Autor: Admin
Datum objave: 02.01.2012
Komentari:
5,00


MUHAMMAD ALI SERIJAL – TREĆI DIO

Crni musliman mijenja ime

Nastavlja se priča o Muhammadu Aliju koji je svoj prvi naslov prvaka osvojio u 20-oj godini, pročitajte zanimljivu priču...

 

Unatoč 19 ostvarenih pobjeda i niti jednog poraza, Classius Clay (Muhammad Ali) je bio podcijenjen u borbi s Sonnyjem Listonom. Ali se nije dao, tako je počeo s zanimljivim izjavama, od toga kako će upisati pobjedu do izazivanja prvaka nazivajući ga „ružnim, starim medvjedom“.

 

 

 

U kontroverznom je meču pobijedio Sonny Listona, koji je u sedmoj rundi odbio izaći u ring tvrdeći da ima ozljedu ramena. I uzvratni meč je bio prepun kontroverzi, jer je Liston pao nakon udarca u prvoj rundi za kojeg mnogi danas tvrde da nije bio tako opasan, te da je Liston namjerno pao.  

 

Clay je izgradio svoju reputaciju i na tome kada je u nekoliko mečeva prognozirao kada će završiti svoje protivnike, i pogodio. Ali je priznao da je taktiku usvojio od Georgea Wagnera, popularnog hrvačkog prvaka iz Los Angelesa koji je tako privukao veliki broj obožavatelja.

 

 

 

Neposredno nakon osvajanja titule Ali je skrenuo pažnju na sebe i javnim prihvaćanjem Islama, te pod utjecajem grupe Nacija Islama uzima ime Cassius X, po ugledu na drugog poznatog člana te sekte Malcolm X-a. Sekta je bila simbol borbe crnačkog stanovništva SAD-a protiv ropstva i ugnjetavanja. Vođa sekte uskoro daje Cassiusu njegovo 'pravo rođeno ime' Muhammad Ali.

 

U to vrijeme Ali ulazi i u sukobe se vladom SAD-a, odbijajući regrutaciju za vrijeme Vijetnamskog rata za što je bio osuđen.

2900
Kategorije: Boks, Zanimljivosti
Tagovi: Boks, Zanimljivosti, Muhammad Ali
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije