Autor: HJS
Datum objave: 28.07.2019


Matić i Družeta nisu uspjeli doći do finalnog bloka u Zagrebu

Drugog dana zagrebačkog Grand Prixa 2019 ispunjene tribine Doma sportova od početka su podržale hrvatske judoke.

Međutim, glavni kandidati za medalju, Barbara Matić (do 70 kg) i Dominik Družeta (do 81 kg) nisu uspjeli doći do finalnog bloka.

Krenulo je hrabrim porazima Ive Kovačevića i Mislava Krčeka, u kategoriji do 73 kg. Od Kovačevića je bolji bio Alžirac Nourine, a od Krčeka Kazahstanac Smagulov. 

Prvu pobjedu donio je Družeta, slavivši wazarijem protiv iskusnog Argentinca Lucentija. U drugom nastupu pristupom ga je iznenadio Gruzijac Grigalašvili, pobjednik Grand Prixa u Budimpešti i osvajač brončane medalje s Grand Slama u Bakuu. 

- Ušao sam dobro, ali me onda iznenadio tehnikom koju nije prije radio. Nastavljam dalje s pripremama za Svjetsko prvenstvo u Tokiju krajem kolovoza, a nedostaje mi samo taj uspjeh na velikoj pozornici da bih mogao reći da sam se skroz vratio – rezimirao je Družeta.

Za to vrijeme Barbara Matić je izvukla dramatičnu borbu protiv Jeong. Judašica iz Južne Koreje je dva puta držala Matić u zahvatu, ali je hrvatska predstavnica uspjela izmigoljiti prije wazarija te na kraju natjerala protivnicu na tri kazne. 

Protiv Tchanturije je išlo nešto lakše, nakon što je Gruzijka ostala bez snage, a Splićanka iskoristila to za dva wazarija i prolaz među osam najboljih. Tamo je 1. nositeljici, Austrijanki Polleres, prošao praktički prvi napad, koji je završio wazarijem i zahvatom za polufinale, a Matić odlazi u repasaž. 

Jako puno želje i energije je Barbara pokazala protiv Taimazove. Međutim, Ruskinja je imala strpljenja i dva napada Matić uspjela iskontrirati te završila hrvatsku, subotnju priču uz dva wazarija.

- Ova subota jednostavno nije bila moj idealan dan. Protiv Ruskinje sam mogla više taktizirati, a napala sam, a protiv Polleres praktički nije bilo borbe jer me odmah na početku bacila. Dogodi se, ali mi je žao da je to baš bilo u Zagrebu. Sada slijedi navijanje za naše u nedjelju, a posebno za sestru Brigitu, koja se vraća natjecateljskom judu – zaključila je Barbara Matić.

Kao i u petak, u pauzi između kvalifikacija i finalnog bloka, održan je trening malih judaša iz cijele Hrvatske, a na tatamiju Doma sportova okupilo ih se više od 300.

U nedjelju na tatami izlazi devet hrvatskih predstavnika. U kategoriji do 90 kilograma nastupit će Mario Hitzthaler, dok je možda i najzvučnije ime Zlatko Kumrić (do 100 kg). U kategoriji preko 100 kg nastupit će Ivan Čović. Kod judašica, u kategoriji do 78 kg, nastupaju Brigita Ljuba, Petrunjela Pavić i Karla Prodan. U kategoriji preko 78 kg najjače ime je Ivana Šutalo, a uz nju su Tina Radić i Zrinka Miočić.

487
Kategorije: Judo
Tagovi: Hrvatski judo savez, Barbara Matić
Najpopularnije
Najnovije