Autor: A.B.
Datum objave: 02.11.2013
Komentari:
0,00


MUŠMULA - ZDRAVA NAMIRNICA

Znate li što je mušmula?

Mušmula (Mespilus germanica L.) pripada porodici ružinjača (Familiae Rosaceae). Prirodni je adstrigens, antidijaroik, antiskorbut, hemostiptik i laksativ.

Drugo ime za mušmulu je divlja kruškica.


LJEKOVITO DJELOVANJE

Mušmula sadrži mnogo vitamina C, šećera i pektina te je, u nedostatku boljih sredstava, vrijedna u liječenju skorbuta, to više što djeca vole mušmule kad potpuno sazriju. Ali mušmula ljekovito djeluje i pri nekim drugim zdravstvenim tegobama:

Potiče na rad žlijezde slinovnice i želučane žlijezde te je djelotvorna u liječenju tih poremećaja, pogotovo u ljudi starije dobi i kod proljeva

- mesnati dio dobar je laksativ
- pripravci od ploda i lista zaustavljaju krvarenja
- u pučkoj medicini od sjemenki koje bubrenjem u vodi stvaraju sluz pripremaju se oblozi za razne kožne ozljede
- sjemenke inače sadrže mali postotak cijanovodične kiseline pa nisu preporučljive za upotrebu, ali u kontroliranim količinama koriste se za otapanje kamenaca u bubregu i mjehuru

l nedozrela mušmula steže sluznicu te se koristi za zaustavljanje krvarenja u usnoj šupljini, kao što je krvarenje zubnog mesa, zuba, afti i druga krvarenja; proljeva, dizenterije te u svim slučajevima kad je potrebno stezanje tkiva, ali i protuupalno djelovanje. U tim slučajevima pogodni su pripravci od lista, jer u njemu je najviše tanina.

 

 

Karakteristike biljke

OPIS: grmoliko drvo naraste i do osam metara. Lancetasti listovi, s donje strane pustenasti, široki 3 - 5 cm, a dužine 5 - 12 cm, smješteni su na grančicama obraslim sivim dlačicama. Bijeli krupni cvjetovi rastu pojedinačno na vrhovima grančica. Okrugli i kruškoliki plodovi, u kojima je pet sjemenki, s čaškom na vrhu, žutozelene do tamnosmeđe boje, mesnati su i jestivi nakon što odstoje i potamne.
VRIJEME CVATNJE: svibanj - lipanj
MIRIS I OKUS: zreli je plod aromatičan i slatko-kisela okusa
STANIŠTE: uzgaja se ili raste poludivlje u prirodi
BRANJE I PRERADA: beru se najprije zreli plodovi, zatim sjemenke, list, cvijet, kao i nezreli plodovi, koji se mogu spremiti u slamu da potpuno dozriju. List se sabire u proljeće, a cvijet u vrijeme cvatnje te se suše na zraku. Koru s drveta treba skidati na proljeće ili na jesen.

LJEKOVITI SADRŽAJ: tanin, oko 35 posto šećera (u suhoj tvari), vitamin C, pektin, smola te jabučna, limunska i vinska kiselina

 

 

 

Čaj


(za spomenute bolesti)
l 1 jušna žlica usitnjenih svježih zelenih plodova
l 2 dl vode
PRIPREMA: vrućom vodom preliti mušmule, poklopiti i nakon jednog sata procijediti.
UPOTREBA: piti 2-3 šalice čaja dnevno protiv proljeva, a protiv krvarenja zubnog mesa grgljati i ispirati usnu šupljinu više puta dnevno.
Kompot
(za spomenute bolesti)
l 1 kg mušmula
l 1 kg šećera
l 0,5 l vode
PRIPREMA: mušmule očistiti, izrezati na sitnije komade, preliti šećerom otopljenim u vodi, dobro promiješati i kuhati otprilike sat vremena na laganoj vatri. Malo ohladiti i uliti u pripremljene sterilizirane staklenke te hermetički zatvoriti.
UPOTREBA: uzimati u više navrata, kao kompot, 1 dl
3367
Kategorije: Prehrana
Tagovi: , Zdravlje
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije