak i 190cm visok Lesnar pokazao da je iznimno eksplozivan i tehnički potkovan u hrvanju - što nitko nije niti sumnjao. Nimalo trivijalan protivnik unatoč manjku iskustva u udaračkim borilačkim sportovima.

Frank Mir je osvojio, tada slobodnu, titulu UFC-a u teškoj kategoriji 2004. godine u borbi protiv Tima Sylvie. Taj meč je brzo prekinut, negdje nakon minute u prvoj rundi Mir je uhvatio Sylviu u tehnički nesavršen armbar i Sylvia nije htio predati borbu. Sudac Herb Dean je prekinuo meč kad je podlaktica Tima Sylvie očito pukla. To je bila jedna od relativno rijetkih ozljeda u kojima nije stradao lakat nego se dogodio dvostruki prijelom podlaktice, naime Sylvia je osjećao da zahvat nije baš na mjestu - lakat je bio siguran, a Mir je očito bio dovoljno jak da je slomi čistom snagom.

Mirova vladavina je bila kratkog vijeka. Tri mjeseca nakon što je osvojio titulu bio je ozbiljno ozlijeđen u automobilskoj nesreći. Navodno se radilo o letu  sa motora od 15tak metara. Sve je izgledalo tako loše da su svjedoci nesreće mislili da je mrtav. Mir se iz te ružne automobilske nesreće izvukao, kad se sve uzme u obzir, poprilično sretno. Slomio je bedrenu kost na dva mjesta i pretrpio brojne ozljede ligamenata unutar i oko koljena. Navodno nije bilo drugih ozbiljnih ozlijeda.

Zbog ozljeda Mir se nije borio 16 mjeseci i UFC mu je oduzeo titulu do se je oporavljao. Njegov povratak u UFC nije bio odmah uspješan, sa ukupnim rezultatom od 2:2. U prošle dvije borbe gubio je od Brandona Vere tehničkim nokautom na UFC-u 65, međutim uvjerljivo je demonstrirao svoje kvalitete probjedom zahvatom protiv Antonia Hardonka.

Dana White, predsjednik UFC-a mnogo polaže u UFC 81 - marketinški i financijski. Stvari su krenule loše u teškoj kategoriji, za početak Fedor Emelianenko je nije potpisao ugovor sa UFC-om, a onda je Randy Couture otkazao svoj ugovor. UFC namjerava dodadno uložiti u marketing kako bi pomoću Lesnarovog imena privukli obožavatelje profesionalnog hrvanja na Ultimate Fight. Nadaju se da će ih interesirati odgovor na pitanje: kako će se jedan "kečer" snaći u vrhunskoj konkurenciji profesionalnih boraca?

U orginalnim planovima za UFC 81, prije Coutureovih izjava da se neće više boriti za UFC, je bila ideja staviti Couturea u borbu večeri. Couture je slomio ruku blokirajući visoki udarac nogom u borbi sa Gonzagom na UFC-u 74, međutim između do UFC-a 81 je bilo dovoljno vremena da ozlijeda zaraste. Naizgled je taj plan propao a onda je White izjavio na konferenciji prošli tjedan da, unatoč javnom prepucavanju, namjerava ponuditi Coutureu borbu sa Antoniom Rodrigom Nogueirom na UFC-u 81 kao borbu večeri.

1936
Kategorije: MMA
Nek se čuje i Vaš glas

Morate se logirati ili registrirati da bi mogli napisati komentar
Najpopularnije
Najnovije