Autor: mi
Datum objave: 25.11.2019


Nakon Jonesovog slučaja UFC odlučio promijeniti antidopinška pravila

UFC i Američka antidopinška agencija (USADA) napravli su značajne promjene u antidopinškom programu.

Objašnjenje je da bi ova odluka trebala smanjiti broj slučajeva pozitivnih testova zbog kontaminiranih suplemenata.


UFC je stoga uveo svoju ‘zabranjenu listu’ koja postavlja prag za pad na doping testu za više zabranjenih supstanci, kao i listu ‘odobrenih suplemenata’ čije korištenje daje imunitet borcima u slučaju da su kontaminirani.


“Ova politika treba biti živući dokument koji je progresivan i dozvoljava nam promjenu stava bazirano na znanstvenim otkrićima. Testiranje je postalo tako dobro i vrste kontaminanata se stalno mijenjaju i vidimo porast u broju ovakvih slučajeva” izjavio je UFC-ov poslovni direktor Hunter Campbell za ESPN.

Od početka UFC-ove suradnje s USADA-om bilo je više slučajeva pozitivnih testova koji su na kraju objašnjeni kontaminiranim suplementima. Novom odlukom borci kojima se u tijelu nađu mali tragovi nedozovoljenih supstanci za koje je USADA utvrdila da neće imati koristi od njih neće biti kažnjeni.


Kao slučaj koji je potaknuo ove promjene naveden je onaj Jona Jonesa.

Uoči revanša između Jonesa i Alexandera Gustafssona 29. prosinca prošle godine objavljeno je da je Jones ponovno pao na doping testu. Sportska komisija Nevade odbila mu je dozvolu za nastup nakon 'abnormalnosti' u njegovom nalazu doping testa.

Promocija je zato odlučila premjestiti UFC 232 iz Las Vegasa u Kaliforniju.

Mnogi nisu povjerovali u priču o ‘pulsiranju’ metabolita steroida u njegovom tijelu od prethodnog korištenja, posebno s obzirom da nikad nije bio suspendiran zbog korištenja te zabranjene supstance.


“Slučaj Jona Jonesa bio je kada smo svi sjeli i rekli: Moramo pogledati što znanost kaže u vezi popisa zabranjenih supstanci. I želim odati priznanje Jonesu jer je tijekom tog slučaja podnio kritike kao nitko do sada. Ali, sve što se tvrdilo pokazalo se istinitim i pomoglo je u stvaranju ove politike.”

623
Kategorije: MMA
Tagovi: UFC, doping
Najpopularnije
Najnovije