Autor: mi
Datum objave: 05.11.2019


Mike Tyson posjetio rastafarijanski kamp

Mike Tyson uživa u svojoj novoj karijeri uzgajivača marihuane.

Bivši neosporni prvak svijeta u teškoj kategoriji ima svoj ranč za uzgoj kanabisa, a posao ga je odveo na karipski otok Antiguu.

Iako se radilo o poslovnom putu, a primio ga je i premijer, ‘Iron Mike’ je pronašao vremena da zapali s lokalnom rastafarijanskom zajednicom.


Rastafarijanski kult je mesijanski pokret jedinstven za Jamajku. Njegovi članovi vjeruju da je pokojni etiopski car Haile Selassie (Ras Tafari Makonnen) bog (kojeg zovu «Jah», izvedeno od Jahve), koji se pojavio kao izbavitelj svih crnaca u svijetu bijelih tlačitelja. Sam Car nikada se nije izjasnio o ovoj temi, a poznato je da je bio vjernik i član kršćanske koptske crkve u Etiopiji. U današnje vrijeme i neki ogranci rastafarijanskog pokreta (primjer 12 plemena Izraelovih) udaljuju se od tvrdnje da je Selassie bog i smatraju ga »čovjekom poslanim od boga«. Vjerovanje u Isusa i afrocentrično čitanje Biblije također su dio vjerovanja rastafarijanaca. Na Etiopiju gledaju kao na obećanu zemlju u koju će se vratiti prognani sinovi Afrike. Za mnoge pripadnike pokreta Etiopija je istoznačnica za Afriku. Ideja o repatrijaciji također se djelomično napušta, smatrajući da se crnci moraju izboriti za svoja prava u svijetu bijelih tlačitelja. 

Period inkubacije pokret je imao u Kingstonu nakon čega se širi otokom. Regrutirajući članove iz redova bivših sljedbenika Marcusa Garceya  čini se da je do 1934. stvorena čvrsta jezgra rastafarijanaca u Kingstonu odakle se pokret proširio cijelim svijetom najviše zahvaljujući Bobu Marleyu.



850
Kategorije: Boks, Zanimljivosti
Tagovi: Mike Tyson
Najpopularnije
Najnovije