Autor: mi
Datum objave: 05.11.2019


Na današnji dan prije 25 godina George Foreman postao je najstariji svjetski prvak u povijesti teške kategorije

Na današnji dan prije 25 godina George Foreman postao je najstariji prvak svijeta u povijesti teške kategorije.

45-godišnji Amerikanac 5. studenog 1994. pred 12 000 gledatelja u Las Vegasu u 10. je rundi nokautirao 19 godina mlađeg Michaela Moorera i osvojio WBA, IBF i lineal naslove.


Imao je točno 45 godina i 299 dana kada je ponovno postao svjetski prvak.


Naslov ‘lineal’ (Man who beat The Man) prvaka preuzeo je od Moorera koji je u prethodnoj borbi pobijedio Evandera Holyfielda, dok je Foreman u svojoj prethodnoj borbi prije nešto manje od godine i pol dana izgubio od Tommyja Morrisona u meču za pojas WBO federacije koja tada nije pripadala velikim boksačkim organizacijama.


Nokautom protiv Moorera Foreman je srušio tri rekorda: S 45 godina postao je najstariji svjetski prvak u povijesti (kasnije je taj rekord srušio Bernard Hopkins), prošlo je 20 godina između gubitka prve titule i osvajanja druge što je najduži period u povijesti, te je 19 godina razlike između protivnika najveća razlika u mečevima za naslov svjetskog prvaka.


Moorer je u meč ušao s omjerom 35-0, a Foreman je pobjedu posvetio “svim mojim prijateljima u staračkom domu i svim momcima u zatvoru.”


Rođen je 1949. u Marshalu u Teksasu. Bio je problematično dijete i nije završio srednju školu. 'Big George' je ušao u boks kroz program predsjednika Lyndona Johnsona i na Olimpijskim igrama 1968. u Mexico Cityju osvojio je zlatnu medalju u teškoj kategoriji.


Profesionalac je postao iduće godine i nakon 37 uzastopnih pobjeda u siječnju 1973. u Kingstonu na Jamajci je u drugoj rundi nokautirao Joea Fraziera i postao WBA i WBC prvak svijeta u teškoj kategoriji.


Naslov je izgubio u listopadu 1974. nokautom u 8. rundi u legendarnom meču 'Rumble in the Jungle' protiv Muhammada Alija. Tri godine poslije postao je propovjednik, okrenuo se Bogu i izbivao iz ringa narednih 10 godina kada su ga financijski problemi prisilili na povratak.


Pojaseve osvojene protiv Moorera nije dugo držao. WBA mu je oduzeo pomas u ožujku 1995. jer je odbio meč s prvim izazivačem Tonyjem Tuckerom, a IBF-ovog pojasa se odrekao u lipnju te godine jer se nije želio ponovno boriti s Axelom Schulzom kojeg je pobijedio kontroverznom odlukom sudaca.


U zadnjoj borbi u studenom 1997. s 48 godina i 316 dana izgubio je većinskom odlukom od Shannona Briggsa. Umirovio se s omjerom 76-5, 68 KO.


Foreman je najviše novca zaradio kao poduzetnik, a preko 200 milijuna dolara zaradio je na vrlo popularnom George Foreman roštilju.


1451
Kategorije: Boks, Zanimljivosti
Tagovi: Boks
Najpopularnije
Najnovije